Ekspert om Samsøs situation: Værre end i Randers

En professor i økonomistyring sammenligner den udfordring, Samsø Kommune økonomi står overfor, med de økonomiske udfordringer i Randers Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lokalreporter i Samsø Kommune fortæller om den økonomiske situation på øen lige nu.

Samsø Kommunes økonomi er presset.

Spørger man professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, så er ø-kommunens økonomi faktisk mere presset, end den er i Randers Kommune, hvor man skal spare 125 millioner kroner de næste år.

- Situationen i Samsø Kommune minder om den i Randers, men Samsøs udfordring er særligt stor, fordi kommunen er mindre, siger Per Nikolaj Bukh til TV2 Østjylland.

Samsø Kommune er ifølge borgmester Marcel Meijer blevet ramt af "den perfekte storm", hvorfor den skal spare seks millioner kroner.

Det kan lyde af lidt, men ud af de omkring 265 millioner kroner, Samsø Kommune hvert år må bruge på service til borgerne, så udgør det altså en betydelig andel.

Faktisk er det mere end to procent af den såkaldte serviceramme.

Det er næsten lige så stor en andel, som man skal spare i Randers Kommune.

I Randers Kommune skal man spare 125 millioner kroner de næste år. Her må man hvert år bruge næsten 5,3 milliarder. 

- Det er den samme forholdsmæssige besparelse, men kommunerne har forskelligt udgangspunkt, siger Per Nikolaj Bukh.

Derfor mener han, at situationen i Samsø Kommune kan være en større udfordring, fordi det er en lille kommune.

- Det er svært at finde besparelser, når man er en lille kommune, for der er færre steder, du kan spare, siger Per Nikolaj Bukh.

Ikke en engangsudgift

Den perfekte storm, der har ramt Samsøs økonomi, skyldes en række forhold.

Et fald i befolkningstallet på over 80 personer siden 2023 giver færre skatteindtægter.

Færgedriften fra Aarhus og Hou har været en økonomisk klods om benet. Samsø Rederi fik i 2023 et millionunderskud, der medvirkede til et underskud på over ni millioner kroner på Trafik og Rederi i kommunens regnskab for 2023.

Hurtigfærgen Lilleøre, der går mellem Aarhus og Sælvig, har i gennemsnit ligget stille hver femte dag i 2023. Foto: Palle Herløv, TV2 Østjylland

En del af det underskud kommer fra "ekstraordinære poster", som blandt andet er skudt i vejret på grund af flere reparationer på hurtigfærgen Lilleøre, der sejler til Aarhus.

Og så lå færgen i gennemsnit stille hver femte dag sidste år. Den slags koster penge.

Dernæst har der været en massiv stigning i udgifterne til det specialiserede socialområde i Samsø Kommune, og det kan ifølge økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh være en stor udfordring.

-  Det er sværere for Samsø, fordi udgifterne i Randers har karakter af engangsudgifter, mens dele af Samsø Kommunes ubalance kan være en vedvarende udgift. For eksempel på det specialiserede socialområde, og en driftsubalance er altid mere alvorlig end en engangsudgift, siger Per Nikolaj Bukh.

Borgmester mener, det er nemmere

Samsø Kommunes borgmester medgiver, at det kan se ud som om, at det økonomiske stormvejr i Samsø Kommune ligner det i Randers.

- Rent matematisk er det selvfølgelig rigtigt, men det er svært at sammenligne kommuner på tværs af størrelser. På den ene side er udfordringerne større for os, fordi vi er en lille kommune, men vi har også en højere serviceramme pr. indbygger, fordi vi er en ø, siger Marcel Meijer (S), borgmester i Samsø Kommune.

Selv om hurtigfærgen Lilleøre er én af årsagerne til de økonomiske problemer i kommunen, mener borgmester Marcel Meijer ikke, at der skal skæres i færgedriften.

Men han mener ikke, at Samsø Kommunes udfordringer er lige så store, som i Randers Kommune. Han vurderer, at der stadig er albuerum til at finde besparelser, der ikke rammer kernevelfærden.

- På Samsø er det første gang, vi bliver ramt af besparelser af denne størrelse i de seneste ti år, og det gør det nemmere for os at finde besparelser, end det er for Randers, siger Marcel Meijer.

Af forvaltningens sparekatalog fremgår det, at de største blandt de foreslåede besparelser for 2025, er at reducere antallet af nattevagter i sygeplejen fra fire til tre, og ved at reducere eller fjerne forløb i dansk som andetsprog på Samsø Skole.

Det vil spare henholdsvis 840.000 og 500.000 kroner. Derudover vil noget af regningen også ende hos samsingene.

Som en del af budgetforslaget vil man hæve priserne på færgebilletter for blandt andet samsinger, fritidssamsinger, pensionister og lastbiler, som samlet set vil skaffe besparelse på næsten 2,1 millioner kroner.

Kommunalbestyrelsen i Samsø Kommune har indtil 30. september til at komme med ændringsforslag til budgettet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her