Eksplosiv stigning i medicinudgifter: - Vi presser ressourcerne til det yderste

Udgiften til hospitalsmedicin er steget med 174 millioner fra 2016 til 2017. Stigningen kan betyde, at der skal spares på andre dele af sundhedsvæsenet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Overlæge Henrik Schmidt mener, at der er en logisk årsag til, at medicinudgifterne stiger.

Udgifterne til hospitalsmedicin i Region Midtjylland er steget eksplosivt på bare et år. I alt er udgiften til hospitalsmedicin steget med 174 millioner kroner fra 2016 til 2017.

Det er især udgifter til kræftmedicin, der udfordrer regionens budget. Ifølge overlæge Henrik Schmidt skyldes det blandt andet, at behandlingen er blevet bedre.

- Det er måske logisk nok, for ny medicin er dyrere end "gammel" medicin. Når vi ser, at de her behandlinger er mere effektive, så er det det, jeg kigger på som læge. Jeg vil jo gerne tilbyde mine patienter den bedste behandling, siger Henrik Schmidt til TV2 ØSTJYLLAND

Han er overlæge på kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital og har arbejdet med behandling af kræft i mere end 20 år.

- Der er en verden til forskel fra da jeg startede til i dag. Mange af de lægemidler, vi anvendte i kræftbehandling i mange år, var typisk lægemidler, der hjalp for en tid og så stoppede med at virke, hvor patienten så fik tilbagefald, siger han og fortsætter:

- Nu her snakker vi om præparater, som for nogle patienter rent faktisk gør, at de bliver sygdomsfri.

Regionen er presset

Hos Region Midtjylland ser man med alvor på problemet med de stigende udgifter til hospitalsmedicin.

- Det kan medføre, at vi kommer til at skulle spare på andre områder. Personalemæssigt er vi også helt i bund, og vi presser ressourcerne til det yderste, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han mener, at der skal postes flere penge i sundhedssektoren.

- Hvis vi skal imødekomme det her, så er der, ligesom Bent Hansen sagde det på Danske Regioners generalforsamling, brug for, at der bliver tilført nogle penge til sundhedsvæsenet, hvis vi i Danmark vil have et sundhedsvæsen, der er i top, siger han.

Et andet af regionsrådets medlemmer er bange for, at de stigende udgifter rammer andre dele af sundhedsvæsenet.

- Jeg kan bare konstatere, at det er den post, der fylder mest og fortsat stiger. Det er vi nødt til at forholde os til. Det kommer til at ramme den generelle sundhedsbehandling for den almindelige borger. Vi er nødt til at skære et sted. Det er ren købmandsregning, siger Mikkel Rasmussen, der er regionsrådsmedlem for Psykiatrilisten, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Formand for hospitalsudvalget Henrik Gottlieb Hansen vil have flere penge til sundhedsvæsenet. 

Mulighed for flere penge

Væksten i udgifterne til hospitalsmedicin er, ifølge regionen, i høj grad sket som følge af, at nationale anbefalinger implementeres på hospitalerne. Anbefalinger som bliver udarbejdet af medicinrådet.

Selvom der er et stort hul i pengekassen, bør man ikke afvige fra anbefalingerne. Det mener regeringspartiet Venstre.

- Jeg vil absolut ikke anbefale regionerne at se bort fra det her. Beslutningen om at anvende medicin skal træffes på et fagligt grundlag, det er derfor vi har medicinrådet. Vi har tiltro til, at de træffer den rigtige beslutning på det her område, siger folketingsmedlem Britt Bager (V) og fortsætter:

- Når vi skal forhandle økonomi for det kommende år, må vi se, om der er brug for flere penge, eller om der er brug for at revidere de syv principper, som medicinrådet står på.

Hun mener, at balancen er svær, når det gælder medicin og økonomi.

- Økonomien må ikke løbe løbsk, men omvendt skal vi selvfølgelig også sørge for at hjælpe patienterne, siger Britt Bager.

Samtidig afviser hun, at man er for dårlig til at forhandle priser med medicinalindustrien.

- Det er ofte til diskussion, og det har den tidligere sundhedsminister Sophie Løhde gjort et stort arbejde for. Hver gang vi skal forhandle medicinpriser, skal vi selvfølgelig presse dem så meget som muligt, siger hun.

VIDEO: - Økonomien må ikke løbe løbsk, men omvendt skal vi selvfølgelig også sørge for at hjælpe patienterne, siger Britt Bager, der er folketingsmedlem for Venstre. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her