Skrækscenarie: Jordlavine kan begrave nærliggende by

Ølst by risikerer at blive dækket af forurenet jord, hvis der ikke bliver handlet i Nordic Waste-sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvad kan der ske, hvis man ikke gør noget ved den forurenede jord ved Nordic Waste ved Ølst i Randers, men blot lader jorden skride? 

Det svarer en ny rapport nu på. Og svaret er temmelig alvorligt. 

Hvis man ikke foretager en kontrolleret opfyldning, så vil jorden fra Nordic Waste skride over Ølst by og dække byen cirka 5 meter over terræn, står der i rapporten. 

Altså vil byen Ølst blive dækket af jord. 

- Rapporten fortæller alvorligheden af situationen, der først handlede om at redde Alling Å, men på den længere bane også handler om, at vi skal holde jorden tilbage fra Ølst by, siger Torben Hansen, der er borgmester i Randers Kommune og uddyber: 

- Det fortæller rapporten også, at vi kan lykkes med. Der er altså en plan. Og det er klart, at der vil blive sat en plan i gang. Jorden løber nu i et mere adstadigt tempo, og vi er rustet til at gøre det, der skal til for at kontrollere bevægelserne.

Kan gå op til to år, før jordskred stopper

Rapporten er udarbejdet af COWI for Randers Kommune, og den viser at 3 millioner kubikmeter jord kan være i bevægelse hos Nordic Waste.

Der kan efterhånden ikke være nogen tvivl om, at det er en kæmpestor og enorm vigtig opgave, Randers Kommune er i gang med.
Torben Hansen (S), borgmester i Randers Kommune

Først, når 0,7-1,5 millioner kubikmeter jord er løbet ud fra Nordic Waste vil jordskredet stoppe. Det er forventeligt om 1-2 år. 

Rapporten viser på den positive side, at der er muligt at styre jordskredet. 

Hastigheden på jordskredet er faldet til 0,3-0,4 meter i timen. Det svarer til 7,2-9,6 meter i døgnet. 

Og jorden er på vej i to retninger - ud mod Alling Å, Gl Århusvej og Ølst by og ud mod Ådalen øst for Gl. Århusvej. 

- Der kan efterhånden ikke være nogen tvivl om, at det er en kæmpestor og enorm vigtig opgave, Randers Kommune er i gang med. Vi har haft succes med vores omfattende afværgeforanstaltninger, og det skal vi bare fortsætte med, siger Torben Hansen. 

Kan ikke fjerne alt jord

I rapporten står der også, at Randers Kommune 7. januar havde fjernet 450 læs fyldjord fra jordskredet - det svarer kun til 0,3% af jorden ved Nordic Waste. 

Derfor kan kommunen heller ikke køre al jorden væk - det ville blive for dyrt. Regningen ville angiveligt løbe op i 2,2 milliarder kroner. 

Men det er altså kun, hvis man vælger ikke at foretage sig noget, at skrækscenariet nu er, at jorden ville skride over Ølst by cirka 5 meter over terræn. 

Siden 19. december 2023 har Randers Kommune forsøgt at afværge miljøkatastrofen ved, at forurenet jord ville skride i Alling Å. Men regningen vil kommunen ikke hænge på. 

Nordic Waste har indtil onsdag til at stille sikkerhed for de omkostninger, der har været forbundet med de massive jordskred, ellers kan Miljøstyrelsen træffe afgørelse om at udstede to påbud, der er varslet

Og det er ikke så lidt, der skal stilles sikkerhed for. TV2 Østjylland kunne mandag afsløre, at den foreløbige opgørelse lyder på 41.534.917 kroner eksklusiv moms, som Randers Kommune allerede har brugt på at bekæmpe miljøkatastrofen.

Det handler sagen om

  • Nordic Waste modtager forurenet jord til rensning og kan modtage op til 1.000.000 ton jord om året. Over tid er der derfor kørt enorme mængder jord til området. 

  • Men en del af jorden ligger oven på en tidligere lergrav, og da store mængder regn ramte i efteråret, gjorde vandet jorden tung og leret vådt. Derfor ”glider” jorden nu hen over leret.

  • Det vurderes, at jordskredet omfatter op mod 2,5 millioner ton jord, som bevæger sig frem over Nordic Wastes område mod Alling Å og Gammel Århusvej. Nordic Waste har derfor været nødt til at rive flere bygninger ned, før jordskredet smadrede dem.

  • I et forsøg på at stoppe jordskredet lavede Nordic Waste også en dæmning af hvid microfiller, der er et restprodukt fra cementproduktion. Håbet var, at et bjerg af tung microfiller kunne stoppe jordskredet, men det lykkedes ikke.

  • Ifølge Miljøbeskyttelsesloven er Randers Kommune som tilsynsmyndighed forpligtet til at gribe ind for at afværge forurening, og den 16. december vurderede kommunen, at det var nødvendigt at sætte gang i yderligere tiltag for at beskytte Alling Å.

  • Hvis jorden vælter ned i Alling Å og stopper vandgennemstrømningen, vil det resultere i en oversvømmelse af området syd for Nordic Waste.

  • Samtidig er der frygt for, at den forurenede jord og den microfiller, der blev brugt til at forsøge at stoppe jordskredet, vil skade vandkvaliteten i åen, der munder ud i Randers Fjord.

  • Den 19. december opgav Nordic Waste at stoppe jordskredet, da det ifølge virksomheden ikke længere var forsvarligt at opholde sig i området. Dermed overtog Randers Kommune hele indsatsen.

  • Kommunen forsøger at etablere en pumpeløsning, så vandet fra Alling Å pumpes forbi Nordic Waste, men arbejdet besværliggøres både af jordskredet og den regn, der er faldet de seneste uger.

Kilder: Randers Kommune og Miljøstyrelsen

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her