Ny købmandsbutik skriver danmarkshistorie
En gruppe frivillige har åbnet en minikøbmand i Feldballe, der som den første foreningsdrevne butik køber og videresælger Coops dagligvarer.
Måske har de fundet opskriften. Det håber de i hvert fald på - de frivillige i landsbyen Feldballe - som netop har slået dørene op for et nyt bud på en form for købmand.
Landsbyen har været uden købmand i to år, og mange af de lokale har vænnet sig til at handle i Rønde, der ligger otte kilometer væk.
Alligevel er de frivillige landsbybeboere fortrøstningsfulde: Det skal nok gå godt for den mini-købmand, de har åbnet i en del af den gamle købmandsbygning.
Begejstrede lokale
- Folk har taget godt imod det og været meget begejstrede for, at vi har fået det her op at stå, fortæller Tine Valbjørn Andersen, der er næstformand i den andelsforening, som driver den nye købmand.
- Her er folk vant til at komme. Bygningen ligger synligt i byen og ud til vejen.
Fakta om Kooperativet
Butikken ligger på Ebeltoftvej 54 i Feldballe
Der er åbent tre-fire dage om ugen. Foreløbigt er det frivillige, der står bag disken.
På sigt håber Kooperativet at få råd til at ansætte en ekspedient.
Læs mere her.
Den nye butik har et mindre udvalg af varer fra Coop, som har en lidt længere udløbsdato. Det er for eksempel pasta, sodavand og konserves. Derudover kan kunderne bestille varer fra Coop online og få dem leveret til butikkens kølerum.
- Tanken er, at man skal kunne gå herop og købe ind til sin aftensmad, siger Tine Valbjørn Andersen fra Kooperativet.
Folk skal nok få købt deres varer andetsteds. Hvorfor har I brugt så meget tid og energi på at lave fremtidens købmand her i byen?
- Det gør vi fordi, vi kan se, at Feldballe er sådan en by, hvor det gør en forskel at engagere sig. Vi havde ikke haft en skole, hvor der ikke var nogen, som engagerede sig, vi havde ikke haft en hal, hvor der ikke var nogen, som engagerede sig.
Særligt samarbejde med Coop
Minikøbmanden er skabt af Andelsforeningen Kooperativet, der som de første har de indgået et særligt samarbejde med Coop. De har fuld adgang til Coops varesortiment, men er ikke tvunget til at føre bestemte varer.
Coops formand, Lasse Bolander, har kun roser til initiativet fra de frivillige i Feldballe.
- Vi synes, det er fantastisk, at man står sammen i en landsby, og det vil vi gerne bakke op om.
Stor lokal opbakning
Og netop det med at stå sammen er noget, de er rigtig gode til i Feldballe, der også blev årets landsby i 2016.
Selvom der kun bor i omegnen af 500 mennesker i landsbyen, ligger her alligevel både en friskole, en privat daginstitution og en sportshal. Det hele er drevet af lokale, som netop stod sammen, da det blev besluttet at lukke de kommunale tilbud.
Samme model forsøgte lokalbefolkningen at bruge, da købmanden for to år siden stod til at lukke.
Borgerne samlede penge ind, ville købe bygningen og finde en ny købmand. Men undervejs fandt købmandsgruppen ud af, at der måske ikke var grundlag for en traditionel købmand igen.
- Vurderingen var, at det ville være svært at gøre rentabelt på den måde, forklarer Tine Valbjørn Andersen.
Opkøbt af erhvervsfolk
I stedet er bygningen i Feldballe blevet købt af erhvervsfolk fra nabolandsbyen. Der er siden åbnet en lokal whiskey- og vinbutik, et økologisk bageri og et forsikringsselskab i den renoverede bygning.
Og nu har minikøbmanden Kooperativet også slået dørene op. Udover de bestilte varer fra Coop og det lille varesortimentet som alle kan komme ind og købe i butikken, satser Kooperativet også på lokale varer.
Blandt andet varer fra Helges Frugt og Grønt, der driver et lokalt gartneri.
- Jeg tror på, at det lokale er noget, vi skal arbejde med. Og der er tre kilometer i fugleflugtslinje, så det er oplagt, at de får vores grøntsager derud, og at de køber ved mig, siger Helge Bülow.
Coop: Feldballe-modellen er et fantastisk initiativ
Hos Coop mener de, at minikøbmands-modellen fra Feldballe måske kan være fremtidens bud på en købmands-løsning til mindre landsbysamfund.
Coops formand, Lasse Bolander, går endda så langt som til at kalde samarbejdet for "Feldballe-modellen".
- Det nye for os er, at vi leverer varerne, og så står de selv for at sælge det videre. Sådan har vi ikke gjort før, siger Lasse Bolander.
Var det ikke bedre for jer, hvis de var en del af Dagli’ Brugsen?
- Kravene til at drive en almindelig dagligvarebutik stiger, og det vil sige, at omsætningen skal være større og større. Det betyder, at der vil være små bysamfund, hvor man ikke kan have en traditionel dagligvarebutik, og så kommer ideen jo for Feldballe om at lave en ny form for butik, og det vil vi rigtig gerne understøtte.
Det siger naboerne
Ved siden af Kooperativet ligger Kalø Whisky og Vin, som drives af Flemming Gerhardt-Pedersen og Søren Borel, der også sammen ejer hele bygningen.
- Det er hele tiden været vores ønske at kunne genoptage dagligvarehandlen i byen, og det har været et stærkt ønske for os at få Kooperativet ind i vores hus, siger Søren Borel.
Også naboerne hos det økologiske surbrødsbageri Simons Brød er der glæde over, at Kooperativet nu åbner.
- For os går det udover alle forventninger, og vi har haft en sindssyg travl sommer, men vi har også stor lokal støtte nu. Vi har hungret efter, at der skulle andre inde ved siden, så vi er en endnu større enhed, og vi har løbende fulgt med i deres udvikling, siger Simon Lodberg Skov, ejer af Simons Brød.