Henriks 80-årige mor på plejehjem indlagt tre gange med forgiftninger

En mystisk sag er under opsejling på Plejecenter Tirsdalen i Randers. Nu står en pårørende frem og fortæller om frygten for, at hans mor er blevet forgiftet med vilje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Henrik Madsen er dybt chokeret over det forløb, som hans 80-årige mor på plejehjem har været igennem. Tre gange inden for en måned var hun indlagt med mystiske forgiftninger. Foto: Privat

Har du oplysninger i sagen, kan TV2 ØSTJYLLANDs lokalreporter i Randers Kommune, Mads Otte, kontaktes på tlf. 27 42 13 34 eller på mail til maot@tv2oj.dk.

I et lille køkken på en landejendom lidt uden for Aarhus sidder Henrik Madsen og bladrer i sin dagbog. Hans noter er en førstehåndsberetning om et kritisk forløb for hans 80-årige mor, der bor på Plejecenter Tirsdalen i Randers Kommune.

Hun svinger mellem at være væk og være helt væk.
Henrik Madsen, pårørende, Plejecenter Tirsdalen

Et forløb med tre hospitalsindlæggelser på kort tid, mystiske forgiftninger og en politiefterforskning.

- Jeg kan ikke undgå at tænke, der ligger en bevidst handling bag min mors forgiftninger. Det er forfærdeligt at tænke på, siger Henrik Madsen, der føler sig overbevist om, at hans mors mystiske indlæggelser hænger sammen med en verserende politiefterforskning, hvor en person med tilknytning til Plejecenter Tirsdalen er varetægtsfængslet.

Han har givet TV2 ØSTJYLLAND lov til at se sin dagbog, og den 80-årige kvinde har givet TV2 ØSTJYLLAND adgang til udskrifter fra sin sundhedsjournal. 

For Henrik Madsen er det vigtigt at få afklaring.

- Det hele skal frem i lyset. Det er vigtigt, konstaterer Henrik Madsen om sin mors indlæggelser.

Henrik Madsens mor har i flere år boet på en af Plejecenter Tirsdalens afdelinger. Hun og familien har altid været ovenud tilfreds med behandlingen på stedet.

Hvor kommer stoffet fra?

Det er søndag den 27. februar om formiddagen, og plejecentret kontakter vagtlægen. Henrik Madsens 80-årige mor, der blandt andet lider af Parkinsons, plejer at gå omkring, men nu ligger hun i sengen og er svær at komme i kontakt med.

- Jeg tror, hun har fået et slagtilfælde eller en blodprop. Det er frygteligt at se hende der. Jeg er meget chokeret og frygter, det er slut, forklarer Henrik Madsen.

Samme dag bliver moderen indlagt. Hun kaster, ifølge journalen, op, og opkastet ligner kaffegrums. Hun er også sløv.

Den 80-årige bliver undersøgt. Herunder for corona. Men det er noget helt andet, lægerne finder. 

Det viser sig, at hun har stoffet benzodiazepin i kroppen. Det er, selvom plejehjemmet oplyser, at kvinden ikke har fået medicin af den type, og at det heller ikke står på hendes personlige medicinliste.

Hvad er benzodiazepiner?

  • Benzodiazepiner er en stor gruppe af stoffer, hvis virkning minder meget om hinanden.
  • Benzodiazepinerne har flere egenskaber. De virker blandt andet sløvende, angstdæmpende og krampestillende.
  • Benzodiazepiner er medicin, der kan bruges i kortere tid til at behandle søvnløshed og angst.
  • Hvis man tager benzodiazepiner i længere tid, kan der være en risiko for, at de gradvist mister visse af deres virkninger, og at man bliver afhængig af dem.
  • Symptomerne ved abstinenser kan være meget farlige. Man må derfor aldrig stoppe brat med disse stoffer. I stedet skal man lægge en plan for aftrapning sammen med ens læge.
  • De kan misbruges som rusmiddel.
  • Hvis man tager dem sammen med alkohol eller stoffer, er virkningen helt uforudsigelig og kan være meget farlig.
  • Ældre mennesker bør kun få lave doser. Det sker for at undgå, at de bliver sløvet af medicinen. De risikerer at falde og få alvorlige skader.


Kilde: Sundhed.dk.

Sygehuspersonalet noterer, at de ikke forstår, hvorfor hun har fået medicin af den type, men at der sandsynligvis er tale om fejlmedicinering. Den 80-årige får modgift, og samme nat bliver hun udskrevet med besked om at kontakte en læge, hvis hun får symptomer igen.

- Jeg er naiv og tror, hun har fået en forkert pille. Og at det hele vil være overstået, når hun bliver udskrevet igen. Jeg tog fejl, siger Henrik Madsen.

Politiet ind i sagen

For det skulle vise sig, at det ikke blev sidste gang, Henrik Madsens mor blev indlagt med mystiske symptomer. Den 3. marts om aftenen ligger den 80-årige i en hospitalsseng igen.

- Da de ringer og siger, hun har fået en form for tilbagefald, tænker jeg bare, at det kan ikke passe, forklarer Henrik Madsen.

