Mads måtte vente fire år på klart svar fra kommunen - nu kræver flere handling

I Skanderborg Kommune forsøger man at nedbringe ventetiden for handicappede. Flere politikere vil have sagsbehandlingstiderne markant ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom Skanderborg Kommune er i gang med at nedbringe sagsbehandlingstiderne på handicapområdet, så ønsker flere politikere, at der skal sættes yderligere skub i tingene.

- Jeg synes, det er direkte uartigt. Vi skal have en meget, meget lavere sagsbehandlingstid, mener byrådspolitiker i Skanderborg Kommune Karina Kirk fra Nye Borgerlige.

Mandag fortalte TV2 ØSTJYLLAND om Britt Guldborg, der måtte vente det meste af et år på overhovedet at få startet sin sag op, efter at hun i april 2021 ansøgte om hjælp til en handicapbil.

Og Britt Guldborg er ikke alene.

I dag står også Mads Haldrup frem. I hans indkørsel i Fruering ved Skanderborg holder der nu en handicapvenlig bil, men kampen om et køretøj har for ham været lang.

- Jeg har været enorm frustreret over, at jeg ikke kunne få en status på, hvor de var i min sag, siger Mads Haldrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Måtte vente i næsten fire år

Mads Haldrup er 39 år og født med en kronisk knoglesygdom. Hans knogler er ikke lige så stærke som de fleste andres - og hans gangfunktion er meget begrænset. 

Derfor har han brug for en handicapvenlig bil, hvor han kan have sin kørestol med, så han kan komme til og fra arbejde i Aarhus. 

Han har tidligere haft bevilliget tilskud og lån til en handicapbil i Aarhus. Det samme var tilfældet, da han boede i København.

- Jeg har ikke en masse ting, som er specielle at vurdere ud fra. Man kan se tydeligt på mig, hvad det er jeg fejler, siger Mads Haldrup.

Mads Haldrup er født med en knoglesygdom, som gør hans gangfunktion begrænset. Derfor bruger han stok til kortere gåture og kørestol.

Da familien flyttede til Skanderborg Kommune i 2017, skulle der imidlertid gå næsten fire år, før hans sag gik igennem.

- Det er jo ikke mig selv, der har besluttet, at jeg har min sygdom. Og så er regler jo regler, og dem burde der ikke være en masse tvist omkring, siger Mads Dyreberg Haldrup, der også fortæller, at han i processen gentagende gange rykkede kommunen for svar.

Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt. Vi skal kigge indad og se, hvordan vi kan gøre det her bedre.
Karina Kirk (NB), byrådsmedlem i Skanderborg Kommune

- Det er direkte uartigt

Disse sager er langt uden for skiven, lyder det nu fra flere sider i byrådet i Skanderborg. 

Også selvom kommunen fortæller, at den er i gang med at nedbringe sagsbehandlingstiderne.

- Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt. Vi skal kigge indad og se, hvordan vi kan gøre det her bedre. Og der er der bestemt noget at tage fat på her, siger byrådspolitiker Karina Kirk (NB).

Synes du, man har gjort nok?

- Nej, absolut ikke. For hvis man allerede i 2019 kan se, at man havde en for lang behandlingstid, så kan jeg ikke forstå, hvorfor man ikke har grebet ind noget før?, siger Karina Kirk.

I 2019 var gennemsnitlige sagsbehandlingstid 74 uger i Skanderborg Kommune. 

Karina Kirk (NB) er nyvalgt byrådspolitiker i Skanderborg Kommune.

Thomas Cordtz (K), der sidder i Skanderborg Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg, siger, at kommunen forventer forbedringer i 2022. Men han er villig til at se på, om indsatsen kan styrkes.

- Der er et fælles ønske om at gøre det her bedre. Hvad der konkret skal til for, at vi ikke ender der igen, hvor borgere venter alt for længe, må vi se på hen ad vejen. Men jeg er 100 procent åben, siger han.

I hele landet var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 42 uger i 2020. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som er baseret på indberetninger fra kommunerne selv.

Arbejder på at forbedre ventetid

Skanderborg Kommune fik i 2020 25 ansøgninger om hjælp til handicapbil, og det tog i gennemsnit 82 uger at behandle sagerne. 

Næsten tre gange så lang tid som i nabokommunen Silkeborg, der i samme periode fik 24 ansøgninger.

Derfor mener Karina Kirk (NB), at kommunen bør ringe til Silkeborg for at høre, hvad de gør anderledes.

- Vi skal ikke være bange for at spørge dem, som er bedre end os selv, så vi kan blive bedre. Det ville være rigtig klogt, siger Karina Kirk til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi skal ikke være bange for at spørge dem, som er bedre end os selv, så vi kan blive bedre. Det ville være rigtig klogt.

Det politisk fastlagte serviceniveau i Skanderborg Kommune er seks til 12 måneder. 

Kommunen har erkendt, at det ikke er godt nok, som det er i dag, og den er i gang med en handleplan på området. Chefen på området oplyste mandag til TV2 ØSTJYLLAND, at problemerne blandt andet hænger sammen med fravær blandt sagsbehandlere. Og at kommunen er i gang med at forbedre sig – også her.

- Det er et område, som kræver en ret specialiseret viden og derfor er meget personafhængig. Vi har desværre været udsat for, at vi har haft fravær blandt nogle af vores sagsbehandlere på det her område, sagde administrationschef for Sundhed, Omsorg og Handicap i Skanderborg Kommune Niels Diedrichsen mandag til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg kan ikke anbefale fysisk handicappede at flytte til Skanderborg Kommune.
Mads Haldrup, Fruering.

Fraråder andre med fysisk handicap at flytte til kommunen

Årsagerne til den lange ventetid kan Mads Haldrup som sådan godt forstå. Men han mener, også, at kommunen bør være bedre til at kommunikere det ud til borgerne.

- Jeg synes, det er fair nok, hvis der er mangel på hænder. Men at bruge de komplekse sager, synes jeg ikke er nogen undskyldning. Det er det, de laver og det de skal, siger Mads Haldrup.

Han er glad for at bo i Skanderborg, men forstår ikke, hvorfor det skal halte så meget efter på handicapområdet.

- Udadtil er det en fin kommune at bo i. Det kan man så bare ikke sige om handicapområdet. Jeg kan ikke anbefale fysisk handicappede at flytte til Skanderborg Kommune, siger Mads Haldrup.

Udvalgsformand: Der arbejdes benhårdt på det

Ifølge formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Jens Szabo (V), så vil det nye udvalg se på tallene for 2021 i begyndelsen af februar, og han har tillid til, at administrationen er i fuld gang med at få sagsbehandlingstiderne ned.

- Som jeg har forstået det, så er det ret kompliceret at være myndighed på de her områder – på nogle af sagerne i hvert fald, og der har været noget sygdom. Det er tal fra 2020, så man er på vej i den rigtige retning, siger Jens Szabo (V).

Så når de nye tal kommer for 2021, så bliver de bedre?

- Det kan jeg ikke svare dig på, men det er i hvert fald et område, vi vil følge. Vi har et møde i begyndelsen af februar, og der får vi og hele byrådet en status på det, siger udvalgsformanden til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Udvalgsformand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Jens Szabo (S) fortæller, at kommunen er i fuld gang med at få sagsbehandlingstiden ned, og at politikerne vil følge det tæt i udvalg og byråd.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her