Thomas med muskelsvind har fået døgnhjælp i 10 år: Nu vil kommunen fjerne den
Thomas Krysiza har haft hjælp døgnet rundt i 10 år, fordi han har muskelsvind. Nu vil Skanderborg Kommune tage hjælpen fra ham.
Thomas Krysiza fra Gl. Rye har haft muskelsvind i 45 år og sidder i kørestol.
- Jeg har brug for hjælp til langt det meste, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.
For 10 år siden fik han bevilliget døgnbemanding af Skanderborg Kommune, da han var udsat for en faldulykke.
Nu vil Skanderborg Kommune fjerne hans døgnbemanding – en såkaldt BPA-ordning – og erstatte den med hjemmehjælp og ledsagertimer.
- Det vil ødelægge alt. Så kunne jeg næsten lige så godt flytte på plejehjem, siger Thomas Krysiza, som er 62 år og bor i hus med sin kat i Gl. Rye.
Går i chok
Indtil nu har Thomas Krysiza haft hjælp døgnet rundt – 168 timer om ugen. Skanderborg Kommune mener, at Thomas Krysiza kan klare sig med 32 timers hjemmehjælp om ugen og 15 timers ledsagerordning om måneden.
- Først går jeg nærmest i chok, og så bliver jeg vred og ked af det. Lige pludselig i forløbet postulerer de, at jeg kan klare mig selv – med hjemmehjælp, fortæller Thomas Krysiza.
Thomas Krysiza skal have hjælp til at komme op om morgenen, vendes om natten, når han skal på toilettet, spise og alt andet, som mange mennesker tager for givet.
Derudover prøver han at leve et aktivt og et så "normalt" liv som muligt.
- Det gør jeg. Men det kan jeg kun, fordi jeg har den her hjælpeordning. Det er det, der får det hele til at fungere, siger han.
Han går til fysioterapi, svømning og kor – og besøger venner og familie, når der ikke er corona. Ligesom han er frivillig i Muskelsvindfonden.
- Og fører et såkaldt normalt liv ligesom andre mennesker. Hvis ikke jeg havde det, så kunne jeg lige så godt flytte på plejehjem.
Hvad er en BPA-ordning?
- BPA står for Borgerstyret Personlig Assistance.
- Man skal have betydelig og varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, der medfører et omfattende behov for hjælp for at få en BPA-ordning, eller have et hjælpebehov, som ikke kan dækkes af personlig og praktisk hjælp.
- For at bruge BPA-ordningen skal du være i stand til at fungere som arbejdsgiver. Hvis du overfører tilskuddet til en nærtstående, en virksomhed eller forening skal du dog alene være i stand til at fungere som daglig leder/arbejdsleder for hjælperne.
- Du skal være over 18 år, men der er ikke fastsat en øvre aldersgrænse, så du kan fortsætte med denne form for hjælp efter du er fyldt 67 år.
Kilde: borger.dk
Muskelsvindfonden: - Det skriger til himlen
Beslutningen om at fjerne Thomas Krysizas BPA-ordning og bemanding døgnet rundt vækker harme hos patientforeningen Muskelsvindfonden.
- Det er en afgørelse, som skriger til himlen. Det er helt uforståeligt, at man på den måde kan se bort fra helt basale behov for at leve et liv og være et menneske, siger politisk chef i Muskelsvindfonden Thomas Krog og fortsætter:
- Jeg undrer mig over, man har glemt mennesket i sådan en sag.
Langt fra den eneste
Thomas Krysizas sag er langt fra et enkeltstående eksempel, fortæller Thomas Krog.
- Når vi taler BPA-ordninger, så er det desværre en generel tendens. Det er det, som kommunerne betragter som dyre enkeltsager, og derfor tænker de for meget regneark og for lidt menneske, siger Thomas Krog til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er heller ikke første gang, at Skanderborg Kommune prøver at fjerne en BPA-ordning fra en borger. Ifølge Thomas Krog satte Ankestyrelsen en stopper for det, da der ikke var hjemmel for det i 2019 - hvor den blev hjemvist.
- Livet for borgeren skal ifølge Ankestyrelsen hænge sammen, også når man tager BPA-ordningen fra. Og det kan man ikke få den til med en hjemmehjælpsordning. Det sagde Ankestyrelsen i den tidligere sag, og det er endnu tydeligere i Thomas' sag, fortæller den politiske chef i Muskelsvindfonden.
Skanderborg Kommune: Det handler ikke om at spare penge
Hos forvaltningen i Skanderborg Kommune kan man ikke udtale sig om den konkrete sag, men ifølge direktør Lone Rasmussen, så vurderer de hjælpeordningerne på ny hvert år.
- Når vi skal revurdere de her sager, og det skal vi gøre én gang om året, så skal vi se på og vurdere, hvilket behov borgeren har og hvilket aktivitetsniveau man har, og om det kan tilgodeses efter andre paragraffer end en BPA-ordning, siger Lone Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi har en forpligtigelse til løbende at følge op på, om det er den rigtige bevilling, man har.
Nu har Thomas Krysiza muskelsvind, så hans sygdom har jo ikke ændret sig?
- Når vi revurderer en sag, så kigger vi på, hvad er der sket med ens fysik, og hvad man kan, men hen over årene sker der også noget i forhold til ens aktivitetsbehov, og hvad der fylder i ens liv, så det kan jo ændre sig. Det er det, vi kigger på ud fra en samlet betragtning, siger direktør i Skanderborg Kommune Lone Rasmussen.
Handler det her om, at I skal spare penge?
- Nej, det her handler om, at vi skal sikre, at vi gør det korrekt. Vi skal hverken gøre for meget eller for lidt, vi skal sørge for at gøre det på den rigtige måde, siger Lone Rasmussen.
Hun har forståelse for, at det kan føles voldsomt for en borger at få fjernet en masse hjælpetimer.
- Det er et stort spring i den hjælp, man får. Hvis man kan opretholde sit hverdagsliv med andre indsatser, så er der en mulighed for det. Der er ikke noget her, som er stationært, og fordi, man har fået det én gang, så skal man blive ved med at have det, siger Lone Rasmussen.
Thomas Krysiza har klaget over afgørelsen fra Skanderborg Kommune. Derfor kan den ende i Ankestyrelsen, som så skal tage stilling til, om der lovhjemmel til at fjerne hans BPA-ordning.