Jeg troede ikke, hun kunne få det værre, men under anden indlæggelse er hun endnu sværere at komme i kontakt med.
Henrik Madsen, pårørende, Plejecenter Tirsdalen

Den 80-åriges bevidsthed er sløret, og hun har feber. Denne gang tester den ældre kvinde faktisk positiv for covid-19, men det er ikke det, der falder i øjnene.

En prøve viser nemlig, at hun igen har benzodiazepin i kroppen. Og selvom det også fremgår af journalen, at der undervejs er mistanke om, at lægemidlet Voltaren Gel, som moderen faktisk bruger, kan give udslag på prøverne, vælger hospitalet at kontakte politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed på grund af mistanke om forgiftning. 

Hvad siger en retsmediciner om benzodiazepiner?

TV2 ØSTJYLLAND har talt med Jørgen Lange Thomsen, der er professor emeritus og tidligere retsmediciner og statsobducent. 

Han kender godt til stofferne, der går under betegnelsen benzodiazepiner, og ifølge ham bruges de sjældent i kriminelle sammenhænge, hvis man eksempelvis vil gøre stor skade på et offer. 

- Det er meget svært at slå folk ihjel med benzodiazepiner, hvis ikke de er syge i forvejen, forklarer han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Det vil, ifølge hans erfaringer som retsmediciner, være svært at bevise, at en person har forsøgt at slå et andet menneske ihjel udelukkende med benzodiazepiner. Hvis altså ikke ofret var meget syg i forvejen. 

Kvinden bliver isoleret, og ifølge sundhedsjournalen er en politiundersøgelse nu i gang.

- Jeg troede ikke, hun kunne få det værre, men under anden indlæggelse er hun endnu sværere at komme i kontakt med, fortæller Henrik Madsen.

Alle tre gange er Henrik Madsens mor indlagt på Regionshospitalet Randers. Foto: Regionshospital Randers

Den tredje indlæggelse

Midt på eftermiddagen den 8. marts bliver kvinden udskrevet. Men heller ikke denne gang har hospitalet set det sidste til hverken den 80-årige eller det stof, som på uforklarlig vis ender i hendes krop.

Tidligt om morgenen den 14. marts er den nemlig gal igen.

Der bliver slået alarm, fordi den 80-årige er ukontaktbar, har kastet op og, står der i journalen, tidligere har været indlagt flere gange på grund af 'benzodiazepinforgiftning'.

Henrik Madsen fortæller, at han denne gang ikke når at få besked, før hans mor er kørt med udrykning til hospitalet.

- Jeg farer rundt for at finde min mor. Hun er endt på intensiv. Og der tænker jeg bare – nu dør hun. Jeg skriver til mine søskende, så de kan komme og sige farvel.

Den 80-årige overlever, og hun bliver udskrevet den 22. marts. Henrik Madsen husker det som en meget grim oplevelse.

Hun kan ikke snakke, har lukkede øjne, og det er bare frygteligt at se.
Henrik Madsen, pårørende, Plejecenter Tirsdalen

- Hun svinger mellem at være væk og være helt væk. Hun kan ikke snakke, har lukkede øjne, og det er bare frygteligt at se.

Af sundhedsjournalen fremgår det, at der allerede er en politisag i gang på det tidspunkt. Men dette tilfælde bliver også meldt til politiet. 

Henrik Madsen fortæller tilmed, at han møder betjente på hospitalet og også selv taler med politiet.

'Mistænkelige genindlæggelser og et dødsfald'

Onsdag den 27. april kunne TV2 ØSTJYLLAND afsløre, at en person med tilknytning til Plejecenter Tirsdalen den 14. marts var blevet anholdt og varetægtsfængslet.

Det var samme dag, Henrik Madsens mor blev indlagt med forgiftning for tredje gang.

Politisagen føres for dobbeltlukkede døre, og derfor kan hverken politiet, kommunen eller Styrelsen for Patientsikkerhed fortælle, hvad sagen handler om, eller hvad den varetægtsfængslede er sigtet for.

Via en orientering til byrådspolitikerne i Randers Kommune, som flere byrådsmedlemmer har bekræftet indholdet af over for TV2 ØSTJYLLAND, er det dog kommet frem, at sagen handler om 'mistænkelige genindlæggelser og et dødsfald', og at det er en medarbejder, der er anholdt.

Netop den oplysning kom som et chok for Henrik Madsen, der siden ikke har kunnet slippe tanken om, hvorvidt hans mor og andre har været udsat for noget kriminelt - og ikke fejl. 

Han understreger dog, at han generelt er meget glad for Plejecenter Tirsdalen og ikke har en finger at sætte på plejen.

- Jeg har kun gode ting at sige om stedet, så det hele er kommet fuldstændig bag på mig. Men jeg føler mig tryg igen nu.

Tirsdalens Plejecenter ligger i det sydlige Randers i bydelen Kristrup. Foto: Google Maps

Henrik Madsen oplever, at der bliver taget hånd om beboerne og de pårørende, og han ønsker ikke at klandre Plejecenter Tirsdalen for noget. Hans egen mor er, ifølge ham, nu under ekstra opsyn og får flere besøg.

Hverken Østjyllands Politi eller Randers Kommune vil kommentere Henrik Madsens historie eller den verserende politisag.

VIDEO: Ifølge en ekspert bringer proceduren minder tilbage om en historisk sag, hvor en sygeplejerske blev dømt for drabsforsøg.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her