Skeptisk købmand: Hvorfor sættes afgifterne ikke ned nu?
Dan Kristensen fra Din Købmand i Gassum nord for Randers ser positive elementer i vinterhjælpen, men han er også kritisk.
Fredag præsenterede et bredt flertal i Folketinget en vinterhjælpspakke med flere tiltag, der skal hjælpe pressede familier og virksomheder.
En af de store ændringer er en markant nedsættelse af elafgiften gældende fra 1. januar. Det hilser købmanden i landsbyen Gassum ved Randers velkommen.
Selvom han dog også er skeptisk.
- Det her er et skridt i den rigtige retning, men jeg forstår ikke, hvorfor afgifterne ikke sænkes med det samme. Det bliver jo også hårdt indtil 1. januar, siger købmanden Dan Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.
'Hvorfor ikke kigge på momsen'?
Derudover forstår han ikke, at momsen for erhvervsdrivende bevares på sit normale niveau.
Den så Dan Kristensen gerne reguleringer af:
- Det er jo mange penge, som vi får tilbage, og de kunne hjælpe likviditeten her og nu frem mod jul, hvor vi har mange varer i butikken.
Dan Kristensen håber og tror dog på, at han kan klare skærene frem til årsskiftet, hvor der så bliver lavere elregninger.
Dobbelt så store regninger
- Hver dag frygter jeg for at skulle skære i personalet, som i forvejen er skåret helt ind til benet. Det er også svært at lægge et budget, når det svinger så meget, hvor store regninger er, siger Dan Kristensen.
Købmanden har i stedet for fyringer valgt at energioptimere.
Alternativt kan han vælge at indefryse betalingen af elregninger.
Vil ikke indfryse betalinger
Noget som erhvervsminister Simon Kollerup (S) også fremhævede under præsentationen af vinterhjælpsaftalen.
- Vi giver folk muligheden for at indefryse den del af regningen, som ligger over niveau. Så kan man afdrage på den del over en årrække. Det er en fremstrakt hånd til de pressede danskere, sagde erhvervsministeren under pressemødet.
Men den løsning vil købmanden i Gassum helst ikke benytte sig af.
- Det er jo altså lidt som at pisse i bukserne for at holde varmen. Jeg frygter, at vi så på et senere tidspunkt ser en bølge af konkurser, når folk skal til at afdrage på gælden, siger Dan Kristensen.