By står over for flere oversvømmelser: - Vandstanden har aldrig været højere

Den høje vandstand i Silkeborg Langsø og Gudenåen ved Silkeborg har overskredet det, der er defineret som en 50-års hændelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Aldrig før har vandstanden været så høj langs Gudenåen i Silkeborg og i Silkeborg Langsø, som den er målt til lige nu. Derfor kan man hente sandsække hos Silkeborg Kommune.

De seneste ugers kraftige regnvejr er skyllet ind over landet og har forårsaget oversvømmelser i store dele af Østjylland.

Én af de byer, der har været særlig plaget, er Silkeborg, som især har været udsat for store oversvømmelser langs Gudenåen og Silkeborg Langsø.

Der er tale om en 50-års hændelse, og det betyder, at det sker yderst sjældent. Det her er alvorligt.
Hans Mogensen, kommunikationschef, Silkeborg Kommune

Og det er langt fra slut. Natten til fredag overskred den høje vandstand i Silkeborg Langsø og Gudenåen ved Silkeborg det, der er defineret som en 50-års hændelse.

- Der er aldrig tidligere målt højere vandstand i Silkeborg Langsø end lige nu. Der er tale om en 50-års hændelse, og det betyder, at det sker yderst sjældent. Det her er alvorligt, siger kommunikationschefen hos Silkeborg Kommune, Hans Mogensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: To brødre frygter, at deres smedje bliver oversvømmet. De mener, at Silkeborg Kommune er skyld i, at flere ejendomme i deres område er i fare for oversvømmelse.

Mere vand på vej

Selvom vandstanden allerede har overskredet det højeste, det har været på tidligere, er der fortsat risiko for yderligere forhøjet vandstand i Gudenåen.

Ifølge DMI kan Silkeborg nemlig forvente store regnskyl lørdag morgen og formiddag og igen mandag.

- Gudenåen har et opland på størrelse med Fyn, og det varer derfor op til tre dage, før den regn, der falder på markerne når Gudenåen, siger Mogens Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Silkeborg Kommune forventer derfor, at der fortsat vil strømme store mængder vand gennem Gudenåen forbi Silkeborg de kommende dage.

VIDEO: Den seneste tids massive nedbør skaber store problemer for en husejer i Lystrup.

”Borgerne skal selv tage ansvar”

Silkeborg Kommune har sammen med Midtjysk Brand og Redning etableret et kriseberedskab for at sikre overblik over de store oversvømmelser langs Gudenåen og Silkeborgsøerne.

I samme overbæring forsøger kommunen og beredskabet lige nu at forberede borgerne på, at der kommer endnu mere vand.

- Der kommer jo mere vand over weekenden, så vi vil lige huske folk på, at de har et ansvar for deres egne boliger, siger Beredskabsdirektør Klaus Vibe Hebsgaard, Midtjysk Brand & Redning, til TV2 ØSTJYLLAND.

I den forbindelse sørger beredskabet også for, at der ligger sandsække klar, som borgerne i de ramte områder kan hente.

 

Gratis sandsække og sand

Midtjysk Brand & Redning har foreløbigt udleveret 1200 sandsække, og borgerne kan fortsat afhente sække.

Silkeborg Kommunes Entreprenørgård har udleveret ca. 35 m3 sand og har i dag fået yderligere henvendelser om levering.

Beredskabet bliver også løbende kontaktet af borgere, der ikke bor i nærheden af søer og vandløb, men hvor stigende grundvand og nedbør/afstrømmende overfladevand udgør en risiko.

Her kan du hente sandsække

Borgere, der ønsker at gardere sig og sikre sin grund, kan få gratis sandsække og leveret sand i indkørslen:

  • Gratis sandsække kan hentes hos Midtjysk Brand & Redning mellem kl. 8-22, Kejlstrupvej 99 C, 8600 Silkeborg, Tlf. 89 70 35 99, mjbr@mjbr.dk.
  • Gratis sand til sandsækkene bestilles hos Entreprenørgården, tlf. 89 70 50 00. Sandet bliver tippet af i din indkørsel. Du skal selv sørge for at fylde sand i sækkene.

    Borgerne opfordres også til at anskaffe sig en dykpumpe. Den fås for 500-2000,- i alle byggemarkeder.

    Det er desuden en god idé at tage fat i forsikringsselskaberne for at høre, hvordan man skal forholde sig til eventuelle oversvømmelser.

    Beredskabet og Silkeborg Kommune følger udviklingen nøje.

    VIDEO: Selvom det kan virke uretfærdigt, så står man​​​​​ som husejer oftest selv med kampen mod vandmasserne, forklarer Tine Nielsen, der er ekspert i love og regler om enfamilieshuse hos Videnscentret Bolius. ​

    Seneste nyt

    Dit digitale aftryk

    Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

    Du kan altid ændre dine præferencer senere.

    Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
    Du kan se flere detaljer om vores cookies her