Bandekonflikt eskalerer i Aarhus: - De lokker børn med iPads

Østjyllands Politi har ikke kapacitet til at bekæmpe den eskalerende aarhusianske bandekonflikt, advarer flere politikere

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Politiets teknikere undersøger stedet, hvor to mænd angiveligt forsøgte at dræbe et medlem af Black Army. Foto: Peter Vesterlund / TV 2
Af Silvie Ulrikke Østebø og Peter Svith Skou-Hansen
I samarbejde med tv2.dk

For fire uger siden rykkede banden Loyal to Familia (LTF) en del af sine medlemmer til Aarhus.

Banden, som ellers holder til i hovedstaden, vil udfordre de etablerede banders terræn, lyder det fra Rigspolitiet.

Den seneste måned har det resulteret i en lang række skudepisoder, senest den 17. juni, hvor to unge mænd med tilknytning til banderne blev ramt af skud ved en boligblok i Bispehaven.

Nu råber en lokalpolitiker i Aarhus Kommune op.

Rådmand for sociale forhold Thomas Medom (SF) mener ikke, at Østjyllands Politi har hverken mandskab eller ressourcer til at håndtere en bandekonflikt og den optrapning af vold, som følger med.

Politiet kropsvisiterer formodede bandemedlemmer i Bispehaven i Aarhus V. / Foto: Peter Vesterlund / TV 2

- Der er mordforsøg og skudepisoder på daglig basis, siger han.

Derfor søger politikerne nu hjælp hos landspolitikerne og justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Der skal mandskab til

Konflikten koncentrerer sig om en række udsatte områder i Aarhus vest og syd, nemlig Gellerupparken i Brabrand, Bispehaven i Aarhus V og Rosenhøj i Viby J.

Den såkaldte 'Brabrand-gruppering' har sammen med banden Black Army siddet på magten i det aarhusianske bandemiljø, men Loyal to Familias indtog har resulteret i det, som politiet betegner som en bandekonflikt.

- Vi har en situation, hvor en lang række af bandernes konflikter udarter sig i det offentlige rum, siger Michael Kjeldgaard, chef for Nationalt Efterforskningscenter NEC i Rigspolitiet, til TV 2.

- Vi har ikke før set, at en gruppering, som typisk har sit tilholdssted i det storkøbenhavnske område, pludselig går mod Aarhus på den måde, siger han.

Thomas Medom mener, at justitsministeren blandt andet bør se på prioriteringen af politiets opgaver, så Aarhus kan få de ekstra betjente, der skal til.

- Østjyllands Politi er meget konsekvente, men jeg er nervøs omkring, at der står så mange politibetjente nede ved grænsen og blomstrer. Det går direkte ud over kriminalitetsbekæmpelsen i Østjylland, siger han.

- Et rimeligt krav

Thomas Medum synes, at lokalpolitikerne har gjort, hvad de kunne for at nedtrappe konflikten. En situation, som den de ser i Aarhus lige nu, ligger ikke kun på deres bord.

- Vi har været vant til, at bandekrig var noget, som foregik i Odense og København, mens Aarhus har været forskånet. Når det er kriminelle, der er benhårde og ligeglade med menneskeliv, så kan kommunale socialpædagoger og opsøgende medarbejdere ikke standse det, siger han til TV 2.

- Det er politi og landspolitikere, der har de hårde midler i deres værktøjskasse.

Det er retsordfører for Socialdemokraterne Trine Bramsen enig i.

- Jeg synes, det er et rimeligt krav, der kommer fra Aarhus. Min opfordring til Justitsministeren er, at der ikke er én landspolitiker på det retspolitiske område, der går på sommerferie uden at have forholdt sig til det. Det er ikke rimeligt, at der skal være den utryghed i Aarhus, siger hun.

Hun er selv en af de politikere, som Thomas Medum adresserer. Dog kan hun ikke sige, hvor mandskabet skal komme fra, men opfordrer justitsministeren til at invitere til møde, så politikerne kan finde en konkret løsning.

Banderne hverver flere medlemmer

Udover den eskalerende vold er Thomas Medom vidne til, at de nytilkomne bandemedlemmer bruger trusler til at rekruttere unge.

- Vi oplever, at de lokker de unge 13-, 14-, 15-årige ind ved at give dem iPads og gaver uden modydelser de første gange, lige indtil de sidder i saksen, siger han.

  / Foto: Lasse Ravnø / TV 2

Han mener, at Aarhus Kommune allerede gør en stor indsats for at bekæmpe fødekæden, men den seneste måned har de ikke kunnet følge med.

- Det er ikke begrænset til vores boligområder, men i højere grad rykker de ind i byen, derfor er der brug for, at justitsministeren og resten af Folketinget giver nogle tillægsbevillinger til Østjyllands Politi. De kan ikke blive ved med at køre på det ressourcetræk, de gør lige nu, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her