Pas på kæmpe huller i vejene: Kommune kan ikke følge med

Randers Kommune får så mange henvendelser om vejhuller, at de ansatte ikke kan følge med

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Så stort er hullet på en vej i Randers-bydelen Vorup.

Måske har du lagt mærke til, at der er rigtig mange huller i de østjyske veje i øjeblikket. I Randers er der flere end nogensinde før. Faktisk er der så mange, at kommunen ikke kan følge med.

Der er helt vildt mange huller. Vi får så mange henvendelser, at vi har været nødt til at gøre noget ekstraordinært.
Grethe Helledi, Randers Kommune

- Der er helt vildt mange huller. Vi får så mange henvendelser, at vi har været nødt til at gøre noget ekstraordinært, siger sektionsleder for Veje og Trafik, Grethe Helledi, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har måttet bruge nogle af de penge, vi har til større og mere holdbare vejreparationer, til at lave lappeløsninger, fortsætter hun.

Et af de steder, hvor der er kommet et stort hul, er på Højtoftegade i Randers-bydelen Vorup. Her har kommunen afspærret et større område af frygt for, at hullet breder sig.

Randers Kommune har hyret ekstern arbejdskraft for at kunne løse problemer som det på Højtoftegade.

Formanden for miljø- og teknikudvalget i kommunen, Frank Nørgaard (DF), medgiver da også, at der er problemer på mange veje lige nu.

På Højtoftegade i Vorup er et større område blevet spærret helt af.

Træls måde at bruge pengene på

- Mit bedste råd til borgerne er at downloade app'en Giv et praj, hvor man kan rapportere om huller i vejene og mange andre ting. Så skulle vi gerne tage hånd om det inden for 14 dage-tre uger, siger Frank Nørgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Årsagen til de mange vejhuller skal ifølge udvalgsformanden findes i dels vejret og belægningskvalitet.

Vi havde nemlig en meget våd januar og februar og en kold marts. Når så vandet trænger ned i asfalten i de første måneder og fryser til efterfølgende, kan sprækker og i værste tilfælde store huller ikke undgås.

Det er dog selvfølgelig en træls måde at bruge penge på lappeløsninger. Derfor vil jeg også kæmpe for flere penge på budgettet til vores veje.
Frank Nørgaard (DF)

- Og vi kunne da også have bedre vejbelægning, men Randers ligger faktisk over landsgennemsnittet, når det gælder vejkvalitet, siger Frank Nørgaard.

- Det er dog selvfølgelig en træls måde at bruge penge på lappeløsninger. Derfor vil jeg også kæmpe for flere penge på budgettet til vores veje. Når bilisterne betaler fem milliarder i afgifter, burde de kunne forvente veje af en rimelig beskaffenhed, slår han fast.

VIDEO: I februar kunne vi fortælle om Rene og Maja Ploug, der bor på Skalborgvej nær Odder, hvor bilister ofte oplever skader som følge af store vejhuller. Her er vejen blevet forbedret siden.

I sidste ende kan det blive en dyr fornøjelse for kommunerne, hvis ikke de fikser vejhullerne. Det viser en nylig afsagt dom fra Haderslev, hvor en cyklist fik tilkendt 82.000 kr. til dækning af omkostningerne for en ulykke på en hullet vej.

Det er et ret stort hul, der er kommet på vejen i Randers-bydelen Vorup.

Kan koste penge i sidste ende

Vejdirektoratet lavede i 2017 en undersøgelse af de kommunale veje.

Undersøgelsen viser blandt andet, at de værste kommunale veje i Østjylland er at finde i Norddjurs, Samsø, Odder og Horsens Kommuner. Bedst ser det ud i Silkeborg, mens Randers og Syddjurs er gennemsnitlige.

- Det er altid en målsætning, at vi ligger i toppen, men det vigtigste er, at vi har få, der kommer til skade. Vores uheldsanalyser viser, at det går den rigtige vej i vores kommune, selvom vi har haft nogle udsving i nogle år, men vi har den overordnede målsætning, at der hverken er nogen, der kommer alvorligt til skade eller bliver slået ihjel, siger Kim Lykke Jensen (SF), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Syddjurs Kommune.

Det er ikke kun kommunerne, der kan ende med en dyr erstatningssag, hvis ikke de vejene er sikre at færdes på. Det gælder også ejerne af de private veje.

Vi opfordrer til, at grundejerne opretter vejlaug, der lokalt kan sørge for at vedligeholde vejene.
Arne Bojesen, grundejerforeningen ved Femmøller Strand

Og det bekymrer grundejerne ved Femmøller Strand, for de er ansvarlige for de små grusveje i området.

- Vi opfordrer til, at grundejerne opretter vejlaug, der lokalt kan sørge for at vedligeholde vejene, siger Arne Bojesen, der er formand for grundejerforeningen ved Femmøller Strand.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her