Træer og læhegn skal fjernes ved gravhøj - nu tages sagen op i Folketinget

Politiker vil fjerne nogle af Danmarks 20.000 gravhøje. Formand for Danmarks Kulturarv mener, at vi har for få gravhøje

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Jørgen Solberg har fået besked på at fjerne en række træer og et halvtag, fordi de ligger for tæt på en gravhøj.

Jørgen Solberg har fået besked på at fælde en række træer og et syv år gammelt halvtag på sin grund.

Årsagen er, at de ligger for tæt på en gravhøj.

Tirsdag fortalte TV2 ØSTJYLLAND historien om gravhøjen i Fårup nord for Randers. Historien udløste mange og kraftige reaktioner og vil nu også blive rejst på Christiansborg.

- Jeg forstå godt behovet for, at vi beskytter vores kulturarv. Men vi har over 20.000 gravhøje, så lidt sund fornuft burde der være, siger det lokalt valgte folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V).

Historien om gravhøjen i Fårup fik folketingspolitikeren Michael Aastrup Jensen (V) til at skrive et læserbrev.

Historien om gravhøjen medførte også stor debat på TV2 ØSTJYLLANDs facebookside. Langt de fleste brugere mener, at reglerne skal laves om.

Loven siger blandt andet, at der ikke uden dispensation må bygges nyt, hvor der ikke ligger noget i forvejen indenfor en radius af 100 meter omkring gravhøjen.

Jørgen Solberg havde i første omgang ikke søgt om dispensation til halvtaget og fik besked på, at han skulle rive det ned.

Men efter at nogle lokalpolitikere gik ind i sagen, lykkedes det ham at få en dispensation til halvtaget.

Den dispensation har Danmarks Naturfredningsforening gjort indsigelse imod og Natur- og Miljøklagenævnet har afgjort, at halvtaget alligevel skal rives ned.

På Facebook udløste historien om gravhøjen mange og kraftige reaktioner.

Fjerne gravhøje

Michael Aastrup Jensen (V) mener, at grænsen på 100 meter skal sættes ned.

- Vi har rejst sagen nu overfor ministeriet for at prøve at se, om vi kan lave noget om, siger Michael Aastrup Jensen.

Måske kan nogle af dem godt fjernes.
Michael Aastrup Jensen (V), folketingsmedlem, Randers

Han vil altså kigge på reglen om, at der som udgangspunkt ikke må bygges nyt indenfor 100 meter af en gravhøj. Han mener også, at man skal overveje, om alle 20.000 gravhøje skal beskyttes lige meget.

- Jeg synes i hvert fald, at der skal noget sund fornuft til. Man skal sørge for at finde en balancegang, hvor vi beskytter den danske kulturarv, men også tager højde for, at udviklingen fortsætter. Måske kan nogle af dem godt fjernes, siger Michael Aastrup Jensen.

Ikke bare en bunke jord

Jørgen Mejlsø er formand for Danmarks Kulturarv. Han mener ikke, at det er en god ide at begynde at fjerne nogle af Danmarks 20.000 gravhøje.

- I gennemsnit er der 200 i hver kommune. De er bygget på en periode på 2.000 år, så der er rigtig mange forskellige typer af gravhøje. Det er ikke bare en bunke jord med noget græs på, siger Jørgen Mejlsø.

Ifølge ham har vi faktisk slet ikke nok gravhøje.

- Det kan ikke lade sig gøre at fjerne dem. For hvis man skulle fjerne nogen, skulle det være, fordi man kunne se, hvilke der er mest værd. Det kan man ikke udefra, siger Jørgen Mejlsø.

VIDEO: Jørgen Mejlsø er formand for Danmarks Kulturarv. Han mener ikke, at det er en god idé at begynde at fjerne nogle af Danmarks 20.000 gravhøje. Se hele interviewet her.

Vi bliver fattigere uden gravhøje

Man har heller ikke teknik til at kunne gennemlyse dem.

- Vi ved ikke, hvilke gravhøje der er de vigtige, siger Jørgen Mejlsø.

Hvis ikke vi passer på vores kultur, så bliver vi fattige rent menneskeligt.
Jørgen Mejlsø, formand for Danmarks Kulturarv

Han mener heller ikke, at det er nogen god ide at slække på kravene om, at man ikke må bygge nyt i en radius på 100 meter omkring gravhøjene.

- Fortidsminderne kom først. Det er gammel kulturarv. Hvis ikke vi passer på vores kultur, så bliver vi fattige rent menneskeligt. Vi har under ti procent tilbage af dem, så det er en fattig rest, vi har tilbage. Den skal vi ikke begynde at fjerne noget af, Jørgen Mejlsø.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om sagen, der nu er nået helt til Christiansborg.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her