Frygter endnu et afslag: - Danmark vil ikke have mig

Det er for tilfældigt, hvem der får permanent opholdstilladelse, mener Katie Freedman, som kommer fra USA og er uddannet psykolog. Hun har selv fået afslag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det skaber utryghed hos familien i Galten, at Katie Freedman ikke kan få permanent opholdstilladelse.

Katie Freedman kommer fra USA og har oplevet det danske udlændingesystem som meget forvirrende 

- Det bliver held, hvis jeg får permanent opholdstilladelse. Danmark vil ikke have mig. Det er trist, for jeg vil Danmark, siger Katie Freedman, som bor i Galten med sin mand Morten og deres datter på tre år.

Hun fik afslag på permanent opholdstilladelse, da hun ansøgte for to år siden og fik svaret sidste efterår.

Katie Freedman og hendes mand har tidligere boet i USA, men de elsker Danmark og er glade for at bo her, hvor deres datter også er født.

Parret havde ellers prøvet at sætte sig ind i reglerne. Hun lærte dansk, har haft job som psykolog i flere år og også arbejdet frivilligt.

- Man kan fortolke reglerne på forskellige måder. Vi har ment, vi havde opfyldt det, og det sagde de også hos Udlændingestyrelsen. Vi måtte stole på systemet, siger Katie Freedman til TV2 ØSTJYLLAND.

Afslag: - Reglerne er for svære

Udlændingestyrelsen gav Katie Freedman afslag, da hun ikke havde boet otte år i Danmark på daværende tidspunkt.

For mig som dansker har det været svært at sætte sig ind i reglerne. Så kan jeg slet ikke forestille mig, hvor besværligt det må være at komme fra et andet land.
Morten Andersen, Katies mand, Galten.

Hun havde selv regnet med, at de opgjorde det efter, hvornår hun kom til landet – den 28.10.2013, som står stemplet i hendes pas. Men det er gælder først fra, da hun bliver oprettet i folkeregistret i slut januar 2014.

- For mig som dansker har det været svært at sætte sig ind i reglerne. Så kan jeg slet ikke forestille mig, hvor besværligt det må være at komme fra et andet land og skulle sætte sig ind i det, siger Morten Andersen.

Fire betingelser for at blive i Danmark permanent

Katie Freedman skulle opfylde fire supplerende betingelser for at kunne få permanent opholdstilladelse, da hun ifølge Udlændingestyrelsen ikke havde boet otte år i Danmark.

Men den ene om aktivt medborgerskab havde hun heller ikke opfyldt. Fordi der i ansøgningen ikke var nævnt, at hun også havde været terapeut for unge.

- Dengang læste vi, at jeg bare skulle være frivillig. Og det var jeg, siger Katie Freedman.

Hun var frivillig i en organisation for både unge og voksne, som havde været udsat for seksuelle overgreb - men det stod ikke i ansøgningen, at der også var unge, fortæller hun.

Katie Freedman så gerne, at man som udlænding, havde en fast sagsbehandler, når man ansøger.

VIDEO: Katie Freedman føler ikke, at Danmark vil hende.

Hvad er betingelserne for permanent ophold?

For at få permanent opholdstilladelse skal du, som er ansøger, opfylde en række grundlæggende betingelser og to ud af fire supplerende betingelser. Hvis du opfylder alle fire supplerende betingelser, vil du kunne få permanent opholdstilladelse efter at have boet lovligt i Danmark i mindst fire år i stedet for otte år.

Supplerende betingelser

  • Du skal have bestået Prøve i Dansk 3
  • Du skal have været i arbejde i mindst fire år
  • Du skal have bestået en medborgerskabsprøve eller have udvist aktivt medborgerskab
  • Du skal have haft en gennemsnitlig årlig indkomst over et vist beløb


Læs mere om kravene for aktivt medborgerskab her.

Kilde: Udlændingestyrelsen

Fulgt gældende regler og lovgivning

Katie Freedman fik forlænget sit midlertidige ophold i Danmark, men det er hårdt for familien, at de ikke ved, hvad der vil blive af hende – hvis der pludselig sker hendes mand Morten noget.

- Retorikken, stram op, stram op, stram op. Jeg tror ikke, danskerne er klar over, at det går ud over os velintegrerede, som vil Danmark og kan bidrage til samfundet som arbejdskraft, siger hun.

Ifølge Udlændingestyrelsen er der ikke sket nogle fejl i Katies sag. De har fulgt gældende regler og lovgivning, skriver de i en mail.

- Udlændinge, der søger om permanent opholdstilladelse, skal opfylde de til enhver tid gældende regler på tidspunktet for deres ansøgning om permanent opholdstilladelse.  Deltagelse i børne- eller ungdomsarbejde er dog ikke et krav men en af mulighederne for at opfylde kravet om aktivt medborgerskab, skriver Udlændingestyrelsen i en mail.

De fortæller også, at hvis Katie Freedman søger nu, så opfylder hun reglen om otte års uafbrudt ophold i Danmark – og derfor skal hun ”kun” opfylde to supplerende betingelser for aktivt medborgerskab.

Betingelserne for at opnå permanent opholdstilladelse har samlet set ikke ændret sig væsentligt siden ændringen af udlændingeloven i 2017, skriver Udlændingestyrelsen. 

Det er jo problematisk, at man skal have advokat på for at søge om permanent opholdstilladelse.
Tobias Grotkjær Elmstrøm, advokat og folketingskandidat.

- Reglerne skal laves om

Tobias Grotkjær Elmstrøm er advokat og kommende folketingskandidat for Moderaterne. Han har i sit arbejde som advokat mødt flere, som har oplevet lignende som Katie Freedman.

- Hvor ansøgere har søgt om permanent opholdstilladelse og har haft problemer med at forstå kravet om medborgerskab, siger han og fortsætter:

- Det er jo problematisk, at man skal have advokat på for at søge om permanent opholdstilladelse, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm.

Han mener, at udlændingeloven skal ændres.

- Vi skal have fornuften tilbage i udlændingelovgivningen. Vi sender veluddannede og erhvervsaktive udlændinge ud af Danmark, og vi har behov for arbejdskraft. Jeg kunne ønske, at man kunne se på mennesket og ikke bare ud fra de rigide regler, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi skal have givet den her gruppe ophold, så de kan være med til at bidrage til det danske samfund.
Camilla Fabricius (S), formand for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Regeringen: - Vi ønsker en stram, men ikke skør udlændingelov

Camilla Fabricius (S) er formand for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg. Ifølge hende er regeringen i gang med se på, hvad de kan gøre for at ændre i Udlændingeloven.

- Det er vigtigt for os, at dem der vil bidrage og har muligheden for det, de skal kunne komme ind i Danmark, og derfor har vi nedsat en interessantgruppe, som er ved at kigge på det, siger Camilla Fabricius til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter.

- Vi ønsker en stram, men ikke skør udlændingelovgivning. De her historier skal vi have ændret på.

Hvad der konkret er planer om, kan hun på nuværende tidspunkt ikke fortælle, men en ting vil hun gerne slå fast. 

- Vi skal have givet den her gruppe ophold, så de kan være med til at bidrage til det danske samfund, siger Camilla Fabricius.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her