Uenige om økonomi: Coronavaccinationer hos egen læge aflyses
Uenigheder om, hvor meget de praktiserende læger skal have for at coronavaccinere, betyder, at Region Midtjylland nu selv vil stå for at vaccinere. PLO's regionalformand er uforstående overfor forløbet.
Obs. opdateret med kommentar fra PLO's regionalformand. Det fremgik tidligere af underrubrikken, at PLO's regional formand afviste, at der havde været en forhandling. Det er ændret til, at han er uforstående over for forløbet.
Når den brede gruppe af befolkningen skal vaccineres, bliver det ikke ude hos de praktiserende læger.
Det er indtil videre konsekvensen af, at Region Midtjylland og Praktiserende Lægers Organisation ikke kan blive enige om den økonomiske ramme for de praktiserende lægers arbejde med at vaccinere mod COVID-19.
Region Midtjylland har tidligere meldt ud, at den går efter at få vaccinationsopgaven ud i almen praksis, men nu arbejder regionen efter et scenarie, hvor vaccinationerne kommer til at foregå i regionens egne vaccinationscentre. Og ikke hos de praktiserende læger. Årsagen er økonomi. Det oplyser regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg synes, at det var en god opgave for de praktiserende læger, fordi de i forvejen giver influenzavacciner, men vi vil ikke give 50 procent mere end en influenzavaccine koster, da det er en opgave på samme måde, som den, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Derfor laver vi i stedet vaccinationscentre i alle byer, så der stadigvæk kommer den samme nærhed. Vi har næsten 6.000 personer til rådighed, som gerne vil vaccinere, så det er ikke svært for os at finde nogle andre til at gøre det, siger han.
PLO-formand: Det må bero på en misforståelse
Ifølge TV2 ØSTJYLLANDS oplysninger har Region Midtjylland været i kontakt med PLO's centralorganisation med henblik på en aftale. Det efter den dialog, det, ifølge regionsrådsformanden, er gjort klart, at parterne ikke er enige om prisen.
Konkret mener PLO, ifølge Anders Kühnau (S), at arbejdet med coronavaccinationer bør sidestilles med arbejdet med at vaccinere efter børnevaccinationsprogrammet. Det vil sige, at de skal have 150 kroner i aflønning pr. vaccine.
Omvendt mener Region Midtjylland, at det ikke bør koste mere, end det koster, når lægerne skal vaccinere borgere mod influenza. En vaccine, som koster 100 kroner pr. stik.
TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt PLO's centralorganisation til dialogen med Region Midtjylland. PLO henviser dog til den regionale formand, Henrik Idriss Kise, der dog ikke har været en del af den indledende dialog mellem parterne.
Men regionsrådsformandens udmelding vækker undren.
- Det må bero på en misforståelse. Opgaven med vaccination mod COVID-19 er ikke defineret. Vi har ikke talt om opgaven endnu, og prisen har slet ikke været på tale, siger Henrik Idriss Kise, formand for PLO Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND.
En kompleks opgave
Henrik Idriss Kise er uforstående over for udmeldingen om uenighed om prisen.
- Vaccination mod COVID-19 er en ret kompleks opgave i forhold til, hvordan vi finder de rigtige personer i de forskellige målgrupper og får givet vaccinen i den rigtige rækkefølge.
Han fortsætter:
- Hvem inviterer borgerne til vaccination? Hvem kører? Der er en masse praktiske opgaver, der skal defineres, siger Henrik Idriss Kise, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Men med en prisforskel på omkring 50 kroner pr. vaccine er en aftale altså, ifølge Anders Kühnau (S), på ingen måde en mulighed.
- Det er en alt for høj pris. I Region Midtjylland skal vi vaccinere 1,1 million borgere, og det vil dermed indebære en ekstra regning på omkring 50 millioner kroner for regionen. Det kan vi ikke gå med til, og derfor bliver det ikke til noget, siger han.
Henrik Idriss Kise oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at han er bekendt med, at PLO's centralorganisation på et tidligt tidspunkt har spillet ud med, at taksten skulle være den samme som på børnevaccinationer og HPV-vacciner, men der har, ifølge Henrik Idriss Kise, ikke været yderligere konkrete forhandlinger.