Vilde tal: Så mange mio. kroner har kommunen brugt på jordskred

Omkring to mio. kroner pr. døgn har kampen for at afværge en miljøkatastrofe ved Nordic Waste i Ølst syd for Randers kostet kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er et stort arbejde at redde Alling Å ved Nordic Waste, og det har kostet kommunen mange penge. Det viser en regning, der nu er sendt til Nordic Waste.

Nu har Randers Kommune sendt sin første regning afsted til virksomheden Nordic Waste, og det er ikke småpenge, som det hver dag har kostet at afværge en potentiel miljøkatastrofe. 

Det fremgår af det brev med beløbet og yderligere informationer, som Randers Kommune har sendt til virksomheden. Et brev som TV2 Østjylland er kommet i besiddelse af. 

Det er da vildt, og det er spændende hvor længe udgiften bliver ved, og hvem der ender med at betale
Bjarne Overmark, byrådsmedlem, Randers Kommune, Beboerlisten

'Fredag den 12. januar 2024 har Randers Kommune sendt den første foreløbige opgørelse over udgifter til at afværge en miljøkatastrofe i Alling Å til Nordic Waste. Opgørelsen lyder på 41.534.917 kroner eksklusiv moms, skriver kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt til byrådsmedlemmerne i en orientering om brevet.

'Da vi opgør pr. 9. januar 2024, er det regninger vi har fået fra den 19. december og frem til 9. januar. Men det er en foreløbig opgørelse, for der kan komme flere regninger for perioden. Det er derfor vigtigt at understrege, at det er den første foreløbige opgørelse, lyder det videre fra kommunaldirektøren.

Det handler sagen om

  • Nordic Waste modtager forurenet jord til rensning og kan modtage op til 1.000.000 ton jord om året. Over tid er der derfor kørt enorme mængder jord til området. 

  • Men en del af jorden ligger oven på en tidligere lergrav, og da store mængder regn ramte i efteråret, gjorde vandet jorden tung og leret vådt. Derfor ”glider” jorden nu hen over leret.

  • Det vurderes, at jordskredet omfatter op mod 2,5 millioner ton jord, som bevæger sig frem over Nordic Wastes område mod Alling Å og Gammel Århusvej. Nordic Waste har derfor været nødt til at rive flere bygninger ned, før jordskredet smadrede dem.

  • I et forsøg på at stoppe jordskredet lavede Nordic Waste også en dæmning af hvid microfiller, der er et restprodukt fra cementproduktion. Håbet var, at et bjerg af tung microfiller kunne stoppe jordskredet, men det lykkedes ikke.

  • Ifølge Miljøbeskyttelsesloven er Randers Kommune som tilsynsmyndighed forpligtet til at gribe ind for at afværge forurening, og den 16. december vurderede kommunen, at det var nødvendigt at sætte gang i yderligere tiltag for at beskytte Alling Å.

  • Hvis jorden vælter ned i Alling Å og stopper vandgennemstrømningen, vil det resultere i en oversvømmelse af området syd for Nordic Waste.

  • Samtidig er der frygt for, at den forurenede jord og den microfiller, der blev brugt til at forsøge at stoppe jordskredet, vil skade vandkvaliteten i åen, der munder ud i Randers Fjord.

  • Den 19. december opgav Nordic Waste at stoppe jordskredet, da det ifølge virksomheden ikke længere var forsvarligt at opholde sig i området. Dermed overtog Randers Kommune hele indsatsen.

  • Kommunen forsøger at etablere en pumpeløsning, så vandet fra Alling Å pumpes forbi Nordic Waste, men arbejdet besværliggøres både af jordskredet og den regn, der er faldet de seneste uger.

Kilder: Randers Kommune og Miljøstyrelsen

Ikke overrasket over regningen

Randers Kommune har afholdt udgifterne, fordi kommunen er forpligtet til at forsøge at afhjælpe den truende miljøkatastrofe. 

Beløbet overrasker ikke byrådsmedlem Bjarne Overmark (Beboerlisten). 

- Det var det tal, jeg havde hørt, men det er da vildt, og det er spændende hvor længe udgiften bliver ved, og hvem der ender med at betale, siger han til TV2 Østjylland. 

Jorden fra Nordic Waste køres lige nu i pendulfart til Tirstrup for at blive testet.

Både han og Randers Kommune i øvrigt fastholder, at det er skadeforvolder, der skal betale. 

Derfor er regningen altså også sendt til Nordic Waste med troen på, at firmaet betaler. 

- Jeg forventer selvfølgelig også, at de betaler, når vi sender en regning. Beløbet er højt, og det er helt surrealistisk at tænke på, eksempelvis hvor mange lærere og pædagoger, vi kunne få for de penge, siger Bjarne Overmark. 

Jorden fra Nordic Waste testet i Tirstrup, og herefter ender den flere forskellige steder rundt om i Jylland. Foto: Grafik: TV2 Østjylland

Presser økonomien

I brevet, som Randers Kommune har sendt til Nordic Waste, fremgår det, at kommunen allerede har lagt ud for udgifterne og betalt regningen til entreprenører.

'Dette udgør en likviditetsmæssig væsentlig belastning for Randers Kommune. Randers Kommune skal derfor opfordre til, at Nordic Waste A/S snarest muligt foretager betalingen', lyder det derfor. 

Der er tale om en foreløbig opgørelse, som der kan blive reguleret i. Derfor tilbyder kommunen også, at Nordic Waste kan tilbageholde en procentdel af beløbet. 

TV2 Østjylland har naturligvis forholdt Nordic Waste, om firmaet vil betale regningen, men det ønsker man ikke at svare på. 

- Vi har noteret os det nævnte beløb, men har ikke mulighed for at kommentere yderligere, før end de forsikringsmæssige forhold er afklarede, skriver firmaets presseansvarlige Søren Møgelvang Nielsen i en skriftlig kommentar til TV2 Østjylland.

Hele brevet til Nordic Waste

Følgende står der i brevet, som Randers Kommune har sendt til Nordic Waste:

Som bekendt har der siden 9.-10. december 2023 været problemer med jordskred på ejendommen beliggende Gl. Århusvej 110, 8940 Randers, og Nordic Waste A/S forestod i første omgang selv en række forebyggende og afværgende foranstaltninger med henblik på at sikre, at jordskredet var under kontrol, og at jorden forblev på egen ejendom.

Den 16. december 2023 traf Randers Kommune mundtlig afgørelse om, at det var akut nødvendigt at iværksætte foranstaltninger til at sikre Alling Å mod væsentlig forurening, som jordskredet ville forårsage, hvis det nåede Alling Å. Afgørelsen blev truffet med hjemmel i miljøbeskyttelseslovens § 70, stk. 1, og repræsentanter fra Nordic Waste A/S accepterede og anerkendte behovet herfor.

Den 19. december 2023 kl. ca. 11.10 meddelte Nordic Waste A/S - i forlængelse af et netop afsluttet møde på virksomheden - Randers Kommune, at virksomheden opgav at iværksætte og opretholde forebyggende og afværgende foranstaltninger, herunder navnlig fordi det var klart, at den etablerede vold af microfiller/bioaske næppe ville kunne modstå presset fra den skridende jord, som omfatter skønsmæssigt ca. 1 mio. m3 lettere forurenet og uforurenet jord – svarende til ca. 2 mio. tons jord.

Randers Kommune besluttede i umiddelbar forlængelse heraf at overtage og supplere de foranstaltninger, som var iværksat af Nordic Waste A/S. Jordskredet ville i sig selv være problematisk, hvis Alling Å blev tildækket, men det forhold, at den stærkt basiske microfiller på dette tidspunkt var blevet en del af jordskredet nærmest Alling Å, kunne få meget alvorlige og uoverskuelige konsekvenser for vandmiljøet i Alling Å, Grundet Fjord, Randers Fjord og evt. Kattegat.

Den 20. december 2023 fulgte kommunen op med en skriftlig afgørelse, som nærmere beskrev de på dette tidspunkt iværksatte foranstaltninger. Randers Kommune har under hele forløbet taget en scenariebaseret tilgang til sagens omstændigheder med henblik på at iværksætte de på tidspunktet nødvendige foranstaltninger til at afværge den akutte fare for væsentlig forurening af navnlig Alling Å.

Randers Kommune offentliggjorde den 27. december 2023 kommunens afgørelse om, at der er en overhængende fare for miljøskade, jf. miljøbeskyttelseslovens § 73 f, stk. 1. Afgørelsen er i overensstemmelse med en forudgående bindende udtalelse fra Miljøstyrelsen, som kommunen modtog den 22. december 2023. Miljøstyrelsen arbejder på at træffe afgørelse om sikkerhedsstillelse og påbud, jf. miljøskadelovens §§ 19 og 22. Som det fremgår af Miljøstyrelsens bindende udtalelse, er Randers Kommune imidlertid forpligtet til at opretholde selvhjælpshandlingen, indtil forudsætningerne herfor efter miljøbeskyttelseslovens § 70, stk. 1, ophører, hvilket forventeligt først sker, når Nordic Waste A/S overtager foranstaltningerne i medfør af miljøbeskyttelseslovens § 73 c, stk. 1, eller der sendes et påbud fra Miljøstyrelsen. Miljøbeskyttelseslovens § 70, stk. 1, indebærer således foreløbigt fortsat en handlepligt for Randers Kommune til at foretage de nødvendige foranstaltninger til at forebygge og afværge væsentlig forurening af navnlig Alling Å.

Randers Kommune har pr. 9. januar 2023 afholdt udgifter for kr. 41.534.971,00 kr., ekskl. moms. Randers Kommune er ikke momsregistreret. Der vedlægges foreløbig opgørelse i Excel-ark til orientering. Randers Kommune er ved at gennemgå den underliggende dokumentation for de betalte fakturaer, og den vil, når den er gennemgået og gyldigheden verificeret, blive gjort tilgængelig for Nordic Waste A/S.

Det skal understreges, at der alene er tale om en foreløbig opgørelse, der dækker de regninger, der pr. 9. januar allerede er betalt. Der kan således komme yderligere regninger for perioden frem til og med den 9. januar 2024. Hertil kommer, at forvaltningens forbrug af timer endnu ikke er opgjort og medtaget. Der er desuden fortsat igangværende afværgende foranstaltninger som led i selvhjælpshandlingen, jf. ovenfor, hvorfor der også løbende kommer nye afregninger for disse.

I en situation som den foreliggende er Randers Kommune som nævnt forpligtet til at udføre selvhjælpshandlingen i medfør af miljøbeskyttelseslovens § 70, stk. 1, men i overensstemmelse med forureneren betaler-princippet udføres foranstaltningerne for den ansvarliges regning – i dette tilfælde Nordic Waste A/S. Det bemærkes, at der er udpantningsret for udgifterne til en selvhjælpshandling, jf. gældinddrivelseslovens § 11. Hertil kommer, at miljøerstatningslovens § 3, stk. 1, jf. 2, nr. 4, fastslår et objektivt erstatningsansvar for virksomheder omfattet af loven. Nordic Waste A/S er omfattet af navnlig pkt. K2 og K4 i lovens bilag.

Randers Kommune har afholdt store beløb til betaling af foranstaltningerne, herunder navnlig entreprenører, og dette udgør en likviditetsmæssig væsentlig belastning for Randers Kommune. Randers Kommune skal derfor opfordre til, at Nordic Waste A/S snarest muligt foretager betaling på kr. 41.534.971, ekskl. moms.

Randers Kommune anerkender naturligvis, at der kan blive tale om regulering af beløbet, når dokumentationen for opgørelsen er kvalitetssikret. Randers Kommune er derfor indforstået med, hvis Nordic Waste A/S foreløbigt ønsker at tilbageholde 5 % af beløbet med henblik på endelig afregning, når dokumentationen er gennemgået og gyldigheden verificeret – og gjort tilgængelig for Nordic Waste A/S. Der vil dog, som beskrevet ovenfor, komme yderligere krav om betaling, da der fortsat kan komme afregninger for perioden, ligesom der som nævnt er en igangværende indsats, som løbende faktureres.

Vi står naturligvis til rådighed, såfremt Nordic Waste A/S har spørgsmål til ovenstående eller sagen i øvrigt.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google