Nikolais demente hustru behandles fantastisk: - Forkert at udskamme personalet
Nikolai Laursen oplever, at hans demente hustru behandles på fantastisk vis på det plejehjem, hun siden i fjor har boet på. Han mener, at udskamningen af landets plejepersonale er gået for vidt.
Når vi diskuterer værdighed i ældreplejen, skal vi passe på ikke at skære al personale over én kam og udskamme en hel branche.
I fjor måtte pensionerede Nikolai Laursen fra Silkeborg sende sin demente hustru på plejehjem - og han er lykkelig over den hjælp, de demente får.
- Den første tid var svær, men jeg har fundet ro i, at hun er et sted som her, hvor hun er i trygge omgivelser, og hvor hun behandles som et menneske, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Derfor kan det ikke være rigtigt, at folk der passer deres arbejde så fantastisk, og virkelig gør noget for de mennesker, skal udskammes og være bange for at sige, at de arbejder på et plejehjem.
Forkert at udskamme en hel branche
Nikolai Laursens indspark falder oven på en hård debat, der de seneste måneder har kørt om ældreplejen, efter skjulte dokumentaroptagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus Kommune har vakt stor forargelse i hele landet.
Selvom han håber, at afsløringerne kan være med til at hæve niveauet i ældreplejen, så advarer han også om, at man ikke retter skytset mod alle og enhver, der arbejder i ældreplejen.
- Vi har jo desværre set, at plejepersonale bliver udskammet på baggrund af det her. Og det er forkert. Meget forkert, siger han.
Omtalt dokumentar vækker forargelse
Den omtalte dokumentar, der endnu ikke har været vist i sin helhed, påviser omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.
Optagelserne viser, at 90-årige Else udsættes for forhold, der af eksperter kaldes uhyrlige og sundhedsskadelige.
Oprindeligt skulle dokumentaren have været sendt tidligere på året. Men Aarhus Kommune valgte at gå til domstolene for at få nedlagt et forbud mod visningen.
Siden Ekstra Bladet tidligere på sommeren valgte at bringe dele af de skjulte optagelser på trods af fogedforbuddet, har sagen rullet videre i Aarhus Kommune, og der arbejdes nu på at få forbuddet ophævet, så dokumentaren kan visen.
Forbundsformand vil have flere ressourcer
Ifølge Forbundsformand i FOA, Mona Striib, påpeger de nye afsløringer, at vi fremover skal blive bedre til at lytte til personalet, der i flere år har råbt op om ringe arbejdsvilkår.
Området skal tilføres flere ressourcer, ligesom der skal sættes fokus på, at få flere uddannede ud på plejehjemmene.
- Arbejder man i for lang tid under stort pres, så risikerer man, at der kommer for hård en tone og en faglig forråelse. Det er det beskyttelsesfilter, man som ansat kan komme til at sætte op, når man hver dag går hjem med dårlig mave over, at man ikke kunne yde det, man gerne ville, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- De ansatte har sagt fra over for nedskæringer i mange år efterhånden. Det er personalet der ved, hvor skoen den trykker, og de er meget optaget af, hvordan de kan levere en værdig pleje.
Selvom det er vigtigt med flere ressourcer, så mener hun dog også, at der er behov for en kulturændring.
- Der skal være en kultur, hvor der er plads til faglig refleksion. Der skal være en klar og tydelig ledelse, og man skal kunne turde at sige tingene højt i en respektfuld tone og stil, siger hun.
Hun fortæller yderligere, at der også skal sættes større fokus på, at man lytter til både borgere og pårørende, så man i fremtiden kan løfte de steder, hvor det er gået galt.