Runesten fundet under køkkengulv: Det står der på den

Lene Brandt fandt en stor runesten under køkkengulvet. Nu har ekspert tydet, hvad der står på danefæet fra vikingetiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den tunge runesten måtte løftes af en kran. Foto: Lene Brandt

Det, der skulle have været en helt normal renovering, tog en noget uventet drejning, da Lene Brandt fra Randers skulle renovere sit hus. For under køkkengulvet blev der fundet en runesten fra vikingetiden. 

Siden har runolog og seniorforsker Lisbeth Imer fra Nationalmuseet fundet ud af, hvad skriften på stenen betyder. 

- Der står 'aft', som er et lille ord, der betyder efter. Og så starter der et nyt ord med 'B', og så kommer der noget, vi tror, der er et 'i', siger Lisbeth Imer. 

Lisbeth Imer i gang med at besigtige runestenen.

Ifølge runologen er B navnet på en person, som er fået rejst stenen efter personens død tilbage i vikingetiden. Men da stenen er blevet hugget over, er det ikke muligt at tyde, hvilket navn der er tale om. 

- Det er en tekst, man finder på 99,9 procent af alle sten i Norden, fordi man som familiemedlem har rejst en sten til ære for nogen, siger hun. 

Igennem tidens løb er der fundet flere runesten på Randersegnen, og ifølge Lisbeth Imer kan der være flere årsager til det. 

- For det første er det et meget frugtbart område mellem Randers, Viborg og Aarhus. Så der er mulighed for at brødføde mange, og derfor kan nogle blive meget magtfulde. Det andet kan være, at der opstår en tradition, ligesom når naboen får en ny bil, så vil man også gerne have en selv, siger hun.

Runestenen er blevet opbevaret på Museum Østjyllands lager.

Fundet under køkkengulv

Det var i Lene Brandts hjem i Mosekær ved Randers, at den gamle runesten blev fundet under køkkengulvet.

- Vi tænkte wow, da vi fik gulvet af og så den store sten, og hvad skal vi lige gøre ved den, og hvad er det, siger hun. 

Det var i dette køkken, at runestenen lå. Foto: Lene Brandt

 Runestenen er efterfølgende blevet erklæret for danefæ og vil blive udstillet på museum.

- Det er mega sejt. Vi er stolte over, at vi har haft noget i vores køkken, som skal på museum. Så det er ret fedt, siger Lene Brandt. 

Hun kan nu se frem til en dusør for fundet af stenen. 

Fund vækker glæde

Hos Museum Østjylland glæder de sig over det vigtige fund. 

- På Museum Østjylland er vi vildt begejstret, for det er ikke ret tit, der bliver fundet runesten, siger Benita Clemmensen, museumsinspektør hos Museum Østjylland.

Ifølge museumsinspektøren blev der sidst fundet en runesten i Østjylland i midten af 1990'erne.

- Når der kommer sådan et fund frem, tænker vi med det samme, hvad har vi ellers fra området fra vikingetiden for at kunne sætte den ind i en sammenhæng, siger hun og fortsætter.

- Det er vigtigt, fordi det er noget af det ældste skrift, vi har. Så vi får mulighed for at få nogle navne på de her vikinger, der har været i området.  

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her