Jytte er lettet: Ulovlige rækkehuse får lov at blive stående
Byrådet i Randers har fredet to rækkehuse, der er opført i strid med lokalplanen. Det rejser principielle spørgsmål, mener naboer.
Jytte Jensen kan endelig nyde udsigten fra græsplænen i Assentoft ved Randers. Hun kan nemlig ånde lettet op, fordi hendes hus og nabohuset på Gyldenlundsvej ikke skal rives ned, selvom de er opført i strid med lokalplanen.
- Det har været sådan, at jeg har været meget usikker på, hvad skal jeg investere i det nye hus, jeg er flyttet ind i her, siger Jytte Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge reglerne skal alle 51 boliger i nybyggerområdet bygges på en grund, som ikke er væsentligt højere eller lavere end nabogrundene.
Men bygherren bag Gyldenlundsvej nummer 30 og 32 har fået dispensationen til at bygge en højere grund. En del af grunden er dog hævet mere i forhold til, hvad der er givet dispensation til.
- Det er hamrende forkert
Selvom det er i strid med lokalplanen, har byrådet i Randers besluttet at frede de to boliger. Og det vækker bekymring hos flere naboer:
- Det, synes jeg bare, er hamrende forkert, siger Anette Ambøg, beboer på Gyldenlundsvej.
Og sagen rejser et helt principielt spørgsmål, mener en anden af vejens beboere:
- Rent principielt tror jeg, man skal passe på, at det ikke griber om sig, så man kan få tilgivelse generelt i stedet for at have tingene i orden fra starten af, siger Rikke Øbom.
Bygherrer: Vi havde ikke intention om at bygge ulovligt
Ifølge bygherren har det aldrig været intentionen, at byggeriet skulle opføres ulovligt. I en mail skriver de:
- Der blev, inden byggeriets opstart, søgt dispensation om at hæve de to boliger, således at det var muligt at aflede spilde- og tagvand uden at skulle etablere pumpebrønd.
- Desværre blev Peter (bygherre, red.), som også styrede projektet, ramt af alvorlig sygdom dengang det hele stod på, hvilket betød at dispensationen ikke blev fulgt ordentligt til dørs, skriver Martin Skøtt Christensen fra Assentoft 2talbyg.
Og mens Jytte Jensen nu håber på, at sagen endegyldigt er lagt i graven, undrer flere naboer sig over, hvorfor de lokale politikere ikke har taget sagen mere alvorligt.
Politiker: Randers Kommune skal slå hårdt ned
- Jeg synes, det er godt for dem, der bor i huset. Men jeg tænker, hvad sker med den næste bygherrer, som gør noget, der ikke bliver fulgt op på. Så er jeg lidt i tvivl om, hvordan vores samfund ser ud på sigt, siger Anette Ambøg.
I byrådet stemte 21 medlemmer for, at der skulle gives dispensation, så de to rækkehuse kan blive stående. Ni medlemmer stemte imod lovliggørelsen af husene, og én af dem er Frida Valbjørn (EL).
Hun mener, at sagen handler om grundlæggende retsprincipper:
- Der er sket klare brud på reglerne. Man har ikke fulgt lokalplanen. Man har ovenikøbet ladet familier flytte ind uden ibrugtagningstilladelse. Det skal Randers Kommune slå hårdt ned på, for det er min klare opfattelse, at vi står i en situation, der kan skabe præcedens, og vi vil gerne undgå de her sager i fremtiden siger Frida Valbjørn til TV2 ØSTJYLLAND.
Byrådsmedlem: Loven er ikke brudt for at score kassen
Én af fortalerne for at husene kan blive stående er byrådsmedlem Daniel Madié (K):
- Man skal vægte og veje, når man som politiker får de her sager ind på sit bord. I den her sag er der nogle væsentlige menneskelige hensyn til at tage, og så det rent juridisk tekniske er der også nogen hensyn at tage i den her sag.
- Bygherren her har ikke lavet et bevidst lovbrud for at score kassen, siger Daniel Madié.