Kommune kræver coronapas: Du risikerer at blive fyret
Ansatte i Skanderborg Kommune skal fremover kunne fremvise et gyldigt coronapas. Det blev bestemt på et udvalgsmøde onsdag.
Coronasmitten har stormet frem over det meste af Danmark i den seneste måned, og nu skal danskerne igen til at tage forholdsregler.
I Skanderborg Kommune er det nu et krav for kommunens ansatte, at kunne fremvise et gyldigt coronapas eller et negativt testsvar. Det blev bestemt på et udvalgsmøde onsdag.
Ifølge Jørgen Naut, der er byrådsmedlem i Skanderborg Kommune (S), kommer det på baggrund af det høje smittetryk i kommunen - og et ønske om at bremse dette.
- Jeg synes, det er rimeligt, at vi kan pålægge alle medarbejdere enten at komme med bevis på vaccination eller test, så medarbejderne ikke bringer smitten videre - specielt ikke til sårbare mennesker, siger han til TV2 ØSTJYLLAND forud for mødet.
Det betyder samtidig at ansatte, der ikke efterkommer kravet om fremvisning af enten coronapas eller -test, vil kunne blive mødt med ansættelsesretlige sanktioner.
Ifølge Jørgen Naut betyder det ikke i første omgang en fyring af den ansatte, men som udgangspunkt en aftale om at arbejde hjemmefra.
Men man kan jo ikke arbejde hjemmefra, hvis man er SOSU-medhjælper eller hjemmeplejer?
- Nej, det bliver vanskeligt, siger han og fortsætter:
- Jeg kan godt se masser af problemer i det, for det er jo ikke typisk dansk at tvinge nogen i sådan en situation. Men når jeg ser, hvor hurtigt det går i landene syd for os, synes jeg, at indstillingen ser rigtig fornuftig ud.
Et aktuelt emne i flere kommuner
I andre østjyske kommuner er kravet om gyldigt coronapas og -test blandt kommunalt ansatte også under kraftig overvejelse.
I Randers Kommune fortæller kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, at der er stor opbakning fra medarbejdernes side om indførelsen af coronapas i kommunen.
- Der er enighed om, at vi er nødt til at tage et skridt mere i forhold til at tage et fælles ansvar, så vi kan få bugt med denne sygdom, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Netop i dag har kommunens hovedudvalg holdt møde omkring kravet. Her har flere medarbejdere ifølge kommunaldirektøren efterspurgt en klar udmelding om, hvad konsekvensen vil være for de, der ikke kan fremvise gyldigt coronapas eller negativ svartest.
- Det skal vi have fastlagt præcist, men min holdning er, at hvis ikke man viser et coronapas, kan det få ansættelsesmæssige konsekvenser. I første omgang vil det være en advarsel, og i sidste ende kan det betyde, at man ikke kan være ansat i Randers Kommune, siger han og fortsætter:
- Vi har i dag en regel om, at man skal kunne vise kørekort. Der kan medarbejderne ikke bare sige, at de ikke vil vise det og derefter blive ved med at være ansat. Det er det samme med coronapasset.
I Odder Kommune er man endnu tilbageholdende med at indføre kravet om gyldigt coronapas eller -test blandt de kommunalt ansatte.
Her fortæller kommunaldirektør Henning Haahr, at de vil vente lidt endnu.
- Folk skal have tid til at få deres coronapas i orden. Vi er pt. ikke så hårdt ramt, som andre kommuner er, og det vil vi benytte os af, og tænke os om, så vi får det her implementeret på den rigtige måde, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Kommunaldirektøren understreger samtidig, at skulle det vise sig at være et problem at vise et gyldigt coronapas på arbejdspladsen, vil testkapaciteten i kommunen højst sandsynligt blive opjusteret.