Thomas’ sag ender på ministerens bord: - Jeg er så harm
Efter 10 år med døgnbemanding mister Thomas Krysizas størstedelen af sin hjælp, efter Skanderborg kommune har revurderet hans sag. Nu rejser DF’s handicapordfører sagen for ministeren.
Efter 10 år med hjælp døgnet rundt, vil Skanderborg kommune nu fjerne Thomas Krysizas døgnbemanding – en såkaldt BPA-ordning – og erstatte den med hjemmehjælp og ledsagertimer.
62-årige Thomas Krysizas har haft muskelsvind i 45 år og sidder i kørestol – derfor er han også dybt uforstående overfor kommunens beslutning. Og han er ikke den eneste, der undrer sig over udfaldet af kommunens revurdering af sagen.
Hvad er en BPA-ordning?
BPA står for Borgerstyret Personlig Assistance.
Man skal have betydelig og varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, der medfører et omfattende behov for hjælp for at få en BPA-ordning, eller have et hjælpebehov, som ikke kan dækkes af personlig og praktisk hjælp.
For at bruge BPA-ordningen skal du være i stand til at fungere som arbejdsgiver. Hvis du overfører tilskuddet til en nærtstående, en virksomhed eller forening skal du dog alene være i stand til at fungere som daglig leder/arbejdsleder for hjælperne.
Du skal være over 18 år, men der er ikke fastsat en øvre aldersgrænse, så du kan fortsætte med denne form for hjælp efter du er fyldt 67 år.
Kilde: borger.dk
Det gør også Karina Adsbøl, der sidder i folketinget og er handicapordfører for Danske Folkeparti. Hun vil nu rejse sagen for socialminister Astrid Krag (S).
- Jeg er så harm over det, der foregår på handicapområdet. Det er vanvittigt, at folk skal kæmpe mod systemet for at få hjælp i deres dagligdag, siger Karina Adsbøl til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun mener, der er brug for forandringer på hele området. For selvom hun anser den såkaldte BPA-ordning som værende god, er der ifølge hende for mange eksempler på, at den ikke bliver brugt.
- Gang på gang forsøger kommunerne at underløbe ordningen. Det er desværre et eksempel af mange, og det kræver politisk handling fra ministeren.
Muskelsvindfonden: Generel tendens
Den kritik er man enig i hos Muskelsvindfonden. Thomas Krog, der er politisk chef hos Muskelsvindfonden, er ligeledes rystet over den hjælp – eller mangel på samme - Thomas Krysizas kan se frem til i Skanderborg.
Ligesom Karina Adsbøl, mener Thomas Krog heller ikke, at det er en enkeltstående sag.
- Når vi taler BPA-ordninger, så er det desværre en generel tendens. Det er det, som kommunerne betragter som dyre enkeltsager, og derfor tænker de for meget regneark og for lidt menneske, siger Thomas Krog til TV2 ØSTJYLLAND.
Borgerforslag vil ændre handicapområdet
Karina Adsbøl mener, der er brug for et paradigmeskifte på handicapområdet – og det er en af grundene til, hun vælger at rejse sagen for ministeren.
Og et paradigmeskifte er der måske på vej. Over 50.000 borgere har nemlig skrevet under på et borgerforslag, der vil flytte handicapområdet væk fra kommunerne.
Dermed skal borgerforslaget nu ”oversættes” til et beslutningsforsalg, hvorefter partierne på Christiansborg skal vurdere, om forslaget skal fremsættes for folketinget. Om det så er regionerne eller staten, der skal overtage området, har Karina Adsbøl endnu ikke en holdning til. Her afventer hun en større redegørelse.
- Det vigtigste for mig er, at man ikke på den måde kan få taget sin hjælp, siger hun og understreger, at de som parti støtter borgerforslaget, der er rejst af bevægelsen ”en million stemmer”.
Udvalgsformanden mener, de gør de godt
Fra Skanderborg kommunes side kan man af hensyn til tavshedspligten ikke kommentere på den konkrete sag vedrørende Thomas Krysiza. Vi ville ellers gerne have forholdt borgmesteren, Frands Fischer (S), til sagen, men det ønskede han ikke.
Det ville i stedet formanden for socialudvalget i kommunen, Anders Rosenstand Laugesen (V).
Hvad vægter højest, borgerens ve og vel eller bundlinjen i kommunen?
- Det er helt klart, at i sådan en sag og alle sager, så er det naturligvis borgerens ve og vel, der vægter tungest. Det er mit klare indtryk, at det er holdningen hos alle byrådets medlemmer – og sådan skal det også være, siger han.
Har du tillid til, at systemet fungerer som det skal i Skanderborg kommune lige nu?
- Ja, det har jeg helt generelt. Og det har jeg på baggrund af alle de kontroller, vi som udvalg har lavet gennem denne valgperiode. Vi kigger på, hvad der har været af sager i ankestyrelsen – og her gør vi det overordnet rigtig godt, siger Anders Rosenstand Laugesen.
Thomas Krysiza har klaget over afgørelsen fra Skanderborg Kommune. Derfor kan den ende i Ankestyrelsen, som så skal tage stilling til, om der lovhjemmel til at fjerne hans BPA-ordning.