Køer vækker vrede: - Det er vores skov

Planer om at sætte mere fritgående kvæg på græs i den nye Naturnationalpark Fussingø ved Randers vækker vrede. Skeptikere frygter, det vil forhindre dem adgangen til skoven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søndag mødtes tilhængere og modstandere for at diskutere, hvad der skal ske i den kommende naturnationalpark lidt uden for Randers. 

Spørgsmålet er, hvad der er vigtigst: Fri adgang til naturen for os mennesker eller hensynet til biller, insekter og flere hundrede kilo kvæg. 

De to ting er svære at kombinere, hvis man spørger Lene Stentoft, der er flittig bruger af skoven ved Fussingø. 

- Vi skal kunne færdes her, vi skal kunne gå her med vores børn. Vi skal gå her med vores hunde, vi skal ride her. Vi skal have fri adgang til skoven, det er vores skov, siger hun. 

- Vi har ret til skoven

Lene Stentoft frygter, at planerne om at udsætte kvæg i et stort indhegnet område, vil forhindre hende i netop det. 

- Det er en statsskov, som vi har ret til. Det får vi ikke længere, hvis der bliver lukket kreaturer ud, siger hun. 

Karl-Åge Andersen er formand for Naturnationalpark Fussingøs venner. Han er i den anden grøft. Han glæder sig til, at en stor del af området bliver indhegnet og udlagt som fri natur, hvor mennesker ikke blander sig. 

I stedet skal køer stå for at afgræsse området, men det er der ingen grund til at frygte, siger han. 

- Når alle de her 650 hektar bliver hegnet ind, så er min påstand, at man på langt de fleste besøg ikke vil se et af de græssende dyr. De har ingen interesse i at opsøge mennesker, siger Karl Åge Andersen.

Karl-Åge Andersen er positivt stemt overfor køer

Naturstyrelsen mener til gengæld, at de mange dyr, der er planer om at sætte ud, vil øge interessen for området. 

- De fleste andre steder, hvor man har lavet noget lignende, er det blevet et tilløbsstykke. Der er kommet mange flere mennesker, siger skovrider Peter Brostrøm.

Der er udsat kreaturer mange steder i Danmark for at genoprette naturen. Det har også affødt problemer visse steder - blandt andet på Helgenæs. 

Knust af køer

I september blev Merete Brix trampet ned af skræmte køer. Hun punkterede to lunger, brækkede ni ribben, knuste sit ene skulderblad, brækkede en arm og sit kraveben. 

Køerne blev skræmt af en hund, som et ægtepar havde taget med på stranden ved Sletterhage Fyr. Det har siden affødt kraftig debat om, hvem der har førsteret til naturen. Dyr eller mennesker? 

Skovrider Peter Brostrøm mener ikke, der er grund til at frygte for sammenstød mellem de store dyr og mennesker. 

- Følger man de råd og vejledninger, der er lavet, så mener jeg trygt, man kan færdes i den kommende naturnationalpark, siger han. 

Men har man lyst til at færdes i et indhegnet område med advarslen om, at al færdsel er på eget ansvar. Det spørgsmål stiller det konservative byrådsmedlem Daniel Madié. 

- Hvad føler folk, når man kommer til sådan en skilt? Har man lyst til at gå derind? siger han. 

Lene Stentoft ved godt, hvad hun svarer på det spørgsmål. 

- Vi har ikke reel adgang, og det er det, det handler om. Vi skal kunne bruge skoven som hidtil, siger hun.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her