I 45 dage har han boet på stranden: Gør alt for at komme væk
Allan Hansen har i 45 dage boet og opholdt sig på Fuglsø Strand, men han vil for alt i verden gerne væk.
I 45 dage har Allan Hansen boet på sin forliste båd på Fuglsø Strand ved Ebeltoft.
Her bor han med sine tre papegøjer, Viggo, Skipper og Jakob. Han laver mad over et udendørs bål og så bader han i havvand.
- Det har jeg været tvunget til, så det ikke bliver værre, fortæller han.
9. marts forulykkede Allan Hansens båd midt om natten. Han var i selskab med to venner og sine papegøjer, da ankerkæden tilsyneladende knækkede, og båden ramte på en sten, der lavede hul.
- Lige pludselig sagde det et skrald, og så lå jeg inde på stranden. Jeg kunne høre, der var lavet hul, og jeg kunne se, der kom vand ind, fortæller Allan Hansen.
Siden har båden ligget fortøjet til stranden. I starten boede Allan Jensen i sin lejlighed i Grenå, men han oplevede, at forbipasserende fjernede stropperne, der holdt båden fast.
Derfor er han nu flyttet permanent ind for at holde øje med og reparere på den.
- Det er hårdt, men jeg bliver jo nødt til at gøre noget ved det, siger han.
'Svært at være her'
Når det regner og blæser søger Allan Jensen i ly under en lille presenning, hvor han kan varme sig ved et bål, han har lavet. Det er her, han laver sin mad, når ikke han spiser det rugbrød og leverpostej, som vennerne kommer med.
- Det er hårdt ikke at kunne lave mad ordentligt. Alt er over bål. Når du skal have et bad, er vandet ikke varmt, og det er saltvand. Håndklædet er fyldt med sand. Man har ikke en vaskemaskine, så ens strømper bliver sure, fordi de er våde med det samme.
- Det er lidt svært at være her, siger han om livet på båden.
Allan Hansen har de sidste tre måneder ihærdigt forsøgt at reparere båden, så han kan komme videre.
- Men det er tungt, for det er 12-13 tons, der skal flyttes rundt på, siger han og tilføjer:
- Men den kan reddes. Jeg har bare ikke lige finanserne til det. Det er også det, der presser mig. Jeg kan ikke bare hyre et kranfirma til at løfte den. Jeg er pensionist, og jeg har ikke noget i banken.
Har undret beboere
Naboer og sommerhusgæster i området har de seneste måneder undret sig over, hvorfor båden har ligget på stranden.
- Det skæmmer jo, og den skal da ikke blive liggende der. Den har også en olietank, som kan lække. Den skal jo fjernes, hvordan de end har tænkt sig at gøre det, har Anne Mette Platz tidligere sagt til TV2 Østjylland.
Flere beboere i området har også udtrykt, at de føler sig utrygge ved at henvende sig til manden, der bor i den forliste båd.
Men ingen skal være nervøse, fortæller Allan Hansen.
- Jeg er ked af, jeg ligger her. Jeg gør det ikke for at genere nogen, jeg gør alt, hvad jeg kan for at få båden væk, siger han.
Han ved godt, at der er nogen i området, der er ærgerlige over at få forstyrret både udsigt og spadseretur, når den flere meter lange båd ligger i vejen.
- Mange har været utrolig hjælpsomme. Nogle af naboerne har været nede med aftensmad til mig, og mange har fuld respekt for, jeg ligger her, siger han, men tilføjer:
- Men der er også mange, der er meget sure over det og er trætte af, jeg ligger her. Det er jo træls. Jeg kan godt se, det generer folk, der er vant til at gå forbi her og nyde naturen, men det er ikke bevidst, jeg gør det.
Langt henad vejen har det dog for Allan Hansen været en positiv oplevelse at møde de mennesker, der har til huse i sommerhuse i første række til vandet. De har tilbudt ham både smil og hjælp.
- Det bliver jeg utrolig glad for. Jeg har ikke været vant til at snakke med det borgerskab, jeg møder her, siger han.
Egentlig var det Allan Hansens plan at sejle en sidste tur på båden. Men den sidste sejltur blev fatal.
- Jeg har boet næsten 12 år på havet i min båd, at min sidste sejltur skulle slutte sådan her, det var ikke lige det, jeg havde planlagt, siger han.
Båden skulle ellers have været solgt - i drømmen om et nyt liv.
- Det var for at få et lille hus på landet, hvor jeg kunne bo i fred og ro med mine papegøjer, fortæller Allan Hansen.
Føler skyld
Da båden ligger på Fuglsø Strand, er det som udgangspunkt Syddjurs kommune, der skal forsøge at komme i kontakt med - og hjælpe - borgere, der som Allan Hansen har valgt at slå sig ned et sted, hvor der ikke findes boliger.
- Når vi får henvendelser om borgere, der tager ophold forskellige steder, så reagerer vi så hurtigt som muligt, og det kan være på dagen, hvor vi sender noget personale ud, og det er typisk medarbejdere fra vores hjemløse indsats, siger Mads Andreasen, der er socialchef i Syddjurs Kommune.
Han udtaler sig ikke om den konkrete sag, men generelt om, hvordan kommunen agerer, når borgere flytter ind på offentlige arealer.
Allan Hansen har fortalt os, at I ikke har kontaktet ham. Han har boet på stranden permanent i 45 dage. Synes du, det er hensigtsmæssigt?
-Jeg kan kun igen henføre til, at med det samme, vi får den ind på vores område, på socialområdet, så tager vi den opsøgende dialog med de pågældende borgere, uanset hvor de måtte opholde sig, siger Mads Andreasen.
Allan Hansen bebrejder dog ikke nogen, at han nu har boet 45 dage på sin båd
- Jeg kunne bare have betalt pengene til en forsikring, men det var pengene ikke til. Så det er min egen skyld, føler jeg. Jeg kan ikke sige, det er ærgerligt, der ikke er nogen, der kommer og hjælper. Sådan er det, siger han.
Han får nu tiden til at gå med at finde forsteninger på stranden, lave mad, reparere på båden og tænke mange tanker om, hvordan han kommer videre i livet. Noget, han håber, han snart gør.
- Jeg ville ønske, det var i morgen. Jeg vil bare have båden væk herfra, siger han.