Brostrøm om julefrokoster: Jeg ville selv tjekke, om alle var vaccineret
Søren Brostrøm mener stadig, at julefrokoster kan afholdes, men gæsterne bør følge Sundhedsstyrelsens råd og holde igen med alkoholen.
December er for mange lig med en kalender pakket med julefrokoster.
Men er de traditionsrige sammenkomster nu i fare, når coronasmitten spreder sig i det danske samfund?
Nej, lød svaret fra direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, ved et pressemøde onsdag.
- Julefrokosterne er en meget vigtig del af vores kultur i Danmark, som jeg også selv sætter pris på, siger Søren Brostrøm.
Han pointerer dog, at man kan holde julefrokoster på mange forskellige måder, og i år vil det være fordelagtigt at være mådeholden på flere områder.
Spar på sprutten
Søren Brostrøm anbefaler, at man generelt følger rådene fra Sundhedsstyrelsen - og særligt når det kommer til at være mange samlet i et lokale, hvor stemningen kan blive løssluppen.
- Bliv vaccineret, bliv hjemme, hvis du er syg, host i ærmet, sprit hænder, vis hensyn til de sårbare, hold afstand og luft ud. Sådan kan man godt gennemføre en rigtig fin og god julefrokost, siger Søren Brostrøm.
Han forklarede yderligere, at hvis han selv stod for en julefrokost, ville han sikre, at alle gæster er vaccineret.
Man skal også overveje, hvor længe julefrokosten skal strække sig over, så det ikke glider ud i de sene aften- og nattetimer, lyder det.
Og så er der det med de våde varer, som for mange hører sig til ved en julefrokost. Her bør man overveje at holde igen med den stærke snaps og den tunge julevin.
- Man kan se på, hvor meget alkohol der skal drikkes. For vi ved, at når der er meget alkohol i blodet, så er det sværere at overholde Sundhedsstyrelsens gode råd og anbefalinger, siger Søren Brostrøm.
Sundhedsstyrelsen holder fast i egen julefrokost
Herhjemme har en række større virksomheder som TV 2, DR, Danfoss, Danske Fragtmænd og Aarstiderne aflyst deres store firmajulefrokoster af hensyn til coronasmitten.
Men Sundhedsstyrelsen holder fortsat deres planlagte julefrokost 17. december, forklarer Søren Brostrøm.
Det bliver dog ikke ”en langvarig affære”, lyder det. Gæsterne vil sidde i mindre grupper med afstand, og alle ”går hjem i god ro og orden”, ligesom Brostrøm forventer, at alle ved arrangementet er vaccineret.
- Det er det, vi planlægger efter. Når tiden nærmer sig, vil vi selvfølgelig kigge på epidemien, men jeg er grundoptimist, siger Sundhedsstyrelsens direktør.
Overens med eksperters anbefalinger
TV 2 spurgte tirsdag tre eksperter ind til smittefælder og løsninger i forbindelse med julefrokoster i en tid med corona:
Hold igen med fællessang og -skål, lyder den første anbefaling.
Når man synger og skråler, spredes coronavirus gennem små dråber kaldet aerosoler, som hænger i luften, og derfor er oplagte smittespredere. Det kan særligt være et problem i små lokaler med mange deltagere og ingen udluftning.
Derfor er løsningen udluftning, udluftning, udluftning.
Læs også:
Den anden anbefaling er at passe på pakkelegen og buffeten.
Når mange hænder rører de samme ting, er der større risiko for at sprede smitte. Det gælder for fællesbestik, rødvinsflasken, vandkanden, og pakker og raflebægere i pakkelege.
Holder man fast i buffeten, skal man sørge for håndsprit og langskaftet service, og man skal gerne dele sig op, så alle ikke står i en klump og tager for sig af retterne, lyder det.
Tredje opfordring er at undgå kram, fællesdans og tætte forsamlinger.
Denne december bør man overveje at vise sin kærlighed til venner og familie på en anden måde end knus eller en svingom.
Det er ligeledes bedst ikke at sidde for tæt på hinanden.
Anbefalingen lyder at slutte julefrokosten tidligere end normalt, før alkoholen overskygger den sunde fornuft.