Danske forskere kan ikke genkende myndighedernes tal - vi ser ikke en stigning

Virkeligheden passer ikke sammen med Statens Serum Instituts smittetryk, der for nyligt er blevet sat markant op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lars Østergaard er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på AUH og professor på Aarhus Universitet, og han er en af de eksperter, der gerne vil have flere data fra myndighederne.
Af Julie Almann Larsen og Camilla Therkelsen
I samarbejde med tv2.dk

Tre danske læger kritiserer i en kronik i Berlingske de danske sundhedsmyndigheder for at tilbageholde informationer om coronavirus.

Bag kronikken står de to førende forskere Jens Lundgren og Lars Østergaard, der begge er overlæger og professorer i infektionsmedicin, samt Ida Donkin, som er læge og ph.d..

Overlæge Lars Østergaard fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital siger til TV 2, at han mener, det er nødvendigt at offentliggøre beregningerne bag, når Statens Serum Institut siger, smittetrykket i Danmark er 0,9 procent. Det er nemlig en stigning på 50 procent, og det giver ikke mening for ham.

Der er jo ingen, der har prøvet det her før, så jo flere vi bidrager, jo bedre kan vi håndtere det.
Lars Østergaard, Ledende overlæge, Infektionsmedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital

- Når jeg ser på antallet af patienter, jeg får indlagt på min afdeling, er det ikke det samme billede, som Statens Serum Institut har givet. Jeg ser meget få nye indlagte, og jeg ser bestemt ikke en stigning, siger Østergaard.

Han mener, at det ville bidrage til Danmarks overordnede indsats mod coronavirus, hvis man frigjorde den data, sundhedsmyndighederne ligger inde med.

- Hvis vi havde den, så kunne vi alle bidrage i fællesskab. Der er jo ingen, der har prøvet det her før, så jo flere vi bidrager, jo bedre kan vi håndtere det, siger Lars Østergaard.

Gør som ved andre pandemier

De skriver, at forskerne og sundhedsmyndighederne under pandemier som sars og ebola bistod hinanden i et samarbejde, hvor forskerne leverede viden, og hvor myndighederne leverede data tilbage til forskerne.

Under denne pandemi har vi desværre oplevet en modvilje mod deling af data, som vi aldrig før har oplevet
Jens Lundgren, Lars Østergaard og Ida Donkin i kronik i Berlingske

Men den data har ikke været tilstrækkelig under coronapandemien, mener de tre eksperter.

- Under denne pandemi har vi desværre oplevet en modvilje mod deling af data, som vi aldrig før har oplevet. Det er i den grad hæmmende for vores arbejde med udbruddet, skriver de.

De påpeger, at deres arbejde blandt andet består i at hjælpe med at håndtere epidemien i sundhedsvæsenet. Derudover skal de også lede forskningen i behandlingsmuligheder mod covid-19.

Noget, som ifølge dem er svært, når de ikke kan få adgang til den nødvendige viden.

Vigtigt at se data i et større billede

Et politisk flertal opfordrede mandag sundhedsmyndighederne til at lægge de data frem, som udgør baggrunden for beregningerne.

Blandt andre Stinus Lindgren, sundhedsordfører for de radikale, mener, at det er vigtigt, at informationerne bliver offentliggjort.

- Det er de vigtigste matematiske modeller, som er udviklet i Danmark i nyere tid. De bliver brugt til at bestemme, hvad der skal ske med vores samfund fremadrettet. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke forudsætninger man har lagt ned over modellerne, siger han.

Kirsten Normann, sundhedsordfører for SF, mener også, at de resterende data skal fremlægges. Men hun mener samtidig, det er vigtigt at se dem i et større billede.

Når vi selv efterprøver tilgængelige data og tabeller, stemmer tallene simpelthen ikke
Jens Lundgren, Lars Østergaard og Ida Donkin i kronik i Berlingske

- Mange af de tal, som ligger til grund for prognoserne, har jo ændret sig meget, siden beregningerne blev lavet. Det er i hvert fald meget vigtigt at understrege, at prognoserne er teori, siger hun.

- Tallene stemmer simpelthen ikke

Ifølge de tre forskere betyder de manglende data, at der er vigtig viden, som hverken når medierne eller den danske befolkning. Det betyder desuden, at der er en del af den offentliggjorte data, som de ikke kan få til at stemme.

Som eksempel nævner de smittetrykket, der i sidste uge blev opgraderet fra 0,6 til 0,9.

- Når vi selv efterprøver tilgængelige data og tabeller, stemmer tallene simpelthen ikke. Vi kan ikke få oplyst, hvordan myndighederne opgør tallet, selvom det er en af de mest essentielle oplysninger for at forstå udbruddets udvikling. Der er sikkert en god forklaring. Vi kender den bare ikke, skriver de.

I et skriftligt svar til Berlingske skriver Sundhedsministeriet, at der "i øjeblikket arbejdes på en løsning, så alle data, der i dag kun kan aflæses på tabeller i rapporten, vil kunne hentes ned i talform".

Sundhedsministeriet har tirsdag desuden lagt et notat ud, hvor beregningerne bag smittetrykket bliver beskrevet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her