Britt føler sig fanget i sit hjem: Har snart ventet i et år på vigtigt svar

Der er stor forskel på, hvor lang tid kommunerne er om at behandle ansøgninger til handicapbiler. Britt Guldborg har fået at vide, at der kan gå op til et år, før kommunen overhovedet vil se på hendes sag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Britt Guldborg har svært ved at forstå, at der skal gå op til et år, før Skanderborg Kommune kan se på hendes ansøgning til en handicapbil.

Langsomt slæber hun sig gennem stuen og over til rullestolen. Bevægelserne er forkrampede, da hun sætter sig ned.

Sådan har Britt Guldborgs liv foregået i slowmotion, siden hun fik en hjerneblødning for halvandet år siden og blev lam i den ene side af kroppen.

Men det er ikke det eneste i hendes liv, der går langsomt.

I april - for snart et år siden - ansøgte hun Skanderborg Kommune om tilskud og lån til en handicapbil. Men Britt Guldborg fik at vide, at der kan gå op til et år før, kommunen overhovedet starter hendes sag op.

Få dage efter, TV2 ØSTJYLLAND har sat hende i stævne i hjemmet i Skanderborg, meddeler kommunen endelig, at den er klar til at se på hendes sag, og at Britt Guldborg skal til møde 2. februar.

- Jeg synes, det er frustrerende, at der skal gå næsten et helt år, inden man begynder at teste mig, siger Britt Guldborg til TV2 ØSTJYLLAND. 

Siden hun fik kørekort som 18-årig, har hun altid haft bil, og den frihed som følger med. 

- Det er fuldstændig taget fra mig nu. Jeg er bundet til mit hjem, siger hun.

Britt Guldborg inden hun blev ramt af en hjerneblødning.

Britt Guldborg har fået bevilliget en el-kørestol, men den er ifølge hende kun til kortere ture. Derudover har hun flextrafik, men det skal, forklarer hun, planlægges nøje, og der er meget ventetid, fortæller hun.

- En bil løser ikke alle mine problemer og mine udfordringer. Men det kunne gøre nogle ting meget nemmere, og jeg kunne blive meget mere selvstændig, siger Britt Guldborg.

Vi sidder konstant i en situation, hvor vi venter og venter og venter på at få en afgørelse.
Britt Guldborg, Skanderborg.

Tre gange så lang ventetid i Skanderborg

Hvis man har brug for en handicapbil, så kan man ansøge kommunen om at få et rentefrit lån, hvor mindst halvdelen skal tilbagebetales over seks år. 

Men der er stor forskel kommunerne imellem, hvor lang tid de er om at behandle ansøgningerne.

I hele landet var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 42 uger i 2020. Skanderborg Kommune fik i 2020 25 af den slags ansøgninger, og de tog i gennemsnit 82 uger at behandle. Næsten tre gange så lang tid som i nabokommunen Silkeborg, der i samme periode fik 24 ansøgninger.

- Vi sidder konstant i en situation, hvor vi venter og venter og venter på at få en afgørelse på bil, eller hvad der ellers må være, siger Britt Guldborg og fortsætter.

- Vi er dybt afhængige af de beslutninger, der bliver taget og de ventetider, der er på sagerne.

Det er helt horribelt og et kæmpestort problem. Det kan man simpelthen ikke være bekendt.
Thorkild Olesen, formand, Danske Handicaporganisationer.

Gennemsnitlig sagsbehandlingstid (uger) 2020:

Hele landet: 42 (1.333 sager)

Favrskov: 43 (6 sager)
Horsens: 32 (9 sager)
Norddjurs: 20 (11 sager)
Odder: 44 (7 sager)
Randers: 33 (6 sager)
Samsø: 0 (0 sager)
Silkeborg: 27 (24 sager)
Skanderborg: 82 (25 sager)
Syddjurs: 69 (8 sager)
Aarhus: 48 (103 sager)

Kilde: Danmarks Statistik

- Det er et postnummerlotteri

Hos Danske Handicaporganisationer er man uforstående over, at det skal tage så lang tid i nogle kommuner, imens andre gør det hurtigere. 

- Jeg synes, det er helt urimeligt og ret uforståeligt. Lovgivningen er den samme, så jeg forstår ikke, hvordan to kommuner som ligger ved siden af hinanden, kan have så stor forskel på at sagsbehandle, siger formand for Danske Handicaporganisationer, Thorhild Olesen. 

Danske Handicaporganisationer har selv stillet et forslag om, at der skal være et maksimum på sagsbehandlingstider. Og hvis kommunerne ikke overholder den, så skal de have hjælp. Foto: Danske Handicaporganisationer

Han kalder det et postnummerlotteri, og, ifølge ham, har det stor betydning for de handicappede, at de skal vente så længe på en afgørelse. 

- Det kan være, man ikke kan passe sin uddannelse eller erhverv, eller andre problemer det medfører i hverdagen. Så jeg forstår simpelthen ikke, det skal være nødvendigt, siger Thorkild Olesen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter.  

- Det er helt horribelt og et kæmpestort problem. Det kan man simpelthen ikke være bekendt, siger han.

Vi ville ønske, det var anderledes.
Niels Diedrichsen, chef for Sundhed, Omsorg og Handicap i Skanderborg Kommune.

Ifølge ham handler det både om, at der ikke er den nødvendige faglighed og viden i nogle kommuner - og så handler det om økonomi. 

- Jeg tror, det handler om økonomi. Jo længere tid, man venter, jo længere tid varer det også, inden udgiften kommer, siger Thorkild Olesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Skanderborg Kommune: Ventetider skyldes fravær

Det politisk fastlagte serviceniveau i Skanderborg Kommune er seks til 12 måneder. Kommunen erkender, at det ikke er godt nok, som det er i dag.

- Vi har for lang sagsbehandlingstid, som det er i dag. Det arbejder vi intenst på at få gjort op med, så borgerne får den rette hjælp, siger administrationschef for Sundhed, Omsorg og Handicap i Skanderborg Kommune, Niels Diedrichsen.  

Chef i Skanderborg Kommune Niels Diedrichsen fortæller, der er flere årsager til, at sagsbehandlingstiden på handicapbiler er på 82 uger i Skanderborg Kommune.

Ifølge ham er der flere årsager til, at ventetiden i Skanderborg er 82 uger. 

- Det er et område, som kræver en ret specialiseret viden og derfor er meget personafhængig. Vi har desværre været udsat for, at vi har haft fravær blandt nogle af vores sagsbehandlere på det her område, siger Niels Diedrichsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Er det godt nok?

- VI ville ønske, det var anderledes. Vi har også arbejdet på at få lavet et team omkring det her, så vi bliver mindre sårbare ved fravær, siger han og fortsætter. 

- Vores politiske fastlagte serviceniveau hedder seks til 12 måneder. Det har vi en klar forventning til, vi kan være inden for i 2022. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her