Det blev et vendepunkt for Viktor: Nu vil regeringen skrotte det

Tidligere 10. klasse-elev, Viktor Agger, advarer mod regeringens planer om at droppe 10. klasse.

Udgivet Opdateret

Regeringens udspil til en reform af uddannelsessystemet vækker opsigt.

Særligt afskaffelsen af 10. klasse på almene skoler får kritikerne til at stå i kø. En af dem er Viktor Agger fra Hørning.

Han har nemlig selv oplevet, hvordan et år i 10. klasse blev et decideret vendepunkt i hans liv.

- Det var en helt anden chance, jeg fik dér, siger han til TV2 Østjylland.

Viktor Agger følte ikke, han i 9.klasse var moden nok til at træffe beslutning om, hvilken ungdomsuddannelse, han skulle vælge.

For Viktor Agger var skoleåret i 10. klasse i Skanderborg en ny og nødvendig chance for at forbedre sig fagligt. Han mener, at skoleåret blev helt afgørende for, at han for fem uger siden lykkedes med at begynde på sygeplejeuddannelsen.

Derudover gav det ham mulighed for at modne et år mere, før han skulle træffe et valg.

- Da jeg gik i 9. klasse, var jeg ikke klar til at vælge, hvilken retning jeg ville gå i - om det skulle være gymnasie eller erhvervsuddannelse, siger han.

Kan ét år ekstra da gøre den store forskel?

- Ja, det tænker jeg. Nogen er måske klar efter 9. klasse og vil gerne videre på gymnasiet, mens andre måske har brug for 10. klasse til både at blive mere modne, men også til at finde ud af, hvad man vil.

Sådan ændres 10. klasser

10. klasse skal som del af det udspil, regeringen har præsenteret tirsdag, afskaffes som selvstændigt tilbud og integreres i den nye epx-ordning.

Ændringen skal give unge to år til at afklare uddannelsesvalg. Efterskoler og frie fagskoler kan fortsat tilbyde et 10. skoleår med interne prøver, der dog ikke tæller til folkeskolens afgangseksamen.

Elever, der ikke består afgangseksamen, får ret til forberedende grunduddannelse (fgu) efter 9. klasse. Specialundervisningselever kan tage 9. klasse over to år.

Kilde: Børne- og undervisningsministeriet

Far så sin søn vokse

Michael Agger, der er far til Viktor Agger, ærgrer sig også over udsigten til, at 10. klasse afskaffes.

- Det lugter lidt af, at man gerne vil have de unge lidt hurtigere igennem uddannelsessystemet, og det synes jeg, er virkelig synd, siger Michael Agger.

Michael Agger er imod regeringens forslag til en reform af uddannelsessystemet.

Han oplevede nemlig, hvor stor en forskel, 10. klasse gjorde for hans søns udvikling.

- Det var et år, der gav ham mulighed for at modnes. Det var en helt anden dreng på den anden side. En dreng, der var lykkedes og havde fået karaktererne, der gjorde, at han kunne komme direkte på HTX, som var hans ønske, siger han.

På Danmarks største 10. klassecenter i Skanderborg, UCS10, sidder de med en følelse af, at tæppet er blevet revet væk under dem.

Regeringens udspil

Regeringen vil erstatte 10. klasse med en såkaldt EPX-uddannelse, der er et erhvervs- og professionsrettet gymnasium, og samtidig en uddannelse, der også kan give adgang til de videregående universitetsuddannelser.

- Det er nødvendigt, at vores unge får nogle bedre kompetencer for at klare sig godt gennem livet. Derudover er det også vigtigt, at der kommer nogle bedre ungdomsmiljøer, så uddannelserne er indrettet til det, de unge gerne vil have - og ikke omvendt, siger Troels Lund Poulsen, der er formand for Venstre.

Det er regeringens mål, at de unge kan begynde på de nye gymnasier i 2030.

Regeringen vil afsætte to milliarder kroner årligt til den nye EPX-uddannelse.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her