Kommunen nægter: Nu betaler rigmand Malthes handicapkørsel

Skanderborg Kommune vil ikke betale for kørsel til ny skole, men så fik familien en henvendelse fra uventet kant.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Her møder 10-årige Malthe Dalsgaard-Andersen for første gang den mand, som har gjort det muligt for ham at skifte skole.

- Jeg rystede over hele kroppen og kunne slet ikke være i mig selv, siger Lotte Nielsen, mor til 10-årige Malthe Dalsgaard-Andersen.

Hun tænker tilbage på den dag, hvor hun fik en henvendelse fra Brian Reenbergs sekretær.

Budskabet var, at rigmanden bag virksomheden Billigblomst ville hjælpe med hendes søns transport til og fra skole.

Nu bliver Malthe Dalsgaard-Andersen hver dag hentet i en minibus sammen med sin elscooter.

Malthe Dalsgaard-Andersen havde syv måneder forinden fået så voldsom skolevægring, at han ikke længere mødte op på sin tidligere skole, Niels Ebbesen Skolen, i Skanderborg. 

Familien ønskede, at han skulle skifte skole. Men da Malthe Dalsgaard-Andersen lider af muskelsvind, har han brug for at få enten el-scooter eller kørestol med i skole, og kommunen ville ikke betale transporten med bus, hvis han flyttede skole.

Desværre havde familien heller ikke råd.

- Jeg ville skulle tjene mange flere penge, og det har jeg slet ikke mulighed for, siger Lotte Nielsen.

Situationen var gået i hårdknude, og familien havde en følelse af, at det frie skolevalg blev frataget Malthe Dalsgaard-Andersen, fordi han har muskelsvind.

Overraskende henvendelse

Efter Lotte Nielsen stod frem i TV2 Østjylland og fortalte om familiens frustrationer, strømmede det ind med reaktioner. Og en af reaktionerne indeholdt et tilbud om hjælp.

Det var Brian Reenberg, der tilbød at betale for transporten.

- Jeg blev jo vildt glad og taknemmelig. Hvis ikke Brian Reenberg havde kontaktet os, havde Malte stadig været hjemme, fortæller Lotte Nielsen.

Nu er Malthe Dalsgaard-Andersen startet på Højboskolen i Hørning, og regningen for skoletransporten bliver sendt til virksomheden Billigblomst.

At direktøren reagerede på historien, var ikke en tilfældighed, fortæller han.

- Det rørte mig, og jeg tænkte, her kan jeg gøre en forskel. Jeg kender området, hvor Malte kommer fra. Det var noget lokalt, jeg kunne relatere mig til, fortæller Brian Reenberg.

Forskel på forventning og virkelighed

Lotte Nielsen forstår stadig ikke, hvorfor Skanderborg Kommune sagde nej til at hjælpe med skolekørslen til den nye skole.

- Jeg synes, det er helt grotesk, at kommunen ikke kan hjælpe sådan en som Malte, som har muskelsvind og er nødt til at have sin hjælpemidler med i skole, siger hun.

Ifølge seniorforsker Morten Hjortskov Larsen ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd, VIVE, kan sagen være et eksempel på den skævhed, han mener, der er opstået mellem, hvad vi forventer at få af velfærdsstaten, og hvad velfærdsstaten i realiteten kan tilbyde.

- Vores private velfærd har udviklet sig rigtig positivt, og det kan betyde, at vi også har meget højere forventninger til det offentlige, siger han.

Morten Hjortskov Larsen har forsket i borgernes holdninger og forventning til det offentlige, og bliver ubalancen for stor, kan det få konsekvenser, forklarer han.

- I værste fald kan det betyde, at noget af velfærdsstaten kan blive undermineret, og for eksempel ulighed kan være en konsekvens af den slags, fortæller han.

Det sagde Skanderborg Kommune

Da TV2 Østjylland tidligere fortalte Malthe Dalsgaard-Andersens historie, svarede formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Skanderborg Kommune Trine Frengler (S) på kritikken.

Her fortalte hun, at så længe en elev ikke bliver visiteret til et bestemt skoletilbud, så må kommunen ikke betale den fulde transport.

- Jeg kan ikke kommentere den konkrete sag, men jeg kan sige generelt, at jeg har stor forståelse for, at man som familie til et barn med et svært handicap selvfølgelig er i en helt utrolig sårbar situation. Og at vi har særlige forpligtelser i forhold til at træde til med hjælp og bistand. Når det er sagt, så er vi nødt til at arbejde inden for de rammer, som lovgivningen fastsætter, siger hun og fortsætter.

- Generelt kan jeg sige, at vi løbende foretager konkrete individuelle vurderinger i forhold til det enkelte barns udvikling og trivsel i tæt samarbejde med familier, skole og fagpersoner, siger Trine Frengler.

Selvom Brian Reenberg er glad for at kunne hjælpe, synes han i princippet ikke, at opgaven ligger hos ham.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg, at det her var en opgave, som kommunen eller det offentlige skulle have løst, men det gør de jo ikke, siger han.

Malthe Dalsgaard-Andersen har nu gået på den nye skole i et par uger og skoledagen er nu blevet en positiv ting, han glæder sig til.

- Det er godt, jeg er glad og har fået nye venner, fortæller Malthe Dalsgaard-Andersen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her