Frustreret bilforhandler: - Hvorfor må jeg have erhvervskunder og ikke privatkunder?
Bilforhandler Lars Nørremark undrer sig over, at han ikke kan holde åbent for private kunder i sin 1000 kvadratmeter store butik. Han drømmer om mere differentiering i reglerne.
Bilhandler Lars Nørremark skal se langt efter kunderne i hans butik Autowelt i Silkeborg.
Siden regeringen besluttede at lukke ned for dele af detailhandlen, har han kun måttet modtage erhvervskunder, og det undrer ham:
- Vi er helt enige om, at vi skal stå sammen og have bekæmpet sygdommen. Men det er frustrerende at sidde i en forretning på 1.000 kvadratmeter, og så må vi ikke tage private kunder ind, men kun erhvervskunder. Som om man ikke kan blive smittet, hvis man har et CVR-nummer, siger Lars Nørremark til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener, at de på forsvarlig vis også sagtens ville kunne modtage private kunder under ordnede forhold med håndsprit, mundbind og stor afstand på de 1000 kvadratmeter butik.
Flere nuancer i reglerne
Men restriktionerne siger noget andet.
Storcentre og udvalgsvarebutikker uanset størrelse, som for eksempel bilforhandlere, møbelforretninger og legetøjsforretninger skal holde lukket – indtil videre frem til den 17. januar for at undgå smittespredning med Covid-19.
Den eneste undtagelse er, hvis butikken sælger varer til erhvervsdrivende, som den erhvervsdrivende er afhængig af for at kunne udføre sit arbejde.
Imens kan dagligvarebutikker og specialforretninger som forhandler medicinsk udstyr holde åbent.
Forskellen ligger altså mellem dagligvarebutikker, der sælger vare, der forbruges, når de anvendes - som for eksempel madvarer, drikkevarer og husholdningsartikler.
Og udvalgsbutikker der sælger varer, der først går til grunde efter en længere periode, såsom møbler, biler og hårde hvidevarer. Det fremgår af Erhvervsstyrelsens hjemmeside.
Ifølge Lars Nørremark burde reglerne være langt mere differentieret end blot mellem dagligvarebutikker og udvalgsvarebutikker:
- Jeg stoler på eksperterne, og jeg retter selvfølgelig ind efter det, men det er ikke logisk. Man burde kunne differentiere mellem de forskellige brancher.
- I en bilforretning er der masser af plads og slet ikke et lige så stort kundeflow, som der er i andre små butikker, der godt må holde åbent, siger Lars Nørremark.
Lars Nørremark har delt sin frustration i et opslag på Facebook:
Har du ikke forståelse for, at der bliver nødt til at være nogle helt generelle retningslinjer uden for mange undtagelser, hvis det skal være til at gennemskue for alle?
- Jeg tror godt, at man ville kunne lave en løsning. Vi har levet med restriktioner siden marts måned, og vi er trænet i håndsprit, mundbind og masser af afstand. Det kan godt gøres forsvarligt, siger Lars Nørremark.
Han undrer sig for eksempel over, at blomsterbutikker må holde åbent – ligesom Matas, vinforhandlere og andre butikker, der på den ene eller anden måde kan snige sig med i kategorien dagligvarer, kan holde åbent.
Blomsterbutikker må holde åbent
I blomsterbutikken, Blomsten, på samme gade knap 200 meter fra Autowelt, er de glade for at kunne holde åbent, men de kan godt forstå Lars Nørremarks undren:
- Jeg er glad for, at jeg må holde åbent, men jeg kan omvendt godt se, at der er nogle andre butikker, der lige så godt kunne holde åbent, som vi kan.
- Her er vi omgivet af bilforhandlere, og det er lidt mærkeligt, at de ikke må holde åbent for alle, når de har så store lokaler, siger Winnie Christensen, ejer af ’Blomsten’ i Silkeborg.
Blomsterbutikker, der primært sælger afskårne blomster, anses som dagligvarebutik fordi blomsterne har en kortvarig holdbarhed.
Derfor har Winnie Christensen kunnet holde åbent under hele nedlukningen.
Og der har været nok at se til i blomsterbutikken. Særligt med ordre over nettet og telefon. Men flere kunder har også været i tvivl om, hvorvidt butikken overhovedet havde åbent:
- Der er mange, der har svært ved at finde ud af, hvilke butikker der har åbent, og hvilke der ikke har. Så mange gange ringer telefonen hernede med folk, der spørger, om vi har åbent. Jeg tror, at nedlukningen har skabt en del forvirring om, hvem der må holde åbent, siger Winnie Christensen.
Reglerne skal være enkle
Ifølge Malte Larsen, der er erhvervsordfører for Socialdemokratiet, bygger politikernes tanker bag, at nogle butikker kan have åbent, mens andre ikke kan, på at mest muligt af erhvervslivet skal kunne være i gang med den mindst mulige risiko for smitte.
Men Malte Larsen kan godt forstå den undren, de går rundt med hos bilhandleren og blomsterbutikken i Silkeborg:
- Selvfølgelig giver det undren. Der er masser af den slags eksempler. Men det handler om, at vi bliver nødt til at lave et regelsæt, hvor der ikke er for mange undtagelser og for mange ting, der skal gøres anderledes end et generelt regelsæt, siger Malte Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvorfor ikke differentiere mere imellem brancherne, så for eksempel en bilforhandler med masser af plads og god mulighed for at holde afstand også kan holde sig kørende på private kunder?
- Det er fordi, at jo flere forskellige undtagelser og tillæg der er, jo flere forskellige ting vil der så være, som kan skabe forvirring for borgerne og for de forretningsdrivende. Det handler om, at det til trods for den kompleksitet der allerede er, skal være så let som muligt at forstå det regelsæt som gælder, siger Malte Larsen.
Nedlukningen gælder foreløbigt indtil den 17. januar.