Rotter lukkede Bjarnes bageri i fire dage
- Rotter er farlige. De bakterier, der kan være i deres urin, er farlige. Man kan blive meget syg
For en uge siden måtte Guldbageren på Løgstørvej i Randers-forstaden Vorup lukket helt ned på grund af rotter.
- Det var forfærdeligt at skulle gå og tænke på det, siger bagermester Bjarne Vilsgaard.
Han var også bekymret for, hvordan kunderne ville reagere.
Antallet af anmeldelser om rotter har i en årrække været opadgående. Og særligt når det er i en butik eller en fødevarevirksomhed, er det noget, der skal tages alvorligt.
- Rotter er farlige. De bakterier, der kan være i deres urin, er farlige. Man kan blive meget syg. Der er nogen, der dør af det, siger Henriette Mynster, der er specialkonsulent i Fødevarestyrelsens Rejsehold.
Læs også:
Claus Schultz er formand for brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere. Også han oplever, at rotteplagen er stigende.
- Da der ikke har været særlig hårde vintre, som holder antallet lidt nede og en god lang varm sommer, så yngler de... som rotter, siger Claus Schultz.
Opdager man rotter hos en fødevarevirksomhed, er det ofte nødvendigt at lukke helt ned for at sikre, at der ikke er nogen fødevarer tilbage, som kan være inficerede. Det gælder om at være grundig, for rotterne kommer overalt.
- Når vi så rører ved det eller spiser en agurk uden at skylle den, så får vi bakterien ind i os og kan blive syge, siger Henriette Mynster.
De private skadedyrsbekæmpere arbejder sammen med myndighederne om at komme rotter til livs.
- Vi skal standse rotterne, så der ikke kommer flere ind. Og så begrænser vi skaden, siger Claus Schultz.
Hos Guldbageren i Randers lykkedes det efter fire dages lukning at få udryddet rotteplagen. Oplevelsen sidder stadig i bagermesteren.
- Problemet er løst. Og der er ikke spor af rotter tilbage. Det er næsten, som det var før, siger Bjarne Vilsgaard.
I videoen øverst i artiklen kan du se hele indslaget om rotter hos Guldbageren i Randers.