Milliarder af mundbind kan true miljøet: Virksomhed genanvender dem
En virksomhed i Randers har udviklet et system til at genanvende mundbind. Allerede nu er den første produktion på godt otte millioner miljøvenlige mundbind sendt afsted.
Vi bruger mundbind som aldrig før. I supermarkedet, i bussen, i butikker, i teatret. Listen over steder, hvor tildækning af mund og næse er et krav, er gradvist steget i løbet af coronapandemien, og det samme er mængden af lyseblå mundbind, der flyder på gader og stræder.
Det næstbedste er at putte dem i skraldespanden, mener en randrusiansk virksomhed. Det allerbedste er nemlig at bruge en returbeholder.
- Vi skal til at tænke os om, når vi bruger materialer. Vi kan ikke bare smide dem ud eller brænde dem, siger Ingo Walterscheid, der er bestyrelsesformand i GMAF Circular Medico.
GMAF Circular Medico hører til et industrikvarter i den sydøstlige del af Randers. Men inde bag murene foregår et arbejde, der har globalt perspektiv.
Ved hjælp af blandt andet en gul affaldsbeholder, som ligner en ganske almindelig skraldespand, har virksomheden udviklet et system, der kan genanvende brugte mundbind.
- Den (beholderen, red.) modtager mundbind og desinficerer dem samtidig. Alle vira og bakterier bliver slået ned ved hjælp af UV-lys, forklarer Ingo Walterscheid.
Henvendt til professionelle
Efter en tur i affaldsbeholderen bliver materialet fra de brugte mundbind smeltet til granulat, som bliver spundet til nye tråde og derefter til maskemateriale. På den måde opstår der et nyt mundbind ud af det aflagte.
Allerede nu er første produktion på godt otte millioner miljøvenlige mundbind sendt afsted.
Fakta om mundbind
Undersøgelser viser, at vi på globalt plan bruger 129 milliarder mundbind om måneden. Med andre ord tre millioner mundbind i minuttet.
De fleste af dem er engangsmundbind, der er lavet af plastik-mikrofibre. De bliver ikke af sig selv nedbrudt i naturen, og kan potentielt være til skade for både dyr- og planteliv.
Det kan lade sig gøre, fordi virksomheden genanvender mundbind, de selv har produceret, og hvor de derfor kender materialeindholdet.
Det er en af grundene til, at returbeholderne i første omgang kun bliver opsat på arbejdspladser med sundhedspersonale. Heriblandt hospitaler i Region Midtjylland.
- Vi prøver at holde det i lukkede kredskøb. Det kan man med de professionelle, men det er meget sværere med masker, der kommer ud til den enkelte borger, for de kommer fra alle mulige steder i verden, siger Ingo Walterscheid.
Netop derfor mener bestyrelsesformanden ikke, det er dårlig timing, at virksomheden begynder at genanvende mundbind nu, hvor brugen deraf i det offentlige rum står til at blive udfaset inden længe.
- De professionelle som tandlæger, læger og hospitalsansatte, de vil altid skulle bruge masker uanset.