Randers giver 88 kommuner baghjul: - Vi er bare længere fremme
Kommunen har nu hele ti fraktioner i affaldssorteringen og er en af de blot ti kommuner i landet, der er klar med det nye sorteringssystem til tiden.
Man skal løbe hurtigt for at følge med Randers i at sortere affald.
For kommunen har været på forkant med regeringens mål om sortering af affald i alle landets kommuner. Kun ti ud af 98 kommuner er klar med den nye affaldssortering til tiden, og her planter den østjyske by sig solidt i toppen.
- Stolte er vi da, siger Allan Asp Poulsen, sektionsleder i Affald og Genbrug i Randers Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
Sidste år vedtog Folketinget, at danskerne fra 1. juli 2021 skal sortere deres affald i ni fraktioner: Metal, glas, hård plast, fødevarekartoner, papir, pap, madaffald, restaffald og farligt affald.
Mere end bare i mål
Randers Kommune er altså som en af frontløberne nået i mål med den nye affaldssortering. Faktisk er de nået lidt over målstregen, for fra i dag samler de hele ti fraktioner.
- Vi har altid haft i fokus, at det skal være nemt at leve bæredygtigt i Randers, siger Allan Asp Poulsen.
Kommunen har i mange år indsamlet i ni fraktioner, men uden fraktionen til fødevarekartoner, som regeringen stiller krav om fra 1. juli. Derfor er det den eneste nye fraktion i det randrusianske affald. Fødevarekartoner eller drikkevarekartoner er for eksempel juice- og mælkekartoner.
- Vi er bare længere fremme
Ifølge sektionsleder Allan Asp Poulsen skyldes frontplaceringen netop, at kommunen i forvejen har været langt fremme med deres affaldssortering.
- Forandringen for os er ikke ret stor. Vi var ikke det samme sted som andre kommuner, dengang regeringens udspil kom. Vi var der jo faktisk undtagen det her med drikkekartoner, så vi kan godt forstå, at andre kommuner ikke kan nå det, siger han.
De ti fraktioner i Randers Kommunes affaldssortering
- Metal – skal direkte i beholderen
- Glas – skal direkte i beholderen
- Hård plast – skal direkte i beholderen
- Mad- og drikkekartoner – skal direkte i beholderen
- Papir og karton/småt pap (fx æggebakker) – skal direkte i beholderen
- Madaffald – skal i affaldspose
- Restaffald – skal i affaldspose
- Tekstilaffald - skal til storskrald
- Stort pap - skal til storskrald
- Farligt affald (i en rød beholder, som stilles ud – skal IKKE i skraldespanden)
Kilde: Randers Kommune
Allan Asp Poulsen fortæller, at Randers Kommune de seneste ti år har haft meget fokus på, hvordan de får ressourcerne ud af affaldet.
- Alle andre kommuner har også fulgt med ved at sortere for eksempel papir og pap, men vi er bare længere fremme, siger han.
Han kan dog godt forstå, at mange kommuner har haft svært ved at nå i mål.
- Hvis vi havde været på samme niveau som for eksempel Aarhus, havde vi heller ikke kunnet nå det.
- Vi har været nogle af de første til at starte med for eksempel indsamling af madaffald for fem år siden. Rigtig mange kommuner mangler at få sat det i gang, og det er en stor udfordring, siger han.
Information på nettet og i avis
Ifølge Allan Asp Poulsen er borgerne nu også klar til at sortere i de ti fraktioner.
- Vi har haft annoncer i lokale aviser og informeret via de kanaler, vi er på nettet og sociale medier, og vi har udsendt nogle pressemeddelelser.
Er det jeres indtryk, at det er nået ud til borgerne?
- Det er vores forhåbning. Vores indtryk er, at der er rigtig god viden om det her i Randers, og at nye tiltag ret hurtigt bliver taget til af borgerne. Men vi følger selvfølgelig op på det, siger han.
Drikkevarekartoner sorteres manuelt
Randers Kommune har deres eget sorteringsanlæg, som er klar til at tage imod den nye fraktion med drikkekartoner.
Allan Asp Poulsen fortæller, at glas kører direkte igennem til en container. Metal tages op af magneter, og plast suges op og ud i containere. Og fra nu bliver drikkevarekartoner taget fra manuelt.
- Der står medarbejdere og tager det fra med hænderne og over i en container, siger Allan Asp Poulsen.
Foruden de ni fraktioner, regeringen stiller krav til, har Randers Kommune en fraktion med tekstiler, som hentes med storskrald. Fra 2023 stiller regeringen også krav til, at vi sorterer vores tekstilaffald i en fraktion i beholderen med papir og pap.