Grusom opdagelse: Børnekrigere på ned til 13 år fundet i massegrav
Den barske historie om et kæmpe jernalderslag i Østjylland er blevet en tand mere grusom. Massegraven ved Alken Enge viser, at flere af ligene var børn op helt ned til 13 år
I maj måned 2018 ånder Alken Enge ved Skanderborg fred og idyl. Spoler man tiden 2000 år tilbage, var det en helt anden situation.
- Et eller andet sted her i Østjylland har der stået et meget stort slag i tiden lige efter Kristi fødsel, fortæller Ejvind Hertz, udgravningsleder, Museum Skanderborg.
Et slag hvor den tabende part har lidt en grum skæbne.
- Individerne fra den part har fået lov til at ligge på slagmarken i et halvt til et helt år. Mindst 380 personer er repræsenteret i materialet, siger Ejvind Hertz.
Mellem år 2012 og 2014 har arkæologer fundet 2400 knogler i området. Knogler der er blevet undersøgt og udstillet. Resultaterne viser også, at børn var med i krig i jernalderen.
- Der er en eller to, som er helt nede på cirka 13 år. Hvilken funktion de har haft i hæren, det er vanskeligt at sige – om de har kæmpet på lige fod med de granvoksne mænd, siger udgravningslederen.
Fundne er specielle da det fortæller, hvem der kæmpede på den tid, fortæller Ejvind Hertz.
- Det er en utrolig sammensat hær. Fra unge til gamle. Og fra splejsede fyre til kæmpestore kraftkarle, der har været i den her hær.
Betydning for os i dag
Lige nu er nogle af knoglerne udstillet på Museum Skanderborg. Der er kommet flere vigtige ting frem, imens arkæologerne har forsket i fundene.
- Det vigtigste er, at det her er ét samlet fund. Og så kan vi se, at vi har med et jernaldersamfund, som er i stand til at organisere de her slag allerede på det her tidspunkt. Det har man ikke haft dokumentation for før, fortæller Ejvind Hertz.
Selvom slaget fandt sted for over 2000 år siden, så har det stadig betydning for os i dag.
- Det er relevant for os i dag for at vi forstå menneskets udvikling. Det kan sige noget om os selv i forhistorisk tid.
Det er et kæmpestort fund og med en stor betydning. Derfor er de også ovenud lykkelige hos Museum Skanderborg, at de får lov til at opleve det.
- Det er noget, man kun får lov til én gang i sit liv som arkæolog, siger Ejvind Hertz.