Kort frist: Skal stille milliongaranti senest i morgen

Miljøministeriet har varslet Nordic Waste om to påbud - og virksomheden har kun til og med i morgen til at stille garanti for et større millionbeløb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nordic Waste skal stille økonomisk sikkerhed for de omkostninger, der har været forbundet med at forhindre et massivt jordskred med forurenet jord.

Det er et af de krav, Miljøministeriet nu kommer med i to påbud, de netop har varslet Nordic Waste. 

Det slår Miljøministeriet fast i en pressemeddelelse. 

Har til i morgen

Ministeriet skriver, at Nordic Waste er varslet om, at de skal efterkomme kravene senest onsdag - ellers kan Miljøstyrelsen træffe afgørelse om at udstede de to påbud. 

- Miljøstyrelsen har afgivet en bindende udtalelse om, at der er tale om en overhængende fare for en miljøskade, og Randers Kommune har truffet afgørelse herom, hvorfor reglerne i miljøskadeloven skal tages i brug. Heraf følger, at der skal udstedes påbud, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) og uddyber: 

- Derfor har Nordic Waste A/S nu modtaget to påbud. Det ene pålægger virksomheden at lave afværgeforanstaltninger og sikre miljøet. Det andet pålægger virksomheden med kort frist at stille en sikkerhed for, at den kan betale for oprydningsarbejdet, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Nordic Waste i Ølst udenfor Randers. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Frygter miljøkatastrofe

Baggrunden for varslingen er, at Randers Kommune siden 19. december har arbejdet med at forhindre et jordskred med forurenet jord, der i sidste ende kunne betyde en miljøskade i Alling Å. 

Men det har bestemt ikke været billigt at forhindre den katastrofe. 

TV2 Østjylland kunne mandag afsløre, at den første foreløbige opgørelse over udgifter lyder på 41.534.917 kroner eksklusiv moms.

- Da vi opgør pr. 9 januar 2024, er det regninger vi har fået fra den 19. december og frem til 9. januar. Men det er en foreløbig opgørelse, for der kan komme flere regninger for perioden. Det er derfor vigtigt at understrege, at det er den første foreløbige opgørelse, lyder det fra Jesper Kaas Schmidt kommunaldirektør i Randers Kommune til byrådsmedlemmerne i en orientering.

Folketinget afsætter desuden 205 millioner kroner for at afværge miljømæssige konsekvenser ved Nordic Waste. Det er samme beløb, som Miljøstyrelsen forventer at påbyde Nordic Waste at stille som sikkerhed. Det skriver DR, der er i besiddelse af et fortroligt dokument.

Pengene fra Folketinget skal ifølge DR bruges, hvis virksomheden ikke stiller med økonomisk sikkerhed.

Det handler sagen om

  • Nordic Waste modtager forurenet jord til rensning og kan modtage op til 1.000.000 ton jord om året. Over tid er der derfor kørt enorme mængder jord til området. 

  • Men en del af jorden ligger oven på en tidligere lergrav, og da store mængder regn ramte i efteråret, gjorde vandet jorden tung og leret vådt. Derfor ”glider” jorden nu hen over leret.

  • Det vurderes, at jordskredet omfatter op mod 2,5 millioner ton jord, som bevæger sig frem over Nordic Wastes område mod Alling Å og Gammel Århusvej. Nordic Waste har derfor været nødt til at rive flere bygninger ned, før jordskredet smadrede dem.

  • I et forsøg på at stoppe jordskredet lavede Nordic Waste også en dæmning af hvid microfiller, der er et restprodukt fra cementproduktion. Håbet var, at et bjerg af tung microfiller kunne stoppe jordskredet, men det lykkedes ikke.

  • Ifølge Miljøbeskyttelsesloven er Randers Kommune som tilsynsmyndighed forpligtet til at gribe ind for at afværge forurening, og den 16. december vurderede kommunen, at det var nødvendigt at sætte gang i yderligere tiltag for at beskytte Alling Å.

  • Hvis jorden vælter ned i Alling Å og stopper vandgennemstrømningen, vil det resultere i en oversvømmelse af området syd for Nordic Waste.

  • Samtidig er der frygt for, at den forurenede jord og den microfiller, der blev brugt til at forsøge at stoppe jordskredet, vil skade vandkvaliteten i åen, der munder ud i Randers Fjord.

  • Den 19. december opgav Nordic Waste at stoppe jordskredet, da det ifølge virksomheden ikke længere var forsvarligt at opholde sig i området. Dermed overtog Randers Kommune hele indsatsen.

  • Kommunen forsøger at etablere en pumpeløsning, så vandet fra Alling Å pumpes forbi Nordic Waste, men arbejdet besværliggøres både af jordskredet og den regn, der er faldet de seneste uger.

Kilder: Randers Kommune og Miljøstyrelsen

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her