Gravid 19-årig skal sendes til Syrien - nu får hun støtte fra byrådet
En 19-årig gravid kvinde er blevet indstillet til at skulle sendes tilbage til Syrien, men nu forsøger Silkeborg Byråd at påvirke beslutningen.
Fem ud af syv partier i Silkeborgs Byråd forsøger nu at sørge for, at en ung kvinde ikke bliver sendt til Syrien mod hendes vilje.
Det fremgår af et brev, partierne har sendt til udlændinge- og integrationsminister Kåre Dybvad Bek (S).
Brevet handler om 19-årige Mariam Abdul Karim, som Flygtningenævnet har besluttet, skal forlade landet.
Det på trods af at hun i sine syv år i Danmark har passet sin skole, lært dansk og senest været ved at uddanne sig som sosu-assistent.
Mariam Abdul Karims forældre, søskende og mand kan blive i Danmark, så hun kan altså blive nødt til at forlade sin familie og tage tilbage det Syrien, de forlod på grund af krigen dernede. I første omgang venter der formentlig et ophold på et udrejsecenter.
- Hun har gjort alt
Sagen, som blev beskrevet af Midtjyllands Avis, har fået mange reaktioner, også i Silkeborg Byråd, hvor blandt andet Rune Kristensen (S) har kaldt det "småpinligt" at være socialdemokrat i denne sammenhæng.
Så sammen med byrådsmedlemmer fra Radikale, Konservative, SF og Enhedslisten har han nu skrevet et brev til den ansvarlige minister på området, Kåre Dybvad Bek.
I brevet skriver byrådspolitikerne, at det er "helt uretfærdigt", at Mariam Abdul Karim står til at blive splittet fra sin familie.
"Hun har gjort alt det, som vi politisk ønsker; været aktiv i skolen, lært dansk, engageret sig i lokalområdet og var indtil sagen rullede, i gang med at uddanne sig som social- og sundhedsassistent," skriver de.
De anerkender samtidig, at lovgivning ikke skal baseres på enkeltsager, og at Mariam Abdul Karims muligheder for at klage over afgørelsen virker udtømt. Alligevel mener de, at der skal ændres noget, for hun er ikke alene i sin situation.
"Vi kan ikke forestille os, at det er ambitionen fra lovgiverside, at unge syriske kvinder, der har taget alle vores værdier til sig og lært om ligestilling og demokrati, nu skal havne på et udrejsecenter på ubestemt tid. Hendes hjem er ikke i Syrien, men hos hendes familie i Danmark. En familie, hvor alle i øvrigt er i job eller under uddannelse," skriver politikerne, der slutter brevet af med en kraftig opfordring om at gøre op med den aktuelle praksis på området.
"Lovgivning skal beskytte mennesker, ikke splitte familier ad," slutter brevet til ministeren.
- Det er ikke humant
Til TV2 ØSTJYLLAND fortæller Rune Kristensen (S), at han tog initiativ til brevet og spurgte kolleger i byrådet.
- Vi synes, at den humanistiske tilgang er gået helt skævt, siger han.
Rune Kristensen håber, at hendes sag kan blive taget op igen, men ved også godt, at det langt fra er sikkert.
- Vi skriver til ministeren - og jeg ved godt, det er et ringe håb - men vi kan ikke bare sidde og se på, at et ungt menneskes liv bliver ødelagt på et udrejsecenter. Det er ikke en måde at behandle mennesker på, siger han.
Socialdemokratiet har under Mette Frederiksens tid som formand rykket sig længere mod højre i sin udlændingepolitik, og Rune Kristensen medgiver, at han ikke selv har taget samme retning.
- Det er ikke det Socialdemokrati, jeg meldte mig ind i, da jeg meldte mig under fanerne med Svend Auken som en af grundene.
-Jeg ved godt, jeg er uenig med den linje, man har på Christiansborg. Jeg stiller mig ikke i kø på den til tider noget hårde strammeretorik, der er på integrationsområdet - og specielt, når det falder ud på den her måde. Det er ikke humant, og jeg tænker ikke, at det er tilsigtet, siger Rune Kristensen.
TV2 ØSTJYLLAND forsøger at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Kåre Dybvad Bek.