Yderst sjælden hjulkorssten fundet på Mols
En sten fra bronzealderen, der viser solens vandring over himlen, er erklæret danefæ og skal afleveres til Nationalmuseet
Det er faktisk noget af en sensation det, som en gårdejer på Mols for nylig faldt over på en af sine marker - en såkaldt hjulkorssten fra bronzealderen, der er så sjælden, at Nationalmuseet vil have den til sin danefæ-udstilling.
- Den er meget sjælden, er yderst velbevaret og derfor har den også vakt museets interesse. Lige nu opbevarer vi den hos Museum Østjylland, inden den skal af sted til København. Vi håber dog på at få stenen tilbage til Ebeltoft engang, siger arkæolog hos Museum Østjylland, Esben Kannegaard, til tv2oj.dk.
Han fortæller, at stenen i sin tid har været brugt under en religiøs seance, hvor solen og solguden er blevet hyldet.
- Soldyrkelse var religionen på den tid, og man har været voldsomt optaget af solen. Den var grundlaget for livet, men man havde så ikke meget kendskab til dens bevægelse, og folk troede stadig, jorden var flad. Derfor var det en glæde hver gang, solen igen viste sig på himlen, efter den havde været i underverdenen, som var formodningen dengang, forklarer Esben Kannegaard.
Den historie kan altså fortælles ud fra en sten, der er fundet på en gård på Mols. Det er i sig selv fascinerende, og at stenen er fundet netop her er også unikt.
- Oftest er det på klippeøen Bornholm, at motiver som helleristninger findes, men her var det blandt en masse løse blokke, siger arkæologen.
Når en genstand bliver erklæret danefæ, må finderen ikke beholde den, men i stedet får personen en dusør.