Akut overbelægning på hospitaler: - Det er helt usædvanligt
Ekstraordinært mange akutte patienter på Regionshospitalet Randers medfører lige nu stor overbelægning
I disse dage oplever flere hospitaler i Region Midtjylland, at ekstraordinært mange akutte patienter strømmer til.
Regionshospitalet Randers er særdeles hårdt ramt, og de mange akutte patienter presser hospitalet og de enkelte sengeafsnit.
- Der er langt flere patienter nu end normalt. Det er helt usædvanligt, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland.
Patienter bliver flyttet
Ifølge Henrik Gottlieb Hansen er det de medicinske afdelinger på hospitalerne, der er under pres, og i Randers betyder det, at der ikke bliver taget flere akutte patienter ind.
I stedet for bliver patienter overflyttet til blandt andet Regionshospitalet Viborg.
- Lige nu er der et slags koordinationsmøde igang mellem ledelsen på regionens hospitaler med henblik på at få fordelt patienterne imellem sig, siger Henrik Gottlieb Hansen.
- Vi skal råbe regionen op
Tina Stenholt Kristensen er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på Regionshospitalet Randers, og hun kan berette om en tid, hvor de har skullet løbe ekstra stærkt.
- Vi har haft et stort indtag af akutte patienter, og det vil sige, at vi ikke havde sengepladser nok. Plejepersonalet er dygtige folk, men vi kan ikke løbe stærkere, end vi gør. Patientsikkerheden er vigtig, og derfor bliver vi nødt til at stoppe op, siger hun og understreger, at der ikke har været nogen tidspunkter, hvor patientsikkerheden ikke har været i orden.
Hospitalsledelsen har nemlig besluttet at sende en tredjedel af patienterne til Aarhus, hvorimod man i Randers modtager de to tredjedele - netop for at få patientsikkerheden i fokus og patienten i centrum.
Tina Stenholt Kristensen fortæller, at selvom de har løbet stærkt og været udfordret, så er der ro på, og folk får den pleje og behandling, der skal til.
Men hun understreger, at hvis der skulle komme flere akutte patienter til henover weekenden, så kan de ikke tage imod dem. Derfor har hun en bøn til regionen.
- Vi kan ikke blive ved med at holde til det, for det er bare en stor byrde at have så mange akutte patienter, siger hun og tilføjer:
- Vi bliver nødt til at råbe regionen op og have sagt, at vi ikke bare skal have en kortvarig løsning nu. Vi skal have en langtidsmæssig løsning, der siger, at vi skal have flere hænder til de akutte patienter, siger Tina Stenholt Kristensen.
Alle ikke-akutte tider er aflyst
Regionshospitalet Randers har iværksat flere tiltag, der skal imødekomme det store patientindtag.
Blandt andet har de aflyst alle ikke-akutte tider og ikke-akutte operationer, og de har åbnet flere senge på sengeafsnittene. Derudover er alle møder på hospitalet aflyst for at kunne varetage de mange patienters sikkerhed bedst muligt.