Russiske hackere lækker østjysk cykelrytters sundhedsdata
Russiske hackere har offentliggjort sundhedsdata for danskerne Rikke Møller Pedersen og Jakob Fuglsang
Den russiske hackergruppe Fancy Bears har slået til igen og offentliggjort personfølsomme sundhedsdata på en lang række atleter, der deltog i Rio.
Denne gang er der yderligere to danskere på listen over offentliggjorte navne, som Fancy Bears har lagt ud på gruppens hjemmeside.
Det drejer sig om svømmeren Rikke Møller Pedersen og den østjyske cykelrytter Jakob Fuglsang.
For Rikke Møller Pedersens vedkommende har hun indtaget stoffet terbutalin, som er astmamedicin, og som hun har tilladelse til at benytte.
Jakob Fuglsang har brugt triamcinolon, som kan benyttes til at behandle skader, hvilket han har haft tilladelse til.
Ifølge Jakob Fuglsang selv, stammer tilladelsen TUE (therapeutic use exemption), som er en dispensation, dog helt tilbage fra 2008. Det meddelte Fuglsang i en sms senere fredag til TV2 Sport.
I dokumentet om Fuglsang fremgår det, at disciplinen er mountainbike, selv om det er påtrykt det officielle OL-logo. Jakob Fuglsang deltog i VM i Mountainbike i 2008.
Læs også:
Ved OL i år stillede Fuglsang op i landevejsløbet, hvor han tog en sølvmedalje.
Rikke Møller Pedersen var med til at vinde OL-bronze for Danmark i 4 x 100 meter medley-holdkap sammen med Jeanette Ottesen, Pernille Blume og Mie Ø. Nielsen.
Ifølge Anti Doping Danmark (ADD) stammer oplysningerne om de to danskere ikke fra OL i Rio.
- Vi kan bekræfte, at hverken Rikke Møller Pedersen og Jakob Fuglsang havde en TUE under OL i Rio, siger Ditte Toft Clausen, presseansvarlig i ADD til BT.
I alt har seks danske atleter foreløbig fået deres sundhedsdata offentliggjort af hackergruppen.
Oplysningerne stammer fra Det Internationale Antidoping Agentur (Wada), og disse oplysninger er Fancy Bears kommet i besiddelse af.
Det har gjort, at gruppen i den seneste tid har offentliggjort disse data fra foreløbigt 107 atleter, der har deltaget i OL i Rio, herunder seks danskere.
Tidligere har svømmerne Pernille Blume og Jeanette Ottesen, banerytteren Niklas Larsen samt håndboldspilleren Casper U. Mortensen fået deres sundhedsdata offentliggjort.
For alle fires vedkommende har de haft tilladelse til at benytte terbutalin.
På listen over de 41 nye navne, der er blevet offentliggjort senest er også den schweiziske cykelrytter Fabian Cancellara, der for anden gang i karrieren vandt OL-guld i enkeltstart, da han i Rio vandt foran hollænderen Tom Dumoulin og briten Chris Froome.
Fabian Cancellaras papirer beretter, at han har haft tilladelse til at bruge to binyrebarkhormon-stoffer.
Fabian Cancellaras hold Trek-Segafredo meddelte senere fredag, at han ganske rigtigt brugte dette præparat med tilladelse i 2011 og i 2013, da han var stukket af en bi og fik en allergisk reaktion.
Af det offentliggjorte dokument om Cancellara fremgår datoerne 17. august 2011 og 18. maj 2013. Cancellaras dokument har ikke OL-logoet påført, men i stedet Den Internationale Cykelunion (UCI).
Læs også:
I kølvandet på de mange offentliggørelser meddelte Sverige forleden, at man ikke vil indberette flere svenske dispensationer til at anvende medicin i forbindelse med elitesport til Wada.
Torsdag opfordrede formanden for Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), Mark O. Madsen, ADD til at følge svenskernes eksempel.
Det afviste ADD ifølge TV2 Sport med begrundelsen, at man har tillid til sikkerheden vedrørende de data om danske atleter, der bliver lagt op til Wada.
Juridisk konsulent i ADD, Jesper Frigast, forklarede, at man bygger sin tillid til Wada på, at lækket til hackerne ikke skyldes en sikkerhedsbrist i teknisk forstand, men at hackerne har fået adgang til et password.