Krise forhindrer arbejde med børn i ghetto - men Lars har genial løsning

Arbejdet med at integrere og aktivere børn i en ghetto er sat på standby, men nu har en ildsjæl fundet på et nyt, coronavenligt alternativ.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sådan ser det ud, når Lars Mose hver aften sætter sig til rette og livestreamer til børnene i Sundparken. Foto: Lars Mose/Privatfoto

Normalt er Sundparkhallen i Horsens et frirum for de mange børn og unge, der bor i Sundparken - byens hårde ghetto.

Vi har lige læst Adbulahs Juveler af Bjarne Reuter, og flere gange kan jeg ikke lade være med at grine selv.
Lars Mose, Østbasen Horsens

Men efter nedlukningen af Danmark er alle fysiske aktiviteter sat på pause. Det betyder også, at børnene ikke længere kan få lektiehjælp, samvær med voksne, dyrke idræt eller andre aktiviteter, der holder dem fra ensomhed og ballade. Og det kan tydeligt mærkes:

- Der er mange af børnene, der ikke har fritidsinteresser, så de bliver endnu mere isolerede derhjemme. For mange var hallen deres sted, hvor de kunne komme og spille fodbold, playstation, computer eller lege. Og mange af dem kommer fra hjem, hvor der ikke er de her ting, så de savner det, siger Lars Mose, der er leder af Sundparkhallens klub 'Østbasen', til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Se en af Lars Moses højtlæsninger her.

Som den ildsjæl, han er, har han nu fundet en ny måde at hjælpe børn med at blive integreret og underholde dem i tiden med nedlukning.

I sit kælderrum i Sundparken har han nemlig indrettet et hjørne med sofa, massevis af bamser og sin telefon, der hver aften livestreamer fra hjørnet. Alt imens han i godt 20 minutter hver aften læser højt fra gamle, danske børnebøger.

- Vi vidste ikke, hvordan vi skulle nå ud til de unge i den her tid, men så kom jeg på at læse højt for dem online, og det er en succes. De kender mig, og det er sjovere at få læst op af en, man kender, siger han.

Og det er noget, der hitter. Videoerne, der bliver sendt på Facebook, har hver aften flere end 100 børn, der ser med.

Det betyder meget, at de kan mærke, at vi stadig er her og gør noget for dem trods krisen
Lars Mose, Østbasen Horsens

Fornøjelsen fra ildsjælens side er så stor, at han læser højt søndag, mandag, tirsdag, onsdag og torsdag aften.

- Jeg glæder mig hver dag til at få læst højt. Vi har lige læst Adbulahs Juveler af Bjarne Reuter, og flere gange kan jeg ikke lade være med at grine selv, siger han.

- Og nu er jeg lige startet på Orla Frøsnapper, som også er en fantastisk bog, fortsætter han.

Lars Mose er meget koncentreret om aftenens højtlæsning. Foto: Lars Mose/Privatfoto

Også to af Ole Lund Kirkegaards børnebøger er allerede læst igennem. Desuden har han oprettet en SnapChat, hvor de unge kan følge med og dagligt blive mindet om højtlæsningerne.

Krisen rammer særligt børn i ghettoer

Noget tyder på, at Lars Mose har fat i den lange ende, når det gælder aktivering af børnene under coronakrisen. Danmarks Idrætsforbund fortæller, at nedlukningen af det danske samfund går særligt hårdt ud over børn i udsatte boligområder - som eksempelvis Sundparken i Horsens.

- For børnene i udsatte boligområder er det ikke kun glæden ved idræt, der er på spil. Det er også tryghed i hverdagen, positive netværk og generel trivsel, siger Preben Astrup, der er konsulent i DIF.

Selvom højtlæsningen ikke fysisk aktiverer børnene på samme måde som sportsaktiviteter, så ved Lars Mose, at det alligevel gør en forskel:

- Børnene fortæller, at de er rigtig glade. Om det er for selve historierne eller mig, det ved jeg ikke. Men når jeg møder dem i området, kan jeg mærke, at de savner os, siger han og fortsætter:

- Og så betyder det meget, at de kan mærke, at vi stadig er her og gør noget for dem trods krisen.

Normalt kan børn og unge i Sundparken bruge fritidsklubben Østbasen og den dertilhørende Sundparkhallen til aktivitet, leg og læring - men ikke for tiden. Foto: Thomas Sejstrup Hoffmann-Møller

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her