Munkekroen er tæt på at falde sammen – men må ikke rives ned
Den ældgamle Munkekro i Skanderborg er ved at falde sammen. Men alligevel er det ikke tilladt at rive den stærkt forfaldne bygning ned
På hovedgaden i Skanderborg ligger den 250 år gamle Munkekro - en fredet kro, der har været tæt på at falde sammen.
Den nuværende ejer og kommunen har søgt om lov til at lave et projekt, så kroen kunne bruges til noget - og senest har de søgt om lov til at rive den ned.
Men fredningsmyndighederne har begge gange sagt nej - imens står den gamle kro og ligner en ruin.
80 procent skal udskiftes
Bygningen har stået og forfaldt i 10 år. Den forrige ejer er gået konkurs.
Den nuværende ejer, Finn Damgaard, overtog bygningen som et konkursbo for lidt over et år siden. Finn Damgaard har fået lavet en rapport, der viser, at over 80 procent af bygningen skal erstattes af nyt materiale, hvis kroen skal restaureres.
- De 10 år, den har stået i fugt, har simpelthen gjort, at der er kommet så meget fugt i det, fortæller Finn Damgaard.
Naboerne er utilfredse med at se på den forfaldne bygning.
- Som situationen er nu, så ser jeg ikke anden mulighed end at vælte den (bygningen, red.), siger Heidi Olsen, der har frisørsalonen ved siden af Munkekroen.
Og flertallet i byrådet støtter en nedrivning.
- Jeg er sikker på, at de, der ved selvsyn har været inde og iagttage standen af huset også kan se, at det er meget, meget ringe, siger Jørgen Gaarde, borgmester i Skanderborg kommune.
Men en nedrivning kan ikke komme på tale. Kulturstyrelsens udvalg, der tager stilling til såkaldt ”affredning”, siger nej til en nedrivning af den fredede bygning.
-Det er et meget vigtigt stykke kulturarv, som indeholder en masse historier for Skanderborgs borgere, siger Lars Juel Thiis, der er formand for det særlig bygningssyn,
Nej til socialøkonomisk projekt
Ved overtagelsen var tanken, at bygningen skulle sættes i stand. Istandsættelsen skulle være en del af et socialøkonomisk projekt for blandt andet udviklingshæmmede. På den måde kunne Finn Damgaard søge støtte til den mindst fem millioner kroner dyre istandsættelse.
Fakta om Munkekroen
Munkekroen er 250 år gammel
Er placeret midt i Skanderborg
Kroen har stået tom siden 2009
80 procent af bygningens materialer skal udskiftes
Det vil koste fem millioner kroner at sætte bygningen i stand
- For tanken om at sætte det i stand for at leje det ud som et lille værtshus i Skanderborg, den er fuldstændig dødfødt, siger Finn Damgaard, direktør i Damgaard Ejendomme i Skanderborg.
Men efter købet begynder en kamp med Slots-og Kulturstyrelsen. Huset er nemlig for småt til formålet om et socialøkonomisk projekt.
Huset viser sig at være for småt til at være et socialøkonomisk projekt, og derfor får Finn Damgaard nej på den ide.
Overdækning som ny plan
Det sætter gang i et nyt projekt. Finn Damgaard sætter gang i planerne om at overdække huset med glas, for at give mange flere indendørs kvadratmeter og for at beskytte den fredede bygning. Et flertal i byrådet i Skanderborg støtter projektet.
-Det samlede byråd var meget begejstret for den idé, siger borgmester Jørgen Gaarde (S).
Men igen får Finn Damgaard nej.
- Det projekt besad ikke nogen arkitektonisk værdi i forhold til det eksisterende hus, siger Lars Juel Thiis fra Kulturstyrelsen.
Men har nu med støtte i byrådet søgt om lov til at rive den gamle bygning ned.
- Bygningen her er jo ikke videre unik. Der er masser af den samme slags i Danmark. Den Gamle By har fået tilbudt at få bygningen, og de har takket nej tak, siger Jens Sønderskov, byrådsmedlem fra SF i Skanderborg kommune.
Men bygningen skal blive stående ifølge Kulturstyrelsen.
Er det stadig den gamle bygning, hvis 90 procent skal skiftes ud?
-Ja, fordi det nye vil tage udgangspunkt i det gamle. Det vil være dimensioneret, ligesom man gjorde dengang, siger Lars Juel Thiis.
Men de fem millioner kroner, der skal bruges til restaurering, har Finn Damgaard ikke, medmindre han kan starte et projekt, hvor der kan søges fonde. Og han må ikke rive bygningen ned. Så sagen er gået i hårdknude.
Det er dig, der har købt det. Har du ikke ansvar for sætte det i stand?
-Jeg har ansvar for at finde løsningen. Og det var det, jeg sagde ja til. Men løsningen er ikke at sætte den i stand og låse den, som en museumsenhed. Løsningen er at finde nogle, som kan bruge den. Som jeg – i det her tilfælde – kan få lov at aflevere nøglen gratis til, siger Finn Damgaard.