Private shopper løs på nettet: Ulovlige piller og doping vælter ind i landet
Langt de fleste af de ting, der bliver fundet hos post- og kurerselskaberne, vurderes at være bestilt af private.
Danskerne har travlt med at shoppe ulovlige piller og dopingmidler på nettet, som de får tilsendt med posten.
Det viser nye tal fra Toldstyrelsen, som lige er offentliggjort.
I de tre første kvartaler af 2023 har tolderne rundt i landet registreret mere end 1000 sager på dopingområdet, hvilket er bare et par hundrede sager fra sidste års rekord på cirka 1200 dopingsager.
Langt de fleste af de ting, der bliver fundet hos post- og kurerselskaberne, vurderes at være bestilt af private, og størstedelen af forsendelserne kommer fra Storbritannien, hvilket ifølge Toldstyrelsen skyldes bedre adgang til data og efterretninger om varer efter Brexit og Storbritanniens udtrædelse af EU den 1. januar 2021.
- Dopingområdet er i konstant udvikling, hvor nye præparater hele tiden finder vej til markedet, hvad enten det er til fitness-segmentet eller eliteidræt. Så længe der er penge at tjene, er der et incitament til at smugle, siger fungerende kontroldirektør i Toldstyrelsen, Kent Midtgaard Hansen.
- Derfor skal vi som toldmyndighed holde os på tæerne. Gode efterretninger og data på området er altafgørende for at opsnuse og tilbageholde de her præparater, siger Kent Midtgaard Hansen.
Toldstyrelsen ønsker ikke at oplyse, hvor mange af sagerne, der stammer fra Østjylland, mens Antidoping Danmark siger til TV2 Østjylland, at de ikke laver opgørelser baseret på geografi.
Piller, ampuller og råstof til doping
De mere end 1000 sager, der hidtil er set i år, fordeler sig på knap 118.000 piller og ampuller og knap 15 kilo råstof til produktion af doping.
Størstedelen af sagerne drejer sig om private, der bestiller de ulovlige dopingmidler på udenlandske hjemmesider, mens der i en mindre andel af sagerne er tale om så store mængder ulovlige dopingmidler, at der vurderes at være tale om videresalg, lyder det fra Toldstyrelsen.
Det er Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, der er ansvarlige myndigheder på dopingområdet, og når Toldstyrelsen tilbageholder doping, bliver det overleveret til politiet, der tager stilling til den videre efterforskning.