DF-ordfører: Forringet ældrepleje er helt uacceptabel

Horsens Kommune må ikke sende kollektiv brev ud til 2.500 borgere om, at de fremover får ringere hjemmepleje. Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti kræver nu svar fra social- og ældreministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Karina Adsbøl er ældreordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Peter Elgaard/TV SYD
Af Ole Møller
I samarbejde med TV SYD

Det er helt uacceptabelt, at Horsens Kommune ikke giver borgerne den hjemmepleje, som de er blevet visiteret til.

Det siger Karina Adsbøl, der er ældreordfører for Dansk Folkeparti.

Hun vil nu sende et spørgsmål afsted til social- og ældreminister Astrid Kragh (Socialdemokratiet), hvor hun kræver en forklaring på, om ministeren mener, det er rimeligt, at kommunen sender massebreve ud for at skære i hjælpen til de ældre, som TV SYD torsdag fortalte om.

Mange smittede medarbejdere

Byrådspolitikerne i Ældre- og handicapudvalget i Horsens Kommune har netop godkendt en reducering af serviceniveauet for 2.500 borgere, der modtager hjemmehjælp.

Det skyldes, at det i øjeblikket er svært at skaffe tilstrækkelig med arbejdskraft på grund af mange coronasmittede medarbejdere.

Vi har spillet fallit som velfærdssamfund, når man aflyser den hjælp og støtte, vi har lovet ældre borgere
Karina Adsbøl (DF), ældreordfører

Men det burde kommunen have forudset. Derfor mener Karina Adsbøl ikke, at Horsens Kommune har handlet rettidigt.

- Vi har spillet fallit som velfærdssamfund, når man aflyser den hjælp og støtte, vi har lovet ældre borgere. Og regeringen skubber ansvaret over på kommunerne samtidig med, at man lover bedring engang ude i fremtiden. Men hvad kan de ældre, der ikke får den hjælp, de har brug for, egentlig bruge det til? Der skal ske noget nu, siger Karina Adsbøl.

Karina Adsbøl har tidligere stillet spørgsmål til social- og ældreminister Astrid Kragh i en sag fra Vordingborg Kommune, der har sendt et lignende kollektivt brev ud til en række borgere.

Imod reglerne

Ifølge Søren Blæsbjerg, der er ekspert i socialret, er det imod reglerne, at kommunen giver en kollektiv besked til de 2.500 borgere. Der skal altid foretages en individuel vurdering.

- Hvis man reducerer i hjælpen, så kan man ikke gøre det som et generelt brev. Man kan godt ændre serviceniveauet, men det kræver en individuel vurdering og en ny individuel afgørelse, hvis hjælpen ændres for den enkelte. Så den her praksis er i strid med reglerne og er ulovlig, siger Søren Blæsbjerg.

En særlig situation

I Horsens Kommune forsvarer politikerne sig med, at det er en helt særlig situation, der er årsagen til, at de har sendt brevet ud.

- Det her er en nødretssituation, hvor vi gør alt, hvad vi kan for at imødekomme borgerne, og jeg synes, vi har fået kommunikeret ud, hvor pressede vi er, og det er derfor, vi har gjort de her ting, så alting kan køre, siger Susan Gyldenkilde (Socialdemokratiet), formand for ældre- og handicapudvalget i Horsens Kommune.

Også Ældresagen er utilfredse med Horsens Kommune, og har valgt at indberette sagen til Ankestyrelsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her