Festdag i Langå: Byens hjerte reddet
Trods en usikker fremtid er Langå Stationsbygning nu reddet.
- Det er en festdag. Det er helt vildt! Det er ikke gået op for os endnu.
Sådan lyder reaktionen for stationsforstander, formand for Langå Stationsforening Anders Pedersen, efter at en ny Aftale om infrastrukturplan 2035 sikrer den gamle stationsbygning.
Langås gamle stationsbygnings skæbne har ellers set en anelse dyster ud de seneste år.
- Jeg skal lige være færdig med forældremøde, og så skal vi mødes til champagne kl. 19, fortæller formanden i en pause til TV2 ØSTJYLLAND.
Større postyr end ventet
Bygningen stod til nedrivning som følge af elektrificeringen af jernbanestrækningen Aarhus-Lindholm. Det skyldtes en gangbro, som man ifølge BaneDanmark ville være nødt til at rive ned.
I den nye aftale er den dog sikret, da der står, at hvis man ikke kan finde en løsning, der bevarer den eksisterende, bliver der lavet en ny, forklarer Anders Pedersen.
- Jeg tror ikke, man havde ikke set, hvor stort postyr, det ville vække hos borgerne.
- Vi har haft et tæt og godt samarbejde med kommunen, der har hjulpet, hvor den kunne. Man har også fra kommunens side haft interesse i at bevare den. Den har stor kulturhistorisk værdi, siger Anders Pedersen.
- Byens hjerte er opstået omkring stationen.
Han og flere andre borgere, som har kontaktet ham, har frygtet, at byen ville blive mindre attraktiv at bosætte sig i, hvis der bare var et trinbræt og dermed - formentlig - færre daglige afgange.
Kommunens høring for området kastede 135 svar af sig, hvilket er relativt meget for så lille et område, og det understregede vigtigheden for borgerne, mener formanden. Et enigt byråd har desuden hele tiden støttet bevarelsen.
- Vi ser også kommunens engagement som udtryk for, at man har tillid til vores arbejde med at skabe liv i stationen og vores ambitioner.
Flere og flere arrangementer
Efterhånden som det strammede til med nedrivningen sørgede Anders Pedersen og de andre omkring Station K da også for at lave endnu flere arrangementer, men man bliver stækket af ikke at vide, om man er købt eller solgt.
Men nu kan man altså ånde lettet op og se frem til nyt tag, nye vinduer, nyt murværk og så altså gangbroen, hvis den eksisterende ikke kan reddes. Det finansieres af en statslig pulje mod tomme stationsbygninger DSB.
Desuden er det også en del af løsningen at fjerne baldakiner udenpå bygningen.
Renovering skal ske i forbindelse med elektrificering, hvor der også kommer nye perroner. Arbejdet på Langå Station udfordres af, at der er skinner på begge sider af bygningen. Det gør, at der skal tages en række sikkerhedshensyn og blandt andet arbejdes om natten.
På ministerens bord
Bygningen er fredet fra Randers Kommunes side, men BaneDanmark indstillede til nedrivning.
Derfor er der også stor lettelse hos borgmesteren:
- Der er netop indgået en rigtig god aftale med Transportministeriet, som redder stationsbygningen i Langå og Station K. Bygningen bliver bevaret og renoveret. Dermed kan det stærke kulturliv i bygningen fortsætte, og Langås særlige udtryk bliver bevaret, siger Torben Hansen (S) i en pressemeddelelse.
Aftalen er forhandlet direkte mellem kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt og ministeriets departementschef. Transportminister Trine Bramsen (S) udtaler i en pressemeddelelse:
- Langå station er en fantastisk bygning med en flot og bevaringsværdig historie. Stationsbygningens 1. sal er samlingssted for mange borgere og skaber masser af liv på stationen. Derfor har det været vigtigt for mig at finde en god løsning, så vi både får elektrificeret banen og skaber liv på stationerne. Det gavner alle.