Landsby speed-dater: Ægtepar aner ikke, hvem de laver mad til
Her til aften inviterer naboer i Gl. Rye hinanden på gastronomisk speed-dating.
Det handler ikke om at finde kærester, når flere end 300 borgere – hvilket betyder næsten halvdelen af alle voksne i Gl. Rye - mødes lørdag aften til speed-dating.
I stedet handler det om at styrke naboskabet, når de møder hinanden i 37 forskellige private hjem for at spise middag sammen.
- Det er en rigtig god måde at komme til at møde nye mennesker i byen på, som man ellers ikke har haft så meget berøringsflade med. Vi har typisk snakket med dem, vores børn har gået i skole eller til fritidsaktiviteter med, siger Karen Dybkær Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun er sammen med sin mand Peder Bo Dybkær Sørensen ét af de 27 værtspar. Værtsparrene ved ikke, hvem der kommer, før de træder ind ad døren - og gæsterne fik først at vide i går, hvem de skulle spise med i dag. De er blevet sat sammen helt tilfældigt.
- Det bliver sjovt at se, hvem der kommer, og om det er nogle, vi har set og mødt før. For sådan en by som vores er det rigtig godt for sammenhængskraften, at man mødes med og snakker med nogle af dem, som man normalt ikke snakker med, så man ikke kun er i de samme cirkler, siger Peder Bo Dybkær Sørensen.
De skal servere forret og hovedret for to forskellige hold gæster - der består af mellem 6 og 8 personer ad gangen. Når de har spist forret, så ligger der en kuvert hos værterne, som gæsterne åbner, og så ved de, hvor de skal gå hen til hovedretten.
Efter forret og hovedret samles de til dessert og fest i byens idrætshal.
En god mulighed for tilflyttere
Selvom Gl. Rye ikke er særlig stor, så er det alligevel ikke alle, der kender alle. Natalia Rafn er flyttet til byen for nyligt, og hun kender ikke nogen endnu.
- Som tilflytter er det jo mega fedt, fordi man får mulighed for at møde folk på en helt anden måde, i forhold til hvis man skulle komme ind et sted, hvor folk var meget komfortable med hinanden i forvejen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Sammen med sin mand skal hun være gæst, og de skal dermed hjem til fremmede mennesker og spise forret og hovedret.
- Vi er med for at lære nogle nye mennesker at kende og for at engagere os i det bysamfund, vi er kommet ud i. Sammenholdet herude er også en af grundene til, at vi flyttede herud. Så det vil vi selvfølgelig gerne være en del af.
At styrke sammenholdet i byen er netop et af formålene med dagens arrangement - som de kalder Running Dinner. Det fortæller arrangøren.
- Vi hilser normalt på folk nede i Brugsen, men man kommer til at hilse på endnu flere, når man har været med i aften, for så har man lært endnu flere mennesker at kende. Så det giver virkelig en sammenrystning af byen, siger Søren Berg Glasius.
Det er tredje gang, de afholder Running Dinner, og der er kommet flere deltagere til hver gang.