Overlæge advarer om konsekvenser af massetests: - Det er kun et øjebliksbillede
Langt flere danskere skal testes for COVID-19, men ledende overlæge på AUH mener, at det kan blive farligt, hvis ikke formålet bliver gjort klart.
Regeringen vil teste 20.000 danskere om dagen for COVID-19.
- Det er en god ide at få testet en masse, men man skal gøre sig klart, hvad formålet er med at teste, og at resultatet kun giver et øjebliksbillede, siger ledende overlæge på afdelingen for klinisk mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital, Svend Ellermann-Eriksen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge ham kan det blive farligt, hvis personer der er blevet testet, begynder at handle ud fra deres resultat.
- Faren ved at teste så mange mennesker er, at nogle agerer på baggrund af et svar, der kan være forkert – for der sker fejl, siger han.
- Så vil nogle, der tror de er negative, måske tage på besøg hos sin gamle moster og smitte hende, som kan få et alvorligt forløb. Det farlige er altså, at man kan få en konsekvens, der ikke var tiltænkt af den prøve og analyse, man lavede.
'Hvad vil vi vide?'
Formålet med testen er også vigtig at få på plads ifølge Svend Ellermann-Eriksen. Vil man undersøge, hvad der sker ude i samfundet? Eller vil man vide, om den enkelte person har COVID-19.
- Vi skal gøre os klart, hvilke spørgsmål vi stiller, og hvornår, så vi ikke kommer til at blande det hele sammen, siger han.
- For så er der risikoen for, at man enten får et falsk billede af, hvad der sker i samfundet, eller at man som person kommer til at bruge sit resultat forkert.
Han fortæller, at hvis man vil vide, hvad der sker ude i samfundet, så er det ligesom ved en meningsundersøgelse. Så skal man have nogle tilfældigt udvalgte danskere, der repræsenterer samfundet.
- Hvis man i stedet vil have svar på, om en bestemt person er syg af coronavirus, fordi han har nogle bestemte symptomer, så handler det om den ene person, der skal testes på det rigtige tidspunkt, siger han.
Øget testkapacitet kan give svar
Mange steder i landet øger man lige nu testkapaciteten, så flere kan undersøges for COVID-19.
På AUH har de fået hjælp af et private firma – BioXpedia – til at behandle de mange tests, så hospitalets testkapacitet nu kan fordobles.
- Det, vi kan gøre, er at lette presset ved at indsætte vores systemer og præparere en masse af de her prøver, så de bare behøver at teste dem på hospitalet, siger administrerende direktør ved BioXpedia, Mogens Kruhøffer, til TV2 ØSTJYLLAND.
Biotech-virksomheden har også hjulpet med at skaffe 27.000 testkits – og 150.000 yderligere er bestilt. Derudover har de mulighed for at tredoble deres nuværende arbejde.
Og den øgede testskapacitet er en god ting, understreger overlægen.
- Vi kan bruge kapaciteten til at få svar nogle af alle de mange spørgsmål, vi stiller. Det er bare vigtigt, at vi husker, at det svar, vi får, er et øjebliksbillede.
Hvide telte skal teste 2.000 om dagen
Det er ikke kun på AUH, at man nu begynder at teste flere og har fået øget testkapacitet.
Ved Vejlby-Risskovhallen i Aarhus er der blevet opstillet hvide telte, hvor østjyderne fra på mandag vil kunne blive testet for COVID-19.
Det er som udgangspunkt borgere uden symptomer, der skal testes i de nye testcentre.
- Formålet er at lave en bredere testning af den danske befolkning i forhold til COVID-19-smitte. Vi venter dog fortsat på de endelige retningslinjer omkring det, fortæller Per Sabro Nielsen, der er lægefagligdirektør for præhospitalet i Region Midtjylland til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs mere om, hvordan en coronatest foregår i de hvide telte her.