Patientformand: Overlægernes løn ligger over statsministerens
Lønninger på over 4,5 millioner er for meget. Sådan lyder det i dag fra både Patientforeningen og en ekspert
Flere steder i hele Region Midtjylland har overlæger tjent flere millioner kroner på at tage ekstra vagter på de offentlige sygehuse.
Det forarger Patientforeningen, der ikke mener, at lægernes løn bør ramme et niveau, hvor ikke engang statsministeren kan være med.
- De lønninger er simpelthen for høje. Det er langt over vores statsminister og vores regering. Det offentlige skal ikke være lønførende i den grad. Vi har brug for så mange penge i vores sundhedssystem, og de skal ikke gå til lønninger, og det får vi ordnet, hvis vi uddanner nogen flere læger, siger Niels Jørgen Langkilde, der er formand for Patientforeningen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Patientforeningen er taknemmelige for, at nogle læger gør en ekstra indsats for patienterne, men det skal være inden for rimelighedens grænser, og det er det ikke, hvis man kan tjene flere millioner på at have overarbejde. Han frygter nemlig, at det kan betyde, at lægerne er for trætte, når de skal behandle patienterne.
- Det skal ikke være sådan, at vi skal mødes af en nedslidt psykiater eller opereres af en overlæge, der forinden har arbejdet 20 timer. Jeg vil i hvert fald ikke under kniven i 21. time, siger Niels Jørgen Langkilde.
Vi kan få mere for pengene
Også professor i Sundhedsøkonomi på Aarhus Universitet, Rikke Søgaard, undrer sig over de eksempler på lønninger, som TV 2 | ØSTJYLLAND har gravet frem.
- Jeg må sige, at det lyder højt. Jeg er jo klar over, at der er knaphed på den her højt specialiserede arbejdskraft, og jeg ved, at der skal noget til for at rekruttere også i særlige egne af Danmark, men stadigvæk synes jeg, at det lyder som en meget høj lønning, siger hun.
Når en overlæge arbejder mere end de skal, så bliver de belønnet med 50 procent mere i timen end den normale løn, der i gennemsnit lyder på en million kroner om året. Derfor burde man tænke på, hvordan vi bruger pengene til sundhed bedst, mener Rikke Søgaard.
- Hvis vi regulerede lønnen, så kunne man måske få dobbelt så meget personaletid til glæde for patienten, siger hun.
Regionsdirektør: Sådan er det bare
Det øverste ansvar for personalet er hos regionsdirektør Jacob Steengaard Madsen, og han synes også, lønnen lyder høj, men den er rimelig.
- Jeg synes ikke, at man skal tage fra de her mennesker, at de faktisk løser et ekstremt svært job , og at de så får løn for det, kan jeg ikke have ondt af.
Han understreger, at man selvfølgelig altid skal overveje, om pengene kan bruges bedre, men det bare svært, når der for eksempel ligger en politisk beslutning om, at akutlægebiler og lægehelikoptere skal bemandes af anæstesilæger, og de ikke er til at skaffe, lyder forklaringen:
- Dem, der er, kan få alt det arbejde, som de vil have, og sådan er det også inden for flere andre specialer, og så vil du kunne få en høj løn, hvis du arbejder rigtig meget, siger Jacob Steengaard Madsen.
TV 2 | ØSTJYLLAND ville gerne have talt med overlægerne om, hvorvidt det er forsvarligt i forhold til patienternes sikkerhed at arbejde så mange timer. Det har de ikke ønsket at være med til.
Du kan høre mere til kritikken af overlægernes lønninger i tv-indslaget øverst i artiklen.