Kirke til kamp mod tyverier

Thorsø kirke tager nu nye metoder i brug for at forhindre tyveri. Alle værdigenstande i kirken er blevet dna-mærket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Menighedsrådsformand i Thorsø Kirke, Erik Bertelsen. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST
Af Frederik Helms, Sophie Schou Jensen og Sophie Schou Jensen
I samarbejde med TV MIDTVEST

For godt tre år siden var Thorsø Kirke udsat for et indbrud, hvor der forsvandt genstande for næsten en million kroner.

- I 2016 der havde vi et stort indbrud. De huggede orgelpiber og messehaler og afmonterede ting på alteret, og vi aner ikke, hvordan de kom ind, fortæller menighedsrådsformand i Thorsø Kirke, Erik Bertelsen.

Og kirken i Thorsø er ikke den eneste kirke, som tyvene har fået øje på. For flere hundrede gange om året er der indbrud i kirker herhjemme, og tallet er stigende, skriver Kristeligt Dagblad.

Nu har kirken i Thorsø forsøgt at sikre, at tyvene holder sig væk i fremtiden. Derfor er værdierne blevet mærket, så de kan spores tilbage til Thorsø Kirke, hvis de skulle blive stjålet.

- Når der kommer nogen her til kirken, som kunne finde på at tage noget, så kan de nu se ved døren, at her er tingene DNA-mærket, og så ved de, at det her er ikke nemt at komme af med, og så går de et andet sted hen, siger Erik Bertelsen og tilføjer:

- Det har vi gjort for at gøre det besværligt for tyveknægtene, så de bliver afskrækket.

En trist løsning

DNA-mærkning kan ikke ses med det blotte øje. Men kirken har sat skilte op, så tyvene ved, at de skal holde fingrene for sig selv. For alt har nu et mærke, så man ved, hvor det hører hjemme.

- Alt hvad vi har af løse værdigenstande er DNA-mærket. Der er simpelthen smurt noget væske på, som har et nummer, og det kan politiet simpelthen scanne, forklarer Erik Bertelsen

Men sådan burde det slet ikke være. For selvom det forhåbentligt kan løse problemerne med kirketyverierne, så er det langt fra drømmen, at kirken er nødt til at tage denne løsning i brug.

- Det er hammer ærgerligt, at det er nødvendigt. Kirken burde kunne være et åbent rum, forklarer Erik Bertelsen.

Ikke første gang

Det kan tyde på, at det er blevet populært at stjæle værdier fra østjyske kirker. I hvert fald er det blot under en måned siden, der også blev taget værdifulde genstande fra kirker.

I midt november fik Gosmer Kirke ved Odder stjålet fire designerlamper. Og det er ikke hvilke som helst loftslamper. Der er tale om fire PH Louvre lamper, som hver især har en værdi på op mod 51.000 kroner.

Det har resulteret i, at kirken nu vil have overvågning og alarm. Gosmer Kirke ved Odders dyre PH-lamper er lige nu blevet erstattet af rispapirlamper.

 

I oktober blev Jyllands eneste rundkirke, Thorsager Kirke,143 Kaare Klint-stole fattigere.

Ifølge Østjyllands Politi var tyveriet nøje planlagt.

- Man kører ikke lige forbi på cykel og stjæler 143 stole, sagde kommunikationsmedarbejder Jakob Christiansen tidligere til TV2 ØSTJYLLAND.

De stjålne stole er af modellen ”Kirkestolen”, der blevet produceret i 1950’erne. De er udført i eg, lakeret brune med transparent lak og har lyse sæder i flettet papirgarn.

- Hver stol er flere tusinde kroner værd. Nyprisen er omkring 8000 kroner. De pågældende stole er brugte og har en vis slitage, så jeg ved ikke, hvad de præcist er værd, sagde kommunikationsmedarbejder Jakob Christiansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Få dage senere blev flere af de stjålne stole dog fundet i en efterladt varevogn i nærheden.

- Vi havde bestemt ikke regnet med, at vi vil se dem igen. Jeg troede, de var over alle bjerge, men med politiets og mediernes hjælp er stolene nok blevet så varme, at de har været svære at komme af med igen, sagde sognepræst Jørgen Gleerup til TV2 ØSTJYLLAND.

For en måned siden gik det så galt igen, da der blev stjålet to historiske alterstager fra Vor Frue Kirke i Aarhus.

-  Stagerne er en del af vores fælles arv. Det gør ondt på os, der er vant til at komme i kirken, sagde daglig leder af kirken, Lars Olesen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Kort tid efter blev alterstagerne dog fundet igen, da de blev forsøgt solgt hos en antikhandler.

Det var stagerne herunder på billedet, der forsvandt fra Vor Frue Kirke i oktober.

  / Foto: Privat

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her