Slut med sorte huller i mobildækning: Beboere i landsby er skeptiske

Bedre mobildækning er på vej efter ny aftale i Folketinget. I den lille by Jaungyde har man levet uden dækning med dramatiske situationer til følge

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Et af de mest mobildøde områder i Østjylland er den lille landsby Jaungyde i Skanderborg Kommune.

Nu skal det være slut med dårlig mobildækning og sorte huller.

Sådan lyder ambitionen i den nye aftale, som et bredt flertal i Folketinget torsdag har præsenteret.

Aftalen skal sikre bedre dækning til de mange borgere, der bor steder, hvor mobil og netdækning ofte er mere held end forstand, og ambitionen er, at mobilhullerne skal være helt udryddet inden 2020.

- Med det udbud, der bliver senere på året, bliver der 25.000 hustande, der får en bedre mobildækning. Vi er enige om at skabe bedre rammer for udrulningen af 5G, sagde Lars Christian Lilleholt (V), der er klima-, energi- og forsyningsminister.

Et af de mest mobildøde områder i Østjylland er den lille landsby Jaungyde i Skanderborg Kommune. Her har beboere i årevis kæmpet forgæves for at få bedre mobildækning.

Tager man til byen kan man få utallige eksempler på, hvordan den manglende mobildækning har været skæbnesvangert.

Blev rendt over ende af hest

Anker Meinerz er en af dem. Hele to gange har han oplevet at være i situationer, hvor manglende mobildækning havde gjort det unødigt dramatiske.

Første gang var det fordi, han var blevet rendt over ende af en af sine heste.

- Så lå jeg og overvejede lidt, hvordan jeg skulle komme hjem. Og så tog jeg fat i min mobiltelefon og forsøgte at ringe efter hjælp. Det var umuligt, for der var ingen forbindelse, siger Anker Meinertz fra Jaungyde.

Jaungyde er en lille by, hvor man hver dag må leve med dårlig - eller decideret manglende - mobildækning.

Det lykkedes ham til sidst at slæbe sig op til en vej, hvor han blev opdaget af en bilist.

Anden gang var da han fik hjerteflimmer, og ambulancefolkene måtte køre helt ud af byen med ham og op på en bakke for at sende data om hans hjerte ind til sygehuset i Skejby.

Vi har kæmpet for det her nu i fem-seks år, og det er en god historie. Men der sker ikke rigtig noget.
Anker Meinertz, beboer, Jaungyde

- Jeg er ikke den eneste, der har haft problemer med at skulle have fat i en ambulance. Det kunne bare ikke lade sig gøre, siger Anker Meinertz.

Det kan en anden af de lokale beboere, Astrid Kjær, nikke genkendende til.

- Ved en oprydning i forsamlingshuset, hvor en sodavandsflaske eksploderede og én fik skåret pulsåren over i håndleddet, kunne vi ikke ringe 112, siger Astrid Kjær, der er tidligere amtstandlæge.

Men der også almindelig lavpraktiske problemer, når mobiltelefonen ikke kan få forbindelse til en mobilmast. For eksempel kan gæsterne i forsamlingshuset ikke ringe efter en taxi, når festen er slut, og byens maskinstation kan være svær at ringe op.

- Jeg kan ringe op, men de kan ikke høre, hvad jeg siger, siger Jørgen Overgaard, der er driftsleder i Galten.

Stillede radiomast op

Beboerne i Jaungyde har forsøgt at få mobildækning i byen i en lang årrække. Senest har de stillet en høj, gammel radiomast til rådighed for et hvilket som helst teleselskab, der vil skaffe byen mobildækning.

Men ingen selskaber har lyst til at investere i det nødvendige udstyr. Der bor simpelthen for få mulige kunder i Jaungyde.

Astrid Kjær investerede tidligere på året er klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Christian Lilleholt, til Jaungyde for at høre alle historierne. Men byen er stadig uden mobilforbindelse.

I år er der som en del af den nye aftale afsat i alt 100 millioner kroner til bredbåndspuljen. Fremover bliver den målrettet folk i tyndtbefolkede områder, så byboere kan altså ikke søge.

Det kan betyde meget bedre mobildækning i Jaungyde. Men Astrid Kjær frygter at Jaungyde bliver en af de sidste byer i Danmark, som bliver koblet på mobilnettet.

- Jeg ved ikke, hvad jeg tror. Jeg er et optimistisk menneske. Det jeg håber, er altid det bedste. Men jeg må også sige, at det er usikkert, siger Astrid Kjær.

- Vi har kæmpet for det her nu i fem-seks år, og det er en god historie. Men der sker ikke rigtig noget, siger Anker Meinertz.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her