Tomas må ikke bo her med sin gravide kone
Et boligområde i Skanderborg har i fem år ikke været på ghettolisten - alligevel må beboere ikke blive familiesammenført med en ægtefælle.
Tomas Tordrup går rundt i en helt tom lejlighed i Højvangen i Skanderborg.
- Jeg er meget ked af, at jeg skal flytte fra området, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.
Men han er nødt til at flytte fra det sted, han er opvokset og har boet siden 1984.
- Det er her, mit hjerte ligger, og de folk, jeg kender og mine venner bor her, siger Tomas Tordrup.
Han er til daglig SOSU-assistent på Aarhus Universitetshospital, han har ingen gæld og skal om tre måneder være far. Men da han søgte om familiesammenføring med sin kone, Dariia Tsyhanchuk, som kommer fra Ukraine, fik de afslag.
På grund af afslaget måtte hun den 17. januar flyve tilbage til Ukraine.
- Jeg blev chokeret over, at vi ikke kan være sammen, men også over begrundelsen, siger Tomas Tordrup.
Ingen ghetto i fem år - men står stadig på liste
Årsagen til afslaget var ifølge Udlændingestyrelsen, at Tomas Tordrup bor i et område, som står på boligkravslisten. Det er selvom, Højvangen i fem år ikke har været på ghettolisten.
- Den var på ghettolisten for fem år siden, men det har vi arbejdet os ud af. Det er et velfungerende boligområde, som er meget stille og roligt. Så vi er meget stolte af området her, fortæller direktør i Skanderborg Andelsboligforening Erling Weber Jensen.
De her områder i Østjylland er på boligkravslisten:
- Horsens: Sønderbro og Sundparken
- Randers: Glarbjergvej-området og Gammel Jennumparken
- Silkeborg: Resedavej/Nørrevang II
- Skanderborg: Højvangen
- Aarhus: Bispehaven, Skovgårdsparken, Gellerupparken/Toveshøj og Langkærparken
Kilde: Retsinformation
I boligforeningen var man ikke klar over, at der var sådan en liste. Her er man kede af, at Tomas og Dariia er nødt til at flytte for at kunne være sammen.
- Det er da rigtig, rigtig ærgerligt, at vi har nogle ressourcestærke beboere, som gerne vil bo i det her område og bidrage – de har været meget aktive, siger Erling Weber Jensen.
Minister erkender fejl: - Det er dybt beklageligt
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erkender, at der er sket fejl i forhold til at opdatere boligkravslisten.
- Det er dybt beklageligt, at boligkravslisten ikke er blevet opdateret, sådan som den skulle være blevet. Det er en fejl, og der er ingen gode undskyldninger, skriver han i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.
Mattias Tesfaye fortæller, at der i alt er givet syv afslag på ægtefællesammenføring med henvisning til boligkravet, siden boligkravslisten blev indført i 2018. Han vil ikke kommentere på den enkelte sag, men skriver yderligere:
- Boligkravslisten skal nu opdateres, så vi fremadrettet undgår fejl-afgørelser. Det vil ske snart. Jeg forventer, at en ny bekendtgørelse kan udstedes i det tidlige forår i år, skriver Mattias Tesfaye.
Derfor hjælper det ikke Tomas Tordrup og Dariia Tsyhanchuk nu og her, selvom der er sket en fejl. De kan risikere, at ventetiden på deres sagsbehandling kan tage over et år.
FAKTA OM BOLIGKRAVSLISTEN:
Én af betingelserne for at få familiesammenføring er, at herboendes bolig ikke må ligge i et område, som er omfattet af boligkravslisten.
Boligområdet kommer på boligkravslisten, hvis to ud af fire kriterier er opfyldt i et alment boligområde på mindst 1.000 beboere – mindst to år i træk.
- Andelen af beboere i alderen 18-64 år, som er uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
- Antallet af dømte for overtrædelse af straffeloven, lov om våben og eksplosivstoffer eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,7 pct. af antallet af beboere på 18 år og derover opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
- Hvis over 60 pct. af beboerne i alderen 30-59 år, som kun har en grundskoleuddannelse (som er gennemført eller godkendt i Danmark).
- Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.
Kilde: Retsinformation: Bekendtgørelse om boligkravslisten for ægtefællessammenføring
Risikerer at misse sin datters fødsel
Tomas Tordrup har fundet en ny lejlighed to kilometer væk fra Højvangen - et område som ikke er på nogen liste. Men hans gravide hustru Dariia Tsyhanchuk er stadig i Ukraine.
- Vi risikerer mere og mere, at fødslen foregår i Ukraine, men jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at hun kan komme tilbage inden, siger Tomas Tordrup.
Parret har anket afgørelsen og fået at vide, at Dariia Tsyhanchuk kan genansøge om familiesammenføring fra Ukraine.
- Problemet er, at de ikke bare kan sige, at nu har I løst problemet. Man er nødt til at søge igen. Så vi må søge igen, og det er med 10 måneders ventetid, fortæller Tomas Tordrup, som nægter at give op.
Han håber, at han kan få sin kone tilbage til Danmark, inden hun skal føde - og ellers vil han tage til Ukraine, hvis corona-epidemien tillader det.
Andreas Steenberg fra Radikale Venstre vil nu have ministeren til at hjælpe familien.