Droppet fridag koster millioner: Nu vil populær ferieø lokke dig med gratis tilbud
Samsø er meget afhængig af de penge, der kan tjenes på gæster, som kommer til øen. Derfor ramte det hårdt, da det stod klart, at store bededag og dermed en forlænget weekends indtjening mellem påske og pinse ville forsvinde.
Et sted imellem to og tre millioner kroner. Måske endda lidt mere end de tre.
Så meget vil det koste i tabt indtægt for de erhvervsdrivende på Samsø, hvis de vælger at holde lukket i dagene omkring den nu afskaffede store bededag.
Jamen, hvordan det?
Jo, hvis folk pludselig er arbejdsramte i stedet for at have en ekstra fridag, er det jo alt andet lige sværere for dem samtidig at tage på ferie, lyder den logiske forklaring.
En analyse viser, at hver gæst i gennemsnit bruger 950 kroner pr. døgn. Derfor ender tallet på det nævnte millionbeløb i tabt indtægt - hvis altså butikker, restauranter og forlystelser havde valgt at holde lukket som følge af afskaffelsen af den 338 år gamle helligdag.
For det gør de ikke.
- Nej du. Tværtimod har vi besluttet at skrue op for antallet af begivenheder, der kan lokke folk herover i bededagsferien, som vi holder fast i at kalde de dage. Vi vil gøre det ekstra attraktivt for folk alligevel at holde fri og rejse herover, for det er katastrofalt for et lille øsamfund som vores, hvis vi mister de her indtægter, siger Michael Svinth.
Han er formand for Samsø Turist- og Handelsstandsforening, som sammen med Visit Samsø, Samsø Rederi (der sejler til og fra Jylland) og Samsølinjen (sejler til og fra Sjælland) har lavet en kampagne rettet mod potentielle gæster.
Det rammer hårdere på en ø
Folkene bag den har set på, hvor meget turisterhvervene og butikkerne har tjent i store bededags-weekenderne i årene fra 2019 til 2023.
Med en rimelig antagelse om, at 2024 ville kaste omtrent den samme indtjening af sig, stod det klart, at der skulle gøres noget drastisk for igen at tjene penge på gæsterne.
- Det er jo dem, mange herovre lever af. Vi er en turistdestination med 3700 indbyggere. En storby som Aarhus mærker det ikke på samme måde som os, hvis der ryger nogle dages indtjening, fordi der altid er så mange mennesker, der bruger penge alligevel. Herovre gør det en markant forskel, hvis der ikke kommer flere tusinde besøgende og bruger i snit 950 kr. i døgnet.
Samsingernes bededags-kampagne
Kampagnens hovedbudskab er, at på Samsø er bededagsferien ikke afskaffet, selv om helligdagen formelt er.
Øens turist- og handelsstandsforening har sammen med VisitSamsø, Samsø Rederi og Samsølinjen arrangeret gratis sejladser på udvalgte afgange til Sælvig på vestsiden og Ballen på østsiden.
Derudover har de arrangeret aktiviteter rundt på øen i form af koncerter, guidede busture for en 50'er, gratis morgenbrød, kunstudstillinger og byvandringer.
Det handler for de erhvervsdrivende om at holde dampen oppe, som Michael Svinth formulerer det.
I 15-20 år har de knoklet for at gøre Samsø til et sted, hvor turistsæsonen ikke kun varer fra starten af juni til midten af august, til at den nu er et sted, folk gerne vil hen helt fra påske til efter efterårsferien i uge 42.
Strider imod strategien
Da det stod klart, at bededagsferien var afskaffet, planlagde en del restauranter og overnatningssteder i år at holde lukket i en periode mellem den tidlige påske sidst i marts og starten af maj.
Udsigten til otte uger kun med almindelige weekender mellem påsken og pinsen den 19. maj var afgørende.
- Det modarbejdede jo vores store arbejde med at forlænge sæsonen, og det er i øvrigt heller ikke nemt at fastholde medarbejdere, hvis man ikke kan tilbyde dem en lang, kontinuerlig ansættelse. Et halvt år i streg er trods alt mere attraktivt end nogle uger hist og hér, siger Michael Svinth til TV2 Østjylland.
Ville I ikke kunne tjene de millioner på en anden måde og så bare acceptere, at politikerne har fjernet den helligdag?
- Det kunne vi muligvis, men det her er sjovere end at sætte priserne op. Folk har lige været igennem et 2023, hvor stort set alt i forvejen er blevet dyrere, så hvis vi samtidig hævede priserne med ti procent for at dække et tab ind, ville det bidrage til den onde spiral, siger Michael Svinth.
Han anslår, at der kommer et sted imellem 15.000 og 20.000 gæster til Samsø i løbet af en helligdags-forlænget weekend.
Derfor blev store bededag afskaffet
Beslutningen om at droppe store bededag og gøre dagen til en helt almindelig arbejdsdag blev truffet af et flertal i Folketinget i februar 2023. Det blev vedtaget med stemmerne 95 for og 68 imod.
Ideen kom på bordet, kort efter at SVM-regeringen kom til magten sidst i 2022.
Det førte til debatter og oprør i blandt andet fagbevægelsen og folkekirken.Oppositionen krævede undervejs en folkeafstemning, men det var der ikke opbakning til.
Formålet var at skaffe flere penge til stigende udgifter til forsvaret ved at alle danskere som udgangspunkt skulle arbejde i stedet for at holde fri. Ifølge regeringens egne beregninger vil afskaffelsen af store bededag give omkring tre milliarder kroner ekstra i statskassen om året.
Kilde: TV 2.