Skejby ramt af aflyste operationer - nu træder andre hospitaler til

Politikere tordner mod hospital - kolleger fra andre hospitaler står klar til at hjælpe

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er uforståeligt, at en sag kan løbe så meget af sporet, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om situationen på Aarhus Universitetshospital. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

'Vi aflyser 250 operationer, fordi der mangler sterile instrumenter til operationerne.'

Sådan lød det fredag fra Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Nu melder Hospitalsenhed Midt, der blandt andre har afdelinger i Silkeborg og Viborg, sig under fanerne for at hjælpe Aarhus Universitetshospital. Det samme gør Regionshospitalet Horsens.

- Vi er blevet spurgt, om vi kan hjælpe med akutte operationer på enkelte områder, og om noget af vores personale i sterilproduktionen kan tage nogle vagter på Aarhus Universitetshospital, siger konstitueret hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen fra Hospitalsenhed Midt til TV MIDTVEST.

VIDEO: Therese Olssons datter har hoftedysplasi og skulle have været opereret i denne uge. Operationen er dog blevet aflyst.   

Hospitalsenhed Midt undersøger i disse dage, hvordan det er muligt at aflaste Aarhus Universitetshospital.

- Der er blevet talt om muligheden for at hjælpe med akutte ortopædkirurgiske operationer. Det kan være brækkede arme og ben. Her kunne man for eksempel få transporteret nogle patienter hertil, siger Thomas Balle Kristensen.

I Horsens vil man også gerne assistere kollegerne på det problemramte Aarhus Universitetshospital.

Det er ikke for sjov, de har stået til en operation. Nogle af dem har rigtig mange smerter.
Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti

- Vi vil gerne hjælpe, og vi har en dialog om, hvad det er, vi skal hjælpe med, siger kommunikationschef Mette Vestergaard Rasmussen fra Regionshospitalet Horsens til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) forventer, at lægerne på AUH snart kommer i gang med operationerne igen.

Sundhedsminister: 'Uacceptabelt'

Problemet på Aarhus Universitetshospital er, at sterilcentralen i øjeblikket ikke kan nå at vaske og sterilisere de instrumenter, som kirurgerne skal bruge under operationerne.

Det skyldes, at man i øjeblikket mangler 16 medarbejdere på grund af opsigelser og langtidssygdom.

Det kan jo ikke komme som en overraskelse, at man lige pludselig mangler 16 medarbejdere.
Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

Som det ser ud lige nu, vil Aarhus Universitetshospital også udføre færre operationer i de kommende måneder, og det kan betyde, at endnu flere operationer må udsættes.

Situationen på hospitalet i Aarhus har fået sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) op ad ministerstolen.

- Det er uforståeligt, at en sag kan løbe så meget af sporet. Det kan jo ikke komme som en overraskelse, at man lige pludselig mangler 16 medarbejdere, siger Ellen Trane Nørby til TV 2.

Hun kalder det 'uacceptabelt', at mange patienter på Aarhus Universitetshospital nu oplever, at deres operationer bliver aflyst.

- Jeg har en klar forventning om, at man snart kommer i gang med operationerne igen, og at de problemer, der er lige nu, får sin ende, siger Ellen Trane Nørby.

Nogen har et ansvar for, at det er kommet så vidt, som det er, lyder det fra sundhedsordfører Liselott Blixt (DF). / Foto: TV 2

Patienter i smerter

Hun er godt tilfreds med, at Region Midtjylland har meldt ud, at man vil prioritere, at der kommer en hurtig løsning på problemet.

Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF, er forarget på patienternes vegne - også selvom de aflyste operationer er kategoriseret som ikke-akutte.

- Jeg er sikker på, at mange af patienterne vil blive sure, hvis jeg siger, at de sagtens kan vente 14 dage. Det er ikke for sjov, de har stået til en operation. Nogle af dem har rigtig mange smerter, siger hun til TV2.

Det er vigtigt at sikre, at der bliver taget hånd om de patienter, der er ramte af de aflyste operationer, lyder det fra Liselott Blixt.

- Jeg håber, at nogle af dem kan få et andet sygehusvalg, men der er også privatsygehuse, som jeg mener man bør lave aftaler med. Vi må sørge for at sætte alt ind for at hjælpe de her patienter, for ellers skubber vi bare problemet foran os, siger hun.

VIDEO: Det er glædeligt, at regionens andre hospitaler nu byder sig til, siger formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland Henrik Gottlieb Hansen (S).

Nogen har et ansvar

Liselott Blixt vil bede om at få en redegørelse fra Region Midtjylland.

- Jeg mener, at nogen har et ansvar for, at det er kommet så vidt, som det er. Det er fire sterilcentraler, man har skullet lægge sammen til én, men man har ikke åbenbart ikke formået at få det nødvendige personale med over.

Lægefaglig direktør for Aarhus Universitetshospital, Jørgen Schøler Kristensen, har tidligere beklaget situationen over for TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er meget beklageligt. Vi laver dog stadigvæk akutte operationer og kræftoperationer, men de øvrige operationer har vi skåret kraftigt ned på. Det går forholdsvist ud over personer med problemer i bevægelsesapparatet, sagde Jørgen Schøler Kristensen i fredags til TV2 ØSTJYLLAND.

De berørte patienter får direkte besked fra sygehuset. Patienter, som ikke har fået besked om aflysning af deres operation, skal møde op til den planlagte operationstid.

Aflysningerne på Aarhus Universitetshospital går mest ud over patienter med problemer i bevægelsesapparatet.  / Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